3 Petua Menentukan Niche Blog yang Tepat untuk Blogger

bagaimana menentukan niche blog

Blog sebagai #media dalam talian kini menjadi sesuatu yang diambil kira. Sebilangan blogger (pemilik dan pengurus blog) sendiri tidak lagi ragu-ragu dengan aktiviti yang mereka jalankan. Ini kerana aktiviti blog sekarang telah menjadi profesion yang menjana pendapatan dengan melakukan pengewangan. Jadi tidak diragukan lagi banyak orang yang mencuba nasib dalam dunia blogging ini.

Salah satu jenis blog yang sering dijadikan andalan oleh blogger untuk menjana pendapatan adalah blog-blog khusus. Blog khusus (blog yang membincangkan tema tertentu) memang blog yang mempunyai peluang besar untuk menjayakan usaha pengewangan blog.

Dengan blog niche yang sangat kuat, seseorang dapat menarik banyak pengiklan untuk datang sehingga pendapatannya lebih besar. Walaupun mereka sudah tahu bahawa blog khusus mempunyai banyak kelebihan daripada blog peribadi, masih banyak blogger yang keliru ketika memutuskan tema yang akan ditetapkan sebagai blog niche mereka.

Artikel lain:  7 perkara yang menjadikan niche blog anda lebih menguntungkan

Tidak syak lagi jika tidak sebilangan kecil blogger yang juga gagal membina ceruk blog mereka. Ini kerana pada saat pemilihan tema khas, blogger ini tidak melakukan penerokaan diri yang serius dan mendalam. Blog khusus memerlukan penerokaan diri yang hebat, tanpa itu kita dapat memastikan blog niche akan berjalan dalam jangka masa tertentu. Lalu apakah cara atau petua untuk menerokai diri anda untuk menentukan tema blog niche yang tepat dan dapat membawa kejayaan ini? Berikutan kajian semula.

1. Pilih Topik yang anda suka

Petua pertama untuk meneroka sendiri untuk menentukan ceruk blog yang tepat adalah memilih tema yang paling disukai. Kalimat ini mungkin masih membingungkan, kerana banyak orang mempunyai banyak suka.

Oleh itu, apa maksud anda? Untuk menentukannya, anda harus selalu bertanya kepada diri sendiri mengenai hobi, minat dan aktiviti yang sering dilakukan dengan selesa. Ketiga elemen ini mesti mendapat jawapan yang sama, kerana blog niche hanya memerlukan satu tema.

Sekiranya anda masih tidak yakin dengan jawapan yang anda dapat, anda boleh bertanya kepada orang lain, terutama yang terdekat dengan anda. Tanyakan kepada mereka apa pendapat mereka tentang anda, apa yang biasanya mereka lihat mengenai aktiviti yang anda suka. Jawapan dari orang yang terdekat dengan ini akan membantu menentukan minat atau kesukaan anda.

2. Pilih Topik yang Dikuasai

Langkah seterusnya dalam penerokaan diri untuk menentukan blog niche adalah memilih topik yang dikuasai. Ingatlah bukan hanya untuk memikirkan tema yang anda suka, tetapi lebih daripada itu anda juga harus memikirkan topik atau tema yang anda gemari.

Ini penting kerana dengan menguasai tema, anda tidak akan mengalami kesukaran dan kesukaran untuk mengemas kini kandungan penulisan di blog. Tetapi sebaliknya jika anda tidak menguasai topik atau tema, maka anda akan menghadapi kesukaran untuk membuat kandungan dan juga melayani beberapa komen dan pertanyaan yang timbul dari pelawat anda.

Oleh itu, cuba fikirkan perkara mengenai kepakaran anda dan bidang penguasaan anda? Untuk mencari kepakaran dan penguasaan, jangan selalu bergantung pada jabatan pendidikan yang telah diambil. Terdapat banyak orang di luar sana yang benar-benar mencari bakat dan kepakaran sebenar dari suka dan cinta mereka dalam sesuatu bidang.

Baca juga:  5 Petua Berjaya Menjadi Blogger Makanan di Dunia

3. Tentukan Niche Blog Berdasarkan Topik Panas

Akhirnya, untuk menentukan ceruk blog yang tepat adalah menyesuaikan diri dengan bahagian pasaran yang dikunjungi oleh netizen. Ini adalah komponen penting jika anda ingin mendapatkan hasil dengan cepat dari usaha pengewangan blog anda.

Pilih topik yang biasanya dicari oleh banyak orang di #internet seperti perniagaan, kesihatan, berita selebriti, dan lain-lain. Untuk mencari bahagian pasaran yang laris, ada baiknya anda membuat penyelidikan kecil-kecilan di internet. Sebenarnya tidak ada topik yang tidak berminat, bagaimana kita mencari teknik pangsa pasar dan promosi yang tepat.

Topik khas sama ada mengenai hobi baru dan biasanya tidak akan mendapat kunjungan netizen. Tetapi tentu saja jika anda memutuskan untuk memilih topik yang berbeza dari bahagian pasaran, maka anda harus sedikit lebih sabar untuk dapat menjana pendapatan yang anda mahukan dari blog anda.

Artikel Berkaitan