Kenali 7 Akaun Twitter Komuniti Blogger Unik dan Menyeronokkan

Imej dari Adweek.comImej dari Adweek.com

Sekiranya anda memutuskan diri anda sebagai #blogger, maka anda tidak boleh hanya berdiam diri dalam aktiviti blogging. Anda juga harus aktif dalam menjalin hubungan baik dengan blogger lain. Satu tempat untuk menjalin hubungan dengan blogger ini adalah komuniti blogger.

Walaupun ini bukan masalah wajib, tetapi dengan anda menjalin hubungan dengan blogger, anda akan mendapat banyak faedah besar. Selain anda akan mendapat banyak kawan, dengan bergabung dengan komuniti blogger, anda juga mendapat banyak maklumat berguna mengenai dunia blogging.

Komuniti blogger melalui Media Sosial

Ketika dunia blogging semakin meningkat, # komuniti aktivis blog nampaknya muncul dalam banyak baris. Dengan membawa semua tema, slogan dan semangat, para pengasas komuniti ini hadir sebagai tempat berkumpulnya blogger. Dari semua komuniti blogger yang dapat kita temui di media sosial Twitter.

Dalam #Twitter itu sendiri, komuniti blogger memberikan banyak faedah dengan perkhidmatan retweet post blog dan perbincangan berkala. Posting blog yang di-retweet oleh mereka sememangnya akan sangat berguna untuk blogger, selain dapat meningkatkan peluang untuk peningkatan lalu lintas, retweet juga memungkinkan kita untuk blogwalking ke blog lain.

Beberapa komuniti blogger yang ada juga sering mengadakan kuiz, pertandingan dan acara mengumpulkan yang boleh anda ikuti untuk mengeratkan lagi hubungan anda dengan blogger lain. Sebilangan besar komuniti blogger terbuka untuk umum, kecuali mereka yang melanggar peraturan dan undang-undang.

Artikel lain:  4 Langkah Berjaya Mempromosikan Blog melalui Twitter

Kemudian cari komuniti blogger yang anda minati dan sertai dengan mengikuti akaun Twitter mereka dan jangan lupa untuk aktif di dalamnya. Berikut adalah beberapa komuniti blogger di Twitter yang boleh anda buat rujukan untuk mengukuhkan aktiviti blog anda.

1. Gerai Blogger

Komuniti blogger pertama yang menyeronokkan dan menarik di Twitter ialah Warung Blogger. Dengan alamat akaun @warung_blogger, komuniti ini menyediakan perkhidmatan retweet post blog dengan menaip format [tajuk tajuk] ruang [pautan pengeposan] ruang [@warung_blogger] ruang [#HappyBlogging].

Dengan jumlah pengikut yang telah mencecah lebih dari 12 ribu, ini pasti menjadikan catatan blog anda berpeluang mendapat banyak kunjungan. Selain perkhidmatan retweet, gerai blogger juga sering mengadakan pertandingan dan kuiz. Selain mendapat retweet dan peraduan serta maklumat kuiz, anda sendiri juga dapat memberikan kuiz, hadiah dan pertandingan untuk dikongsi dengan pengikut lain dalam komuniti ini.

2. Tenaga Blogger

Blogger Energy menjadi komuniti blogger di Twitter yang membawa blogger peribadi. Untuk menyertai komuniti ini ada syarat yang mesti dipenuhi, iaitu membuat artikel dengan tema "salam peribadi blogger". Artikel ini kemudian dihantar bersama dengan borang pendaftaran yang disediakan oleh blogger tenaga. Dengan akaun @BloggerEnegry, komuniti ini sudah mempunyai 1,769 pengikut. Untuk berkongsi catatan blog dalam komuniti ini, anda mungkin perlu memasukkan tag #NewPostBE.

3. Blogger Wanita

Seperti namanya, komuniti blogger ini menyatukan blogger wanita. Dengan slogan "Worldn Female Blogger Social Network", komuniti blogger yang relatif baru juga mempunyai perkhidmatan retweet yang merangkumi #BloggerPerempuan. Dengan akaun bernama @Bperempuan, komuniti baru ini terus mengajak blogger wanita Dunia untuk bergabung dengan mereka.

4. Komuniti D'blogger

Dengan tagline Komuniti Kreatif Sosial, komuniti yang mempunyai akaun @DbloggerComm juga boleh menjadi pilihan anda untuk berinteraksi dengan blogger lain. Blogger yang juga menjalankan pangkalan sosial ini juga menyediakan catatan blog retweet dengan memasukkan hashtag #GoBlog.

5. Koleksi Blogger Ibu (KEB)

Satu lagi forum komuniti untuk blogger wanita adalah koleksi blogger ibu (KEB). Dengan nama akaun @ Emak2Blogger, seorang blogger yang mempunyai slogan 'Inspirasi Wanita, Kami di sini untuk berkongsi' ini juga akan menghantar semula perkhidmatan pengeposan blog dengan memasukkan hashtag #UpdateEmak. Komuniti ini juga sering dilihat mengadakan perjumpaan (kopi tanah) untuk mengeratkan lagi hubungan antara blogger.

6. Blogger Latrine

Seterusnya komuniti blogger di Twitter adalah Latrine Blogger. Dengan nama akaun @jambanblogger, komuniti blogger ini mempunyai slogan 'Worldn Creative Blogger Community: Tidak kira apa bentuk penulisannya, kumpulkan di sini'. Untuk dapat berkongsi posting dan retweet, kita boleh menggunakan hashtag #NumpangJamban.

Baca juga:  5 Aktiviti Positif Untuk Menghilangkan Kebosanan Blogger

7. Kancut Keblenger

Akhirnya, komuniti blogger yang menyeronokkan dan menarik di Twitter adalah Kancut Keblenger. Dengan nama akaun @KancutKeblenger, komuniti blogger ini mempunyai slogan 'Kami akan terus bercita-cita untuk menjaga agar blog blogger tetap sejuk.' Untuk dapat berkongsi catatan, anda boleh menggunakan hashtag #KancutBaru untuk ditweet semula.

Artikel Berkaitan