Basuki Endah Priyanto ~ Mengejar Kerjaya Teknologi Bersinar di Negara Asing

Imej dari swa.co.idImej dari swa.co.id

Dalam artikel ini saya akan mengajak rakan sekerja saya untuk terbang ke salah satu negara maju di Eropah, iaitu Sweden. Lalu apa yang berlaku di Sweden? Untuk makluman, pada masa ini Sweden telah menjadi salah satu negara di dunia dengan kadar perkembangan # teknologi yang terpantas. Ini dibuktikan oleh banyak syarikat teknologi bertaraf dunia yang menumpukan perhatian untuk membina tumpuan perniagaan di semenanjung Eropah utara.

Sebut saja Ericsson, Volvo, AstraZeneca, Sony dan masih banyak syarikat teknologi yang memilih Sweden sebagai tempat pengembangan penyelidikan. Selain memiliki iklim kerja yang teratur, sebenarnya Sweden kini juga menjadi destinasi untuk profesional dan genius dalam teknologi dari seluruh dunia.

Kita harus berbangga, salah seorang pakar teknologi di Sweden adalah anak bangsa bernama Basuki Endah Priyanto. Lelaki yang dilahirkan di kota Bandung itu kini telah menempati kedudukan penting dalam syarikat teknologi telekomunikasi Sony Mobile Communications.

Artikel lain:  Listiarso Wastuargo ~ Terima kasih kepada Bakat Luar Biasa, Dia Berjaya dalam Kerjaya di Facebook

Bagaimana kisah dan kemajuan Basuki Endah Priyanto membina karier di negara lain? Berikutan kajian semula.

Inovasi Berterusan Menjadi Kekuatan Utama

Sekilas perjalanan Basuki Endah Priyanto untuk dapat menembusi persaingan sengit dalam karier Sweden bermula setelah dia menamatkan # pendidikan di Dunia. Lulusan pendidikan Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik dengan gelaran cum laude dari Institut Teknologi Bandung memang mempunyai pandangan luas untuk melihat kerjaya masa depannya.

Langkah seterusnya yang diambil oleh Basuki adalah melanjutkan pendidikan kedoktorannya di Aalborg University, Denmark dalam bidang linear Komunikasi Tanpa Wayar. Pada masa itu, fokus utama Basuki adalah penyelidikan dan pengembangan. Menurutnya apa yang membuat dunia terus berkembang masih melakukan penyelidikan dan penyelidikan untuk mencari penemuan dan penyelesaian baru yang terus menjadi lebih baik.

Fokus dan kepakarannya juga menyebabkan ayah dua anak itu akhirnya didatangkan oleh sebuah syarikat besar, Ericsson AB, yang terletak di Sweden. Ini adalah permulaan karier profesional # Basuki di Sweden. Di sana ia menduduki jawatan unit penyelidikan dan pengembangan sesuai dengan bidang studi yang dipelajarinya.

Setelah 4 tahun, syarikat lain, Huawei Technologies, melihat potensi besar Basuki Endah Priyanto dan berminat untuk menempatkannya di kedudukan yang strategik, iaitu Senior Specialist Algorithm Design. Dia berpindah ke syarikat baru yang sebenarnya masih berada di bandar Lund, Sweden. Tuntutan utama Basuki selama kariernya di Huawei adalah pengembangan teknologi #internet 4G.

Sekali lagi, karier Basuki diambil selangkah lebih tinggi ketika syarikat Sweden Sony Mobile Communications menawarkan kedudukan Master Engineer, Connectivity - Research yang pastinya tidak dapat dia tolak.

Dari sini kariernya boleh dikatakan semakin cemerlang. Dia yang ingin menjadi pemimpin penyelidikan teknologi generasi terkini iaitu 5G, sebenarnya dapat membuktikan kemampuannya dengan serangkaian paten penemuan teknologi yang berjaya dikembangkannya.

Menjadi Wakil di World Technology Agency

Sebagai tambahan kepada pelbagai paten yang telah dibuatnya, salah satu pencapaian terbesarnya adalah menjadi peserta dalam Badan Selaras Komunikasi Selular Dunia (3GPP), sebagai wakil Sony Mobile Communications. 3GPP adalah badan antarabangsa yang mengandungi wakil dari pelbagai syarikat teknologi komunikasi terkenal seperti Sony, Nokia, Qualcomm, Apple dan banyak lagi. Di dalamnya, agensi akan secara kolaboratif merumuskan teknologi yang lebih baik untuk masa depan.

Menjadi wakil dalam badan elit bertaraf dunia pastinya tidak mudah. Sebenarnya, dari semua perwakilan dia adalah satu-satunya peserta bukan Sweden. Dia merasakan itu adalah peluang keemasan baginya kerana dia dapat bertemu dan mengutip banyak pengetahuan dari aktivis teknologi komunikasi dari seluruh dunia.

Baca juga:  Lulus Berbagai Ujian, Pelajar Fasilkom UI Menarik Latihan di Twitter

Motivasi dari Basuki Endah Priyanto

Dalam sebuah acara yang bertajuk Persatuan Pelajar Pelajar Dunia (PPI) Sweden, pada masa itu Basuki Endah Priyanto adalah salah seorang penceramah. Mesej utama yang ingin dia sampaikan adalah bahawa masih banyak peluang bagi anak-anak bangsa untuk bekerja di peringkat global.

Terutama untuk bekerja di Sweden, menurut Basuki, peluang untuk pelajar cemerlang dari Dunia masih sangat luas. Perkara yang paling penting masih berusaha menunjukkan kualiti dan dapat terus mengembangkan diri. Dia menasihatkan agar setiap pemuda tidak berhenti belajar dan berinovasi, kerana salah satu perkara yang akan terus kekal dan berharga adalah kemampuan untuk menyesuaikan diri dengan perubahan.

Artikel Berkaitan