Jangan Beriman! Pelajaran Perniagaan Dari Pengasas Blogger.com

Imej dari inc.comImej dari inc.com

Pernah dengar kisah penciptaan lampu pijar? Saya pasti sudah tentu kisah perjuangan Thomas Alva Edison telah kita dengar. Selain sangat menarik, sebenarnya kisah ini menjadi salah satu rujukan wajib ketika ingin mempelajari erti perjuangan dan kepercayaan yang sebenarnya.

Dikisahkan, Thomas dengan semangatnya akhirnya dapat mencipta #teknologi lampu pijar yang disebut sebagai salah satu penemuan terhebat pada masa itu. Bukan hasil akhirnya yang harus kita lihat, tetapi proses di sebalik semua itu. Untuk mencipta bola lampu yang berjaya, Thomas harus mengalami ratusan kegagalan. Sekiranya mungkin Thomas berhenti dalam eksperimen 2 dari yang terakhir, mungkin dunia tidak dapat berkembang sebesar sekarang.

Semangat itu juga cuba dipertahankan oleh pengasas platform blogging, Blogger, Evan Williams. Siapa sangka Blogger, yang kini telah diakuisisi oleh #Google dan berkembang dengan begitu pesat, dulu hampir "menggantung diri" kerana tidak dapat dipertahankan. Lalu pelajaran perniagaan apa yang dapat kita pelajari? Pertimbangkan cerpen berikut.

Gambaran keseluruhan Platform Blogger.com

Seperti yang kita ketahui sekarang, aktiviti blog telah berkembang dan bahkan menjadi mata pencarian bagi sesetengah orang. Dari konsep penulisan percuma dalam talian, blogging telah berubah menjadi gaya hidup kepada keperluan komuniti dunia maya.

Blogger.com sendiri adalah salah satu pelopor platform blog paling popular yang boleh digunakan secara percuma. Setelah dikembangkan selama bertahun-tahun, dengan konsep pendanaan bebas dan disokong oleh penaja, pada awal perkembangannya Blogger kelihatan sangat menjanjikan. Sebagai bukti, baik dari segi pertumbuhan pengguna dan kapasiti perkhidmatan, carta Blogger selalu meningkat dari tahun ke tahun.

Artikel lain:  Kisah Inspirasi Di Sebalik Kejayaan WhatsApp

Tetapi itu tidak bermaksud bahawa permulaan yang dimiliki oleh Evan Williams tidak mendapat halangan. Tepat pada pertengahan tahun 2000, Blogger mulai mengalami masalah serius.

Tidak dianggap menguntungkan

Walaupun dari segi pertumbuhan blogger boleh dikatakan sangat subur dengan jumlah pengguna yang terus membengkak, tetapi tidak begitu dengan potensi kewangan syarikat.

Tahun 2000 menjadi nadir bagi syarikat kerana masalah kewangan yang teruk. Pada masa itu, Blogger, yang dijalankan dengan dana dari pelabur, harus menerima kenyataan bahawa sistem sumber terbuka yang dijalankannya dilihat tidak menguntungkan oleh para pelabur. Sebagai pengasas, ini tentunya merupakan pukulan berat bagi Evan Williams yang mesti memikirkan untuk menyelamatkan syarikatnya.

Dengan label "burnout" atau tidak lagi memiliki dana operasi yang terpasang di bahunya, Evan merasakan ini adalah akhir dari perjuangan untuk membina Blogger. Krisis juga telah disampaikan kepada semua pekerja Blogger yang pada masa itu tidak sebesar pasukan Blogger di bawah jagaan Google pada masa ini.

Kebenaran yang pahit masih harus diterima kerana hanya ada satu pelabur, O'Rilley, yang sanggup melaburkan wangnya untuk pembangunan Blogger. Hasilnya, pekerja pemangkas menjadi pilihan terakhir bagi Evan. Sebelumnya, dia telah mengatakan bahawa kemungkinan pekerja yang masih hidup akan "berpuasa" untuk beberapa waktu sebelum syarikat itu kembali memiliki dana.

Pada masa itu, Evan berpendapat bahawa ini bukanlah akhir perjuangannya. Dia yakin bahawa apa yang dia cuba lakukan masih boleh diteruskan. Walaupun akhirnya semua pekerjanya meninggalkannya, dia bersedia membina Blogger sendiri.

"Mengemis" Menjadi Pilihan Yang Berat

Pada tahun 2001, idea yang sebenarnya sangat sukar dijalankan oleh Evan muncul, iaitu dengan menjalankan pemacu pelayan. Konsep penyelesaian yang mudah adalah mengumpulkan dana dari pengguna Blogger sehingga mereka sanggup membuat sumbangan untuk menjaga kelangsungan platform popular.

Tetapi bagi Evan dan beberapa pekerja yang masih setia, pilihan ini seperti mengubah permintaan untuk pengguna Blogger. Tidak ada pilihan lain, pil pahit itu sebenarnya mesti ditelan olehnya.

Sejurus selepas pengumuman itu dikeluarkan, tanpa disangka banyak pengguna Blogger dan pihak yang bersimpati juga ingin membantu. Akhirnya, dana berjumlah AS $ 14,000 dikumpulkan yang dapat digunakan oleh Evan untuk menghubungkan nafas syarikatnya.

Dana tersebut kemudian digunakan untuk membeli beberapa pelayan atau perkhidmatan Blogger yang tetap optimum. #Pengurusan kewangan, disusun semula dan lebih lancar. Evan dan pasukannya tidak berhenti menyuntik inovasi agar Blogger dapat terus maju.

Baca juga:  Kevin Systrom ~ Pengasas Instagram, Aplikasi Perkongsian Foto Paling Popular di Dunia

Hasilnya, setelah berdarah selama 2 tahun, Blogger dapat kembali tersenyum. Sebagai tambahan kepada jumlah pengguna dan perkhidmatan yang semakin meningkat, kewangan syarikat secara beransur-ansur semakin kukuh.

Pada tahun 2002, roda nasib berpusing. Blogger yang hampir ditutup dua tahun lalu sebenarnya membanjiri tawaran kerjasama. Hingga kemuncaknya apabila Blogger yang dihoskan oleh Google berkembang pesat seperti sekarang. Terinspirasi!

Artikel Berkaitan