Titik Winarti: Pemilik Tiara Handycraft yang Mencapai Kejayaan Bersama Orang Kurang Upaya

Titik WinartiGambar dari Pesisirnews.com

Titik Winarti - Tidak ramai yang mengambil berat tentang orang kurang upaya (orang kurang upaya). Terutama jika ada orang yang tidak hanya memberikan sokongan dan kemudahan jangka pendek tetapi juga menjalankan program jangka panjang. Ini adalah apa yang Titik Winarti, pemilik perniagaan Tiara Handycraft, menyediakan orang kurang upaya untuk bekerja di tempatnya.

Dengan banyak kes di mana orang kurang upaya sering didiskriminasi dan jarang mendapat tempat di syarikat, apa yang dilakukan oleh Point ini adalah luar biasa dan sangat mulia. Lalu bagaimana perjalanan perniagaan oleh Titik Winarti bersama dengan orang kurang upaya untuk mencapai kejayaan ini? Berikut adalah ulasannya.

Gambaran keseluruhan Winarti Point

Sejak kecil, Titik Winarti sangat menyukai segala yang berkaitan dengan seni. Darah perniagaan seorang wanita yang dilahirkan di Surabaya, 11 Mac 1970, disokong oleh persekitaran rumahnya. Ayahnya, Badowi dan ibunya, Toenah, memiliki perniagaan kraftangan kayu di sebelah rumahnya.

Sejak sekolah menengah, semangat perniagaan Titik dilihat dengan membuat sejumlah karya seni seperti kad untuk dijual kepada rakan-rakannya. Karya seninya, yang disukai oleh rakan-rakannya, membuatnya dibanjiri banyak pesanan.

Artikel lain:  Helianti Hilman: Tokoh Usahawan Wanita Di Sebalik Kejayaan Global Beras Javara

Kelahiran Kraftangan Tiara

Selepas berkahwin, intinya masih rajin menyalurkan hobi membuat kraf. Tepat sebelum Hari Raya Idul Fitri, dia membuat suasana rumahnya menjadi berbeza dari biasa dengan pelbagai ciptaan hiasan. Tidak disangka-sangka, terdapat banyak tetamu yang menyukai karya Titik. Dari penghargaan positif ini, Titik kemudian memutuskan untuk mengembangkan hobinya dengan serius dalam perniagaan.

Dari otak yang merapikan kain, Titik berjaya membuat beberapa ciptaan seperti produk cenderamata bayi, aksesori rumah, cenderamata untuk perkahwinan, beg dan juga pakaian anak-anak Muslim. Dari hasil ciptaannya, Titik kemudian memutuskan untuk membuka perniagaan dengan nama Tiara Handycraft.

Permulaan Perjalanan Perniagaan Tiara Handycraft

Pada permulaan larian Tiara Handycraft, Titik menjadikan ibu-ibu di sekitar rumahnya sebagai pekerja dengan tujuan memperkasakan mereka. Dari usaha awal ini, Tiara Handycraft cukup berjaya dengan pembeli yang terus ramai.

Tetapi sayangnya pada tahun 1998 perniagaannya mula mengalami halangan dengan ditiru oleh orang. Orang itu mensabotaj hampir semua pekerja Point yang telah dilatihnya dengan imbuhan gaji yang lebih besar. Akhirnya pada masa itu Titik mengalami kejatuhan yang membuatnya kehilangan hampir semua pekerjanya.

Bangkit Daripada Kesukaran Dengan Menggaji Orang Kurang Upaya

Ketika mengalami kemerosotan ini, Titik tidak mahu berlama-lama sedih. Atas nasihat rakannya, dia kemudian mengupah orang yang mempunyai "hak istimewa" dalam fizikalnya. Dia kemudian menggunakan orang yang cacat fizikal.

Walaupun pada awalnya Titik mengalami kesukaran ketika melatih orang kurang upaya, tetapi dengan semangat dan kesabarannya, Titik akhirnya berjaya mengajar dan membimbing orang-orang cacat fizikal untuk membuat produk kraftangan.

Tujuan dan Misi Mengundang Orang Kurang Upaya

Tujuan dan misi Titik ketika mengajak orang kurang upaya untuk bekerja di Tiara Handycaraft bukanlah untuk mencari faedah. Selain menjadikan mereka lebih produktif, Titik juga mendakwa bahawa dia ingin menjadikan orang kurang upaya tidak lagi dibatasi oleh rasa tidak aman dan rendah diri.

Walaupun dia seorang pekerja, Titik sendiri tidak berniat untuk mengeksploitasi orang kurang upaya, tetapi dia benar-benar ingin menjadikan orang-orang yang mengalami masalah fizikal ini dapat berdikari dan melihat masa depan mereka dengan lebih baik. Institusi Komuniti Belia.

Baca juga:  Tati Hartati ~ Pelopor Koleksi Dannis Jenama Pakaian Muslim 

Apabila Winarti Point Mencapai Kejayaan

Dari semua usaha dan kerja keras yang dilakukan oleh Titik bersama pasangannya yang kurang upaya, Titik dan kraftangan Tiara-nya mencapai kejayaan mereka sekali lagi. Pada tahun 2002, Titik berkesempatan menghadiri pameran di Jeddah dan Singapura. Dari pameran tersebut, rakan perniagaan Titik berkembang untuk membuat pesanan dan pemasaran berkembang ke beberapa negara seperti Brazil dan Amerika Latin.

Selain berjaya dalam pemasaran, Titik juga berjaya menjadi pemenang dalam acara Mikrokredit Award dengan persaingan yang cukup ketat. Setelah menerima anugerah itu, ibu kepada tiga anak itu juga menerima anugerah atas usaha memperkasakan orang kurang upaya dan juga memegang gelaran Wanita Terbaik Tahun ini yang diadakan oleh ANTV pada tahun 2005 dan diminta untuk membuat ucapan di forum-forum Antarabangsa dan PBB.

Artikel Berkaitan