Tokuji Hayakawa ~ Pengasas SHARP Electronics Company

Imej dari Sharp-world.comImej dari Sharp-world.com

Sekiranya kita bercakap mengenai produk elektronik, sudah tentu kita akan biasa dengan jenama bernama SHARP. Ya, produk yang menembusi komponen elektronik seperti televisyen, LCD, mesin basuh, gelombang mikro, penghawa dingin dan sebagainya boleh dikatakan menguasai bahagian pasaran di seluruh dunia.

Tetapi adakah anda tahu siapa yang berada di sebalik kejayaan SHARP? Dia adalah Tokuji Hayakawa, seorang lelaki yang dilahirkan di Tokyo, Jepun pada tahun 1893. Lalu bagaimana kisah kejayaan Tokuji Hayakawa dalam menjalankan perniagaan produk elektronik SHARP ini? Inilah kisahnya.

Permulaan kerjaya Tokuji Hayakawa

Tokuji Hayakawa dilahirkan dalam keluarga Hayakawa yang dianggap miskin dan menjadikan dirinya angkat oleh keluarga Sato. Semasa dia dewasa, Tokuji telah memulakan kariernya dengan bekerja di sebuah kilang perhiasan logam. Kerana ketekunan dan kerja kerasnya, Tokuji kemudian dipercayai oleh atasannya untuk belajar lebih banyak mengenai teknik pembuatan logam dan tadbir urus perniagaan. Dari sini Tokuji terus berusaha mengembangkan kemampuannya untuk dapat memasuki dunia perniagaan.

Perniagaan pertama yang diusahakan Tokuji adalah perniagaan tali pinggang. Perniagaan itu sendiri terinspirasi ketika Tokuji melihat seorang seniman pada masa itu yang bermasalah dan jengkel dengan tali pinggang logam yang dipakainya. Dari sini, Tokuji kemudian mempunyai idea dan berusaha membuat tali pinggang yang mudah dipakai yang juga kelihatan bergaya.

Artikel lain:  Soichiro Honda ~ Pengasas Honda Motor World Automotive Company

Dari sini, Tokuji kemudian mengesan sejumlah rujukan, salah satunya adalah merujuk kepada model tali pinggang yang sering dipakai oleh orang Barat. Setelah beberapa rujukan yang dia dapat, Tokuji kemudian berusaha membuatnya dan lahir tali pinggang yang lebih bergaya dan mudah dihubungkan dengan sistem cubit.

Perniagaan dan Pembangunan Perniagaan

Kerja tali pinggang Tokuji ini sendiri mendapat pujian daripada bosnya yang kemudian menyuruh Tokuji untuk mempatenkan penemuannya. Dari sinilah lahir jenama "Tokubijo" dari paten untuk tali pinggang buatan Tokuji.

Tali pinggang ini yang kemudian dikomersialkan ternyata sangat popular dan digemari oleh ramai orang. Tokuji dibanjiri dengan perintah yang mengharuskannya untuk membina kedai dan kilangnya sendiri di tengah kota pada bulan September 1921.

Dengan perkembangan perniagaan tersebut, perniagaan Tokuji terus menghasilkan keuntungan besar sehingga dia dapat melunaskan semua hutangnya dan juga menggaji sejumlah besar pekerja. Dari kejayaan dalam perniagaan tali pinggang ini, Tokuji terus mengembangkan perniagaannya dengan mengembangkan produk pembuatan paip air yang dipatenkan pada tahun 1915. Selain produk paip air, Tokuji juga mengembangkan pensel mekanikal dengan nama "Ever-Sharp" yang masih dijual hingga kini.

Mencipta Jenama "SHARP" 

Tidak berpuas hati dengan dua perniagaan baru itu, Tokuji mengembangkan perniagaan dan syarikatnya semula. Tokuji kemudian memutuskan untuk memasuki perniagaan elektronik. Dalam perniagaan ini Tokuji menyenaraikan jenama yang telah digunakan oleh produk pensil mekaniknya dengan membuang nama "ever". Dari sini nama "SHARP" dilahirkan untuk produk elektronik Tokuji. Produk utama dan unggul SHARP sendiri pada masa itu ialah perakam pita radio dan televisyen.

Inovasi dan kreativiti adalah dua perkara yang menjadikan produk Tokuji bertahan begitu lama. Dia memahami bahawa sekiranya produk tersebut laris di pasaran, produk yang bersaing akan muncul. Daripada menjadi marah kerana pesaingnya meniru produk mereka, Tokuji sebenarnya gembira jika produknya disalin oleh pesaingnya.

Dia berpendapat bahawa produk yang disalin adalah bukti bahawa perniagaan dan syarikatnya telah mengatasi pesaingnya. Tokuji terus bekerja keras untuk berinovasi dan kreatif dalam mengembangkan produk yang dihasilkannya.

Baca juga:  Yataro Iwasaki ~ Lika Liku Perjuangan Pengasas Jenama Automotif Mitsubishi

Persaraan dan Kematian

Pada akhir kerjayanya sebagai ahli perniagaan, Tokuji menghabiskan banyak masa dalam aktiviti sosial. Tokuji sendiri kini telah mati dari dunia yang menutup usianya pada 81 tahun tepatnya pada tahun 1981. Walaupun Tokuji sudah tiada, tetapi hasil kerjanya dengan jenama SHARP masih dapat dilihat dan kami menggunakannya untuk kepentingan harian dan rumah tangga kami.

Inovasi masih dijalankan dengan menghadirkan produk unggulan seperti televisyen LCD yang kualitinya sangat unggul berbanding produk serupa. Semoga kisah di atas bukan sahaja menjadi inspirasi tetapi juga motivasi untuk semua rakan sekerja untuk mula bergerak.

Artikel Berkaitan