Lucky Danna Aria ~ Menembusi Pasar Asing Bersenjata dengan Jam Tangan Kayu Yang Unik

Imej dari Worldyoungentrepreneurs.comImej dari Worldyoungentrepreneurs.com

Kejayaan menjalankan perniagaan bukan hanya ditentukan oleh tahap pendidikan seseorang yang tinggi. Tetapi lebih daripada itu, kerja keras, kreativiti dan semangat yang tidak terkawal adalah faktor yang sangat penting.

Lucky Danna Aria, misalnya, yang lulus dari salah sebuah sekolah menengah negeri di Bandung berjaya membina dan menguruskan perniagaannya sendiri. Dan walaupun separuh hati, perniagaannya kini dapat menembusi pasaran antarabangsa yang kebetulan mempunyai persaingan yang sangat ketat.

Bukan hanya itu dia dapat memperoleh kejayaan dalam perniagaan yang diuruskannya. Ada kisah panjang di sebalik perjalanan perniagaan yang dia bina dari awal. Terdapat juga banyak halangan dan ujian yang dilalui Lucky dalam setiap langkah mengembangkan perniagaannya. Bagaimana kisahnya, lihat ulasan di bawah.

Berlatarbelakangkan Kisah Unik

Beruntung dirinya sebelum meneruskan perniagaannya sekarang, pernah menjadi pekerja. Dia bekerja sebagai Ketua Komunikasi Pemasaran di sebuah syarikat kek. Kemudian ketika sebenarnya Lucky mempunyai idea untuk mengembangkan perniagaannya, idea itu muncul pada tahun 2012, kata Lucky.

Dia terinspirasi oleh produk jam tangan kayu yang dibelinya dari Amerika Syarikat. Walaupun bahan-bahan dasar dalam bentuk kayu diimport dari Dunia. Kemudian dia berfikir, mengapa jam tangan yang terbuat dari kayu dibuat di Dunia dan kemudian dipasarkan ke negara asing.

Selain terinspirasi oleh jam tangan kayu yang dibelinya dari Amerika, dia juga didorong oleh cabaran bekas Duta Besar Dunia ke Amerika Syarikat, Dino Patti Djalal yang juga bertugas sebagai menteri. Pada masa itu Dino Patti Djalal mencabar anak muda Dunia yang prihatin terhadap keusahawanan untuk membuat produk domestik yang dapat bersaing di dunia antarabangsa seperti jam kayu.

Artikel lain:  Valkrisda Caresti Botha ~ Menjana Jutaan Rupiah Dari Penciptaan Sisa Kain

Dengan cabaran dari Mr Dino, Lucky membuatnya lebih bersemangat dan merasa tercabar untuk merealisasikan ideanya untuk menghasilkan jam tangan yang terbuat dari kayu asli dari Dunia yang dapat menembusi pasaran dunia.

Lucky Danna Aria Mula Memulakan Perniagaan

Baiklah, setelah pulang ke Lucky, tanah itu tidak segera melaksanakan idea itu. Ada beberapa perkara yang mesti disiapkannya dalam membuka perniagaan jam tangan kayu. Malah Lucky mengambil masa satu tahun untuk belajar mengenai jam tangan, membuat penyelidikan dan juga mencari tukang yang dapat merealisasikan idea mereka.

"Selama satu tahun saya belajar bagaimana jam tangan dapat dihasilkan dan digunakan pada bahan yang belum pernah dibuat sebelumnya," katanya.

Dengan modal awal 30 juta yang dia kumpulkan dari gajinya sebagai pekerja, akhirnya Lucky juga dapat menghasilkan jam tangan kayu. Dia juga memberikan jenama itu pada jam tangan kayu yang dihasilkannya dengan nama Matoa. Ini didorong oleh keinginan untuk meningkatkan kandungan Dunia dalam bersaing di pasaran global.

Lebih-lebih lagi, dari semua produk dari Matoa, semuanya menggunakan nama pulau-pulau di Dunia. Hingga kini, terdapat tujuh jenis produk jam tangan dari Matoa yang membawa nama Rote, Sumba, Gili, Moyo, Flores, Alor dan Sumba.

Ternyata produk Matoa yang menggunakan nama pulau di Dunia sangat popular dan berjaya bersaing dengan produk lain. Pada bulan pertama melancarkan produk Matoa, Lucky dapat menjual 100 unit jam tangan. Pada produksi pertama, bernama Rote, Flores dan Sumba dengan harga Rp 890,000 per unit.

Baca juga:  Roy Christian ~ Bersenjata dengan Kreativiti dan Keberanian Mampu Menangkap 200 Juta Sebulan

Pembangunan Perniagaan Yang Penting

Menggunakan ebony dari Makassar dan maple sebagai bahan utama jam tangan Matoa, Lucky terus kreatif dalam mengembangkan perniagaannya. Salah satu kelebihan produk jam tangan ini ialah pembuatan yang masih menggunakan tenaga kerja manusia.

Walaupun tidak sepenuhnya menggunakan tenaga kerja manusia, sekurang-kurangnya 30% proses pembuatan masih disentuh secara langsung oleh tangan kreatif manusia. Nah, ini adalah salah satu faktor tarikan untuk bersaing dengan produk asing.

Dari kelebihan yang tidak dimiliki oleh produk asing, pengembangan Matoa semakin pesat dan ketara. Buat masa ini, Matoa dapat dihasilkan dalam lingkungan 400 hingga 500 unit setiap bulan. Walaupun untuk mendapatkan jam tangan Matoa sekarang, pengguna mesti bersedia menunggu sehingga dua minggu sebelumnya. Ini kerana permintaan yang besar dari pasaran yang sedang berkembang.

Artikel Berkaitan