Kevin Mintaraga ~ Tokoh Kreatif Di Sebalik Kejayaan Permulaan BrideStory

Kevin MintaragaImej dari Dailysocial.net

Ketika ditanya mengenai keputusan yang akan diambil setelah tamat kuliah, kebanyakan dari kita mungkin akan memilih untuk bekerja di sebuah syarikat. Menjalani aktiviti sebagai pekerja mampu memberikan rasa aman dari segi kewangan dan kelangsungan hidup, walaupun tidak jarang menguburkan bakat dan impian kita untuk menjadi seorang peniaga.

Di antara segelintir orang yang memilih untuk berniaga setelah lulus kuliah, sosok Kevin Mintaraga pastinya salah satu dari mereka. Kisah kejayaan Kevin, yang merupakan pengasas startup BrideStory, akan memberi inspirasi kepada kita yang mempunyai minat dalam bidang perniagaan.

Jangan Pernah Bermimpi Menjadi Usahawan

Pada mulanya Kevin bukanlah seseorang yang mempunyai minat perniagaan. Pendidikan sarjana di Australia yang mengambil jurusan sains komputer menjadikan Kevin hanya menikmati kehidupan di masa mudanya. Dari hobinya bermain #game, Kevin memenangi beberapa pertandingan kebangsaan dan antarabangsa semasa menghadiri kuliah.

Kevin mula bangun untuk keluar dari zon selesa setelah mengetahui bahawa ayahnya sakit dan itu membuatnya terpaksa berhenti kuliah. Dari situ dia bertekad untuk membina perniagaan sehingga dia dapat memperoleh pendapatan sendiri. Dia mesti menunaikannya dengan segera agar keadaan kewangannya relatif stabil pada usia muda.

Ketika mencari pelbagai rujukan perniagaan, Kevin mengetahui fakta bahawa pada tahun 2008 pendapatan yang diperoleh dari bidang periklanan digital di Dunia hanya 0.4%. Nilai ini tentunya sangat kecil jika dibandingkan dengan pendapatan dari iklan digital di Eropah dan Amerika Syarikat yang telah mencapai 15%.

Artikel lain:  Ferry Unardi, Berhenti dari Kolej untuk Membangun Impian Besar Traveloka

Rasa optimis bahawa World juga dapat memiliki peratusan besar perbelanjaan iklan digital menjadikan Kevin bekerjasama dengan sejumlah rakan sekerja untuk membentuk pemasaran digital #startup yang disebut Magnivate. Kejayaan Magnivate selama 4 tahun berdiri menjadikan syarikat pengiklanan dan perhubungan awam terbesar di dunia dari UK memutuskan untuk mengakuisisi Magnivate pada tahun 2012. Sejak pemerolehannya, nama Magnivate telah berubah menjadi XM Gravity.

Memutuskan Keluar dari Zon Selesa

Di tengah kejayaan sebagai pemimpin XM Gravity, Kevin malah memutuskan untuk mengundurkan diri dari syarikat pemasaran digital yang telah dibesarkannya selama bertahun-tahun. Kevin sebaliknya memilih untuk memulakan perniagaan baru dalam bidang perkahwinan dengan permulaan yang dinamakan BrideStory.

Kevin memang bukan pemain lama dalam bidang perniagaan perkahwinan. Tetapi dia mendapat banyak bantuan dari isterinya Nastassya Saputra, yang telah melanjutkan profesinya sebagai perancang perkahwinan. Ada banyak maklumat yang diperoleh Kevin mengenai potensi perniagaan perkahwinan di Dunia. Dengan memanfaatkan maklumat dan penyelidikan mengenai perniagaan perkahwinan, Kevin bersetuju untuk membuat konsep baru yang segar untuk BrideStory.

Kevin telah mengetahui kenyataan bahawa sejumlah pemula yang menjalankan perniagaan dalam bidang perkahwinan memperoleh penghasilan mereka dari iklan yang dilakukan oleh penyedia perkhidmatan perkahwinan. Model perniagaan ini diubah suai oleh Kevin sehingga dapat memberikan sentuhan rujukan yang lebih menarik bagi pengantin lelaki dan perempuan yang akan melangsungkan perkahwinan.

BrideStory membawakan konsep laman direktori perkahwinan di mana pengantin boleh mendapatkan rujukan unik mengenai konsep perkahwinan. Sebilangan rujukan ini biasanya berasal dari #Pinterest dan boleh dipilih mengikut kategori atau inspirasi warna yang menarik. Setelah berpuas hati mencari maklumat mengenai rujukan yang menarik, maka pengantin perempuan dapat memperoleh maklumat mengenai vendor perkhidmatan perkahwinan yang menyediakan perkhidmatan dengan pilihan tema yang menarik.

Kini BrideStory masih mengembangkan ciri dan perkhidmatan untuk mempermudah hubungan antara pengantin perempuan dan kehadiran vendor perkhidmatan perkahwinan.

Baca juga:  Ken Dean Lawadinata ~ Melihat Profil Penahan Kejayaan Mega Forum Kaskus

Penghargaan atas Pencapaian Yang Dicapai

Menjadi CEO pada usia kurang dari 30 tahun menjadikan Kevin berubah menjadi tokoh yang berjaya dan sangat memberi inspirasi. Kejayaannya mengembangkan syarikat menjadi syarikat teknologi yang berjaya menjadikannya banyak penghargaan sebagai tanda penghargaan.

Anugerah yang telah diterima oleh Kevin merangkumi World Creative Young Entrepreneurs 2012, finalis International Young Entrepreneurs pada tahun 2010 dan 2012 dan 2013 Entrepreneur of the Year dari Ernst and Young's Prestigious Award. Sejumlah penghargaan tentu menjadi bukti keberadaan dan dedikasi Kevin Mintaraga dalam bidang perniagaan digital.

Sering kali kita memerlukan semangat untuk mencari titik perubahan dalam hidup dan keluar dari zon selesa kita. Seperti titik perubahan yang dialami oleh Kevin Mintaraga, akan selalu ada peluang untuk kita berkembang menjadi orang yang lebih baik di masa depan.

Artikel Berkaitan