Ingin Memberi Hadiah Kepada Bos Anda, Lihat 5 Petua untuk Melakukannya

Beri Hadiah kepada Bos

Seorang pekerja kadang-kadang ingin memberikan hadiah kepada bos pada hari istimewa. Seperti misalnya ketika ulang tahun bos, atau mungkin ketika merayakan hari kebahagiaan yang lain.

Anda perlu tahu bahawa pemberian hadiah kepada atasan anda tidak sama dengan pemberian hadiah kepada rakan anda yang lain. Kerana setelah semua atasan adalah orang yang mesti anda hormati, terutama jika anda berada di pejabat.

Sekiranya anda termasuk orang yang akan memberi hadiah atau hadiah kepada atasan, anda harus mempertimbangkan beberapa petua di bawah.

  1. Ajak Rakan Lain Semasa Memberi Hadiah kepada Bos

Sekiranya anda ingin memberikan hadiah kepada atasan anda, anda harus menjemput bersama rakan pejabat yang lain. Selain dapat meringankan beban pengeluaran hadiah, ini juga dapat meminimumkan munculnya perspektif negatif. Kerana jika kita mengambil inisiatif sendiri dalam memberikan hadiah, tidak mustahil anda akan dianggap mencari wajah di hadapan atasan anda.

Bukan berfikir buruk, tetapi dalam dunia pekerjaan, ini sering berlaku. Di samping itu, jika anda bersama rakan sekerja lain yang memberi hadiah, itu akan menjadikan hubungan yang erat antara atasan dan bawahan dan antara bawahan dan bawahan. Dan sudah tentu ini menjadi lebih baik dalam meningkatkan prestasi pejabat secara keseluruhan.

Artikel lain:  Cara Menangani Bos yang Memilih untuk Menyayangi

  1. Tidak Berniat Mencari Faedah

Perkara ini harus dielakkan. Jangan memberi hadiah atau hadiah kepada atasan berdasarkan keinginan untuk membuat keuntungan. Kerana mencari keuntungan dengan memberi hadiah hanya akan membuat anda kelihatan murah.

Apabila anda memberi hadiah kepada bos, asas berkenaan dengan bos dan dengan tulus ingin memberikan sesuatu yang tidak dapat dilupakan kepadanya. Sebab seperti ini akan membuatkan anda dan rakan-rakan lain merasa lega dan gembira, jadi kerja tentu akan menjadi lebih menyeronokkan.

Selain melegakan, alasan memberi hadiah dengan menghormati bos anda akan membuat anda kelihatan lebih profesional di hadapan atasan anda.

  1. Jangan Beri Sesuatu yang Konyol

Walaupun ini kelihatan seperti perkara remeh, anda harus memperhatikannya. Jangan biarkan anda dan rakan sekerja memberikan sesuatu yang tidak masuk akal. Mungkin sesuatu yang konyol terdengar lucu, tetapi itu tidak tepat untuk atasan anda. Jangan berikan barang seperti padanan gas, asbak atau barang lain.

Walaupun atasan anda mungkin seorang perokok, elakkan memberikan sesuatu yang menarik perhatian anda untuk menyokong kebiasaan tersebut. Akan lebih baik jika anda menyediakan kasut sukan, jersi kelab kegemaran dan seumpamanya. Walaupun seperti barang yang mudah, tetapi akan memberikan faedah yang luar biasa kepada atasan anda.

  1. Perhatikan Semasa Memberi Hadiah

Anda mesti bijak memilih masa yang tepat ketika memberi hadiah. Jangan biarkan niat anda untuk menyenangkan atasan anda dengan memberi hadiah, ia menjadi huru-hara kerana masa yang salah.

Cuba berikan hadiah pada waktu lapang, masa lapang atau waktu rehat. Atau, jika anda ingin memberi kejutan, berikan hadiah pada waktu pagi, sebelum waktu kerja. Jangan biarkan "acara" anda mengganggu waktu kerja anda di pejabat, anda mesti tetap profesional agar tugas dan kerja anda terus berjalan dengan baik.

Lihat juga perasaan atasan anda, jika kelihatan tidak selesa, atau dalam keadaan marah, jadi anda harus menunggu sebentar sehingga suasana kembali bos yang kondusif dan marah.

Baca juga:  Cara Menangani Bos yang Keras dan Kasar di Pejabat

  1. Jangan Lupa Mengatakan Sesuatu

Anda boleh memberi ucapan terus kepada atasan anda, atau jika anda merasa tidak enak, itu juga melalui kad ucapan. Mengatakan sesuatu walaupun sederhana, akan menambahkan kesan hangat antara anda dan atasan anda. Walaupun anda telah bercakap secara lisan, memberi ucapan kecil melalui tulisan pada kad ucapan tetap diperlukan.

Tetapi anda perlu ingat, jangan terlalu lama dalam memberi ucapan melalui penulisan. Cukup tulis mesej "Terima kasih kerana menyokong saya" misalnya, dan jangan lupa berikan nama kami di bawah. Sekiranya kita memberikan hadiah bersama, kita hanya memberikan identiti umum.

Perkara yang paling penting dalam memberikan hadiah kepada atasan anda ialah anda mesti memperhatikan etika, kesopanan dan profesionalisme sebagai pekerja. Oleh kerana anda semua adalah bawahannya, jadi anda perlu berhati-hati dalam memberi hadiah dan hadiah.

Artikel Berkaitan