5+ Media Sosial Paling Popular di Dunia dan Paling Banyak Digunakan

Media Sosial Paling Popular di Dunia

Perbincangan mengenai media sosial yang paling popular di Dunia telah menjadi salah satu topik yang sangat menarik untuk dibincangkan. Kita tahu bahawa Dunia adalah salah satu negara pengguna media sosial paling banyak di dunia yang orang-orangnya sekarang 'terpikat' dengan media sosial.

Bagi penduduk bandar di Dunia, sehari tanpa media sosial terasa seperti tidak makan sepanjang hari ... HUNGRY! Bahkan kebanyakan orang, media sosial sudah menganggap media sosial sebagai keperluan utama, serta makan / minum dan pakaian.

Mereka yang mahir teknologi mesti mempunyai akaun media sosial, sekurang-kurangnya satu akaun media sosial. Betul! Kemudian, dari sekian banyak media sosial, laman web manakah yang merupakan media sosial paling popular di Dunia?

Media Sosial Paling Popular di Dunia

Penggunaan media sosial di Dunia sangat besar. Selain digunakan untuk aktiviti sosial di dunia maya, media sosial nampaknya sangat banyak digunakan untuk perkara lain. Sebagai contoh; promosi perniagaan, penjualan dalam talian, promosi kandungan blog, politik, dakwah, dan sebagainya.

Berikut adalah beberapa laman media sosial paling popular di Dunia yang sangat meluas:

  1. Media Sosial Facebook (Facebook.com)

Laman media sosial ini mempunyai pengguna setia di seluruh dunia yang jumlahnya telah mencapai lebih dari 2 bilion. Dengan pelbagai inovasi yang selalu merosakkan penggunanya, tidak hairanlah Facebook adalah salah satu media sosial paling popular di dunia sekarang.

Hari ini (2017) World adalah salah satu negara dengan pengguna Facebook terbanyak di dunia dengan 110 juta pengguna. Sebilangan besar pengguna Facebook telah mendorong ramai peniaga dan peniaga dalam talian untuk mengiklankan perniagaan mereka di Facebook.

Data pengguna Facebook di Dunia melalui Hootsuite

  1. Media Sosial Instagram (Instagram.com)

Di kedudukan # 2 di laman media sosial paling popular di dunia adalah Instagram. Ketika artikel ini ditulis (2017), jumlah pengguna Instagram di Dunia telah mencapai lebih dari 45 juta orang. Dilaporkan World adalah negara dengan pengguna Instagram terbanyak di Asia Pasifik, yang luar biasa.

Laman media sosial berasaskan gambar pendek dan video ini juga merupakan tempat yang sangat berkesan untuk beriklan untuk peniaga dalam talian. Di samping itu, pencipta kandungan, seniman, dan pekerja seni lain sangat aktif menggunakan media sosial ini.

Artikel lain:  5 Media Sosial Terbaik untuk Penjualan Dalam Talian dan Promosi Perniagaan

  1. Media Sosial YouTube (YouTube.com)

Sebilangan orang berpendapat bahawa YouTube bukan laman media sosial, melainkan hiburan. Sebenarnya, YouTube sering digunakan untuk berkongsi kandungan dan komen. Sebenarnya, YouTube adalah media sosial berasaskan video di mana pengguna dapat berkongsi video mereka dan memberi komen antara satu sama lain.

Pengguna YouTube di Dunia kini telah mencapai 50 juta orang. Dan media sosial telah menjadi platform media sosial yang paling aktif digunakan di dunia sekarang.

YouTube juga digunakan sebagai media promosi berbasis PPC (bayar per klik) di mana setiap video yang dianggap memenuhi syarat termasuk iklan Google Adsense. Dan YouTube telah menjadi medan wang bagi banyak YouTuber di Dunia.

Data pengguna YouTube di Dunia melalui Hootsuite

  1. Media Sosial Twitter (Twitter.com)

Twitter pernah disebut sebagai laman web microblogging yang paling berjaya. Penggunaan yang sangat mudah dan sederhana menjadikan laman media sosial ini sebagai pilihan terbaik pada zaman kegemilangannya.

Sekali lagi, World adalah salah satu negara dengan pengguna Twitter terbanyak di dunia. Pada tahun 2016, jumlah tweet di Dunia sahaja mencapai 4.1 bilion tweet. Maklumat ini diperoleh dari Dwi Ardiansyah sebagai Ketua Pengembangan Perniagaan Twitter Asia Tenggara dan Australia.

Pada masa ini Twitter telah mendapat persaingan sengit dari laman media sosial lain yang menawarkan pelbagai ciri. Namun, Twitter tetap memilih keunikannya sendiri yang tidak dapat ditandingi oleh laman media sosial lain, seperti kecepatan dalam berita, ciri hashtag, Trending, dan lain-lain.

  1. Media Sosial Google Plus (Plus.Google.com)

Google plus, kemunculan media sosial yang satu ini kelihatan cukup menjanjikan. Dan Google Plus seharusnya dapat menjadi juara media sosial yang mengalahkan Facebook dan media sosial yang lain. Sebabnya adalah kerana jumlah pengguna e-mel Google telah mencapai lebih dari 2 bilion hari ini dan merupakan media untuk promosi Google plus. Malangnya, ini tidak berlaku kerana tidak semua pengguna Gmail adalah pengguna Google Plus.

Namun, Google Plus cukup popular di kalangan pengguna internet, terutamanya blogger yang menggunakan platform blogger.com. Selain menjadi media perhotelan, dikatakan bahawa Google Plus dapat memberi kesan positif pada SEO blog yang diserahkan ke media sosial.

Hingga kini saya tidak mempunyai data yang sah mengenai jumlah pengguna Google Plus di Dunia.

Baca juga:  Cara Mendapatkan Wang dari Youtube

  1. Laluan Media Sosial (Path.com)

Laman web media sosial tidak semanas media sosial lain seperti Facebook, Twitter dan Instagram. Namun, populariti media sosial ternyata menjadikan salah seorang pengusaha Dunia (Aburizal Bakrie) membeli saham Path beberapa tahun yang lalu.

Salah satu keunikan Path media sosial berbanding yang lain adalah ketiadaan iklan di sana, sekurang-kurangnya sehingga sekarang. Selain itu, privasi pengguna Path jauh lebih tertutup daripada media sosial yang lain. Hanya orang yang saling berkawan di Path yang dapat melihat profil masing-masing.

Sehingga kini, jumlah pengguna Path di Dunia telah mencapai lebih dari 5 juta orang. Path boleh digunakan melalui aplikasi kereta dan juga melalui desktop, tetapi pengguna media sosial lebih cenderung menggunakan telefon pintar.

Artikel Berkaitan