Lihat bos Microsoft Side yang "Nakal", Bill Gates

Imej dari Viralstories.inImej dari Viralstories.in

Apabila bercakap mengenai teknologi, salah satu nama selebriti yang tidak boleh dilupakan ialah Bill Gates. Lelaki yang berulang kali memenangi gelaran sebagai orang terkaya di dunia adalah pengasas syarikat teknologi gergasi Microsoft.

Dengan kemampuan dalam bidang IT dan dedikasi yang luar biasa, kita sekarang dapat menikmati pelbagai kemudahan melalui penciptaan peranti teknologi. Tetapi di sebalik semua itu ternyata dia dilahirkan dengan nama asli William Henry "Bill" Gates III juga memiliki sisi "liar", terutama pada masa mudanya.

Bermula dari orang yang keras kepala hingga melanggar undang-undang setelah menghiasi lembaran hidup bos Microsoft. Lalu bagaimana dengan kisah penuh kegilaan Bill Gates? Berikut adalah tinjauan ringkas.

Bermula dari keluarga

Tokoh kejayaan Bill Gates sekarang pastinya tidak dapat dipisahkan dari peranan kedua ibu bapa. Ayahnya, William Henry Gates II adalah seorang peguam terkenal di kawasan tempat dia tinggal. Menjadi pengacara pastinya menggambarkan peraturan yang ketat. Itulah yang cuba diterapkan oleh ayahnya kepada Bill Gates yang masih muda.

Selain itu, ibu Mary Maxwell Gates juga tidak kurang berdisiplin dalam mendidik bayi. Dia bersama dua saudaranya Kristianne dan Libby Gates, selalu mendapat pendidikan watak dari ibunya yang pernah dikenali sebagai atlet. Menariknya, ternyata ibu yang lebih "sukar" menggembleng Bill Gates.

Artikel lain:  Tahukah anda, Bill Gates menjadi pemurah kerana sosok ibunya

Bukan hanya mengenai nilai kehidupan secara umum, perkara lain yang selalu menjadi pesan ibu adalah bagaimana berkelakuan baik dalam hubungan dan di hadapan orang lain. Tetapi mesej inilah yang sering menyebabkan pemeriksaan antara ibu dan anak

Mendapat Botol di Mukanya

Salah satu peristiwa yang pastinya tidak akan dilupakan oleh Bill Gates adalah ketika si ayah melemparkan botol itu ke wajahnya kerana terlalu marah pada anak itu.

Bagaimana ia berlaku? Masih berkaitan dengan keperibadian ibu yang tegas yang selalu memberikan arahan dan peraturan kepada Gates, ia tepat dilihat sebagai pengikat jiwa muda Gates. Sehingga satu makan malam, Gates terlibat dalam perkelahian dengan ibunya. Dan tanpa sedar Gates mengeluarkan kata-kata kasar kepada ibu. Tiba-tiba ayah marah dan melemparkan botol minuman di hadapan Gates.

Selepas kejadian itu, ibu bapa yang merasakan Gates telah pergi terlalu jauh kemudian membawanya ke ahli terapi anak untuk melihat psikologi Gates.

Dan setelah pemeriksaan, jawapan ahli terapi itu sebenarnya menyarankan agar ibu bapanya tidak lagi berusaha untuk mengimbangkan perbahasan dengan anak itu. Ahli terapi mencadangkan agar Gates diberi lebih banyak ruang untuk menjalankan apa yang dia mahukan. Sebabnya adalah bahawa walaupun berdebat seperti apa sahaja, dengan kecerdasan di atas rata-rata, kemungkinan Gates akan lebih mudah menang dan membantah semua kata-kata ibu bapa.

Selepas itu, Gates mendapat kebebasan yang lebih besar. Bahkan dia berhari-hari dan tinggal di University of Washington hanya untuk menghabiskan masa bermain komputer. Dia juga telah mencuba beberapa pekerjaan bebas di sekitar teknologi di beberapa tempat yang berbeza tanpa pengetahuan ibu bapanya.

Baca juga:  Bill Gates ~ Pengasas Microsoft, Syarikat Perisian Terbesar di Dunia

Menjadi Tawanan Polis

Pada masa mudanya, siapa sangka Bill Gates ditangkap kerana melanggar undang-undang. Pada waktu itu sekitar era 1970-an, Gates memasuki zaman yang paling berapi-api. Jika dibandingkan dengan sosoknya sekarang yang kelihatan sederhana, pemuda dulu cukup nakal.

Telah diperhatikan bahawa dia telah berurusan dengan pihak berkuasa dua kali untuk kes yang sama, yang merupakan pelanggaran lalu lintas. Yang pertama adalah pemanduan tanpa surat pada tahun 1975 yang mengakibatkan dia ditahan untuk beberapa waktu dan pelanggaran tanda pada tahun 1997.

Walaupun itu bukan pelanggaran besar terhadap undang-undang, cukup untuk membuktikan bahawa bahkan seorang maestro besar memiliki sisi lain yang mungkin tidak dibayangkan oleh orang lain.

Artikel Berkaitan