Matti Makkonen ~ Penemu Teknologi SMS yang Jauh dari Populariti

Gambar dari hs.fiGambar dari hs.fi

Ketika soalan mengenai siapa yang mencipta telefon diajukan, hampir semua orang akan tahu bahawa Alexander Graham Bell adalah jawapan pasti untuk soalan itu. Tetapi adakah kita juga tahu siapa penemu teknologi SMS yang meninggalkan warisan yang sangat berharga untuk kemajuan pengembangan komunikasi #teknologi?

Tahun 90an pasti mengetahui betapa senangnya menghantar mesej melalui ciri SMS di telefon bimbit. Menyampaikan mesej secara bertulis pada masa itu memang menjadi salah satu media komunikasi yang paling canggih dan praktikal. Di sebalik kenangan yang menggembirakan itu, tidak banyak orang tahu bahawa SMS adalah karya agung yang dihasilkan oleh Matti Makkonen, penemu teknologi SMS yang jauh dari populariti.

Mengenai sosok Matti Makkonen

Matti Makkonen adalah salah satu legenda penting di sebalik perkembangan teknologi komunikasi di dunia. Makkonen pertama kali mencipta idea menulis mesej di telefon bimbit pada tahun 1984.

Idea yang muncul dari Makkonen akhirnya menjadi revolusi teknologi komunikasi. Sebenarnya, idea itu adalah cikal bakal pengembangan aplikasi sembang moden hari ini. Mesej teks dengan sejumlah triliun yang dikirim setiap tahun adalah hasil kejayaan inovasi yang dimulakan oleh Matti Makkonen.

Sebagai tokoh inspirasi yang berjaya mencari teknologi SMS, Makkonen bukanlah orang yang sangat ingin populariti. Sudah tentu tidak ramai di antara kita yang mengetahui sosok Makkonen dari buku pencipta atau dari sumber lain. Makkonen sendiri menganggap bahawa kejayaan dalam mencari teknologi SMS bukanlah kejayaan peribadinya, melainkan hasil kolaborasi yang cemerlang antara banyak pihak.

Artikel lain:  Raymond Tomlinson ~ Pakar Komputer, Penemu eMail

Satu petikan terkenal dari Matti Makkonen yang tidak pernah direkodkan berbunyi "Sinar matahari tidak terbakar sehingga dibawa ke fokus" yang bermaksud "sinar matahari tidak akan berjaya membakar sesuatu jika ia tidak menemui titik fokus yang tepat". Petikan dengan makna yang sangat mendalam dapat memberi inspirasi kepada banyak orang untuk terus fokus dengan tujuan yang ingin dicapai dalam hidup. Itulah juga yang menjadikan Makkonen menjadi sosok yang sangat memberi inspirasi.

Benarkah Semua Pencipta Yang Haus Akan Pengiktirafan?

Sejarah mencatatkan bahawa Thomas Alva Edison adalah penemu bola lampu, yang karyanya masih kita gunakan setiap hari. Namun ternyata bahawa selain pengakuan itu, sejarah juga menyatakan bahawa sudah ada lebih dari 20 penemu yang memiliki teknologi bola lampu mereka sebelum Thomas Alva Edison mempopularkannya.

Terdapat banyak spekulasi mengenai ketidakpastian ini. Oleh itu, ia menimbulkan anggapan bahawa para penemu yang berjaya mencari teknologi biasanya haus akan pengiktirafan dari masyarakat terhadap pencapaiannya.

Tetapi pada hakikatnya Matti Makkonen bukanlah orang seperti itu. Menolak bahawa dia adalah penemu teknologi SMS, dia malah memberikan nama panggilan kepada Friedhelm Hillebrand dan Bernard Ghillebaert. Friedhelm dan Bernard adalah dua orang yang berkolaborasi dengan Makkonen dan menemui prinsip "pesan dengan panjang 160 aksara" untuk diterapkan pada teknologi SMS.

Bukan hanya itu, Makkonen juga menyatakan bahawa Nokia adalah pihak penting lain yang merangkumi idea teknologi SMS untuk ditampilkan pada teknologi telefon bimbit. Nokia sememangnya menjadi syarikat pertama yang menghasilkan telefon bimbit dengan kemampuan teknologi SMS yang belum diketahui oleh banyak orang.

Baca juga:  Douglas Engelbart ~ Tokoh Teknologi Pencipta Tetikus Komputer

Pada beberapa kesempatan wawancara, fokus pada Makkonen, yang merupakan penemu teknologi SMS, malah berusaha mengalihkannya untuk membicarakan perkembangan pesat industri bergerak. Sebenarnya, dia tidak mahu memperkenalkan dirinya sebagai orang yang paling layak dengan teknologi SMS yang pada masa ini kami rasakan bermanfaat.

Dan tahukah anda, orang yang memberikan banyak perubahan kepada dunia baru saja meninggal dunia. Makkonen meninggal pada usia 64 pada bulan Jun 2015. Sebilangan kecil orang yang sudah mengetahui sosoknya akan sangat menghargai usaha dan kesederhanaannya ketika membina teknologi SMS yang begitu kuat dan memberi inspirasi.

Walaupun sosoknya tidak banyak diketahui oleh pengguna teknologi di seluruh dunia, tetapi karya cemerlang beliau tetap akan menemani setiap aktiviti kita pada masa sekarang dan masa depan. Terima kasih banyak dan selamat tinggal Matti Makkonen.

Artikel Berkaitan