5 Faedah Datang Bekerja pada hari Sabtu, Jangan Mengecewakan Lelaki

Faedah Masuk ke Tempat Kerja pada hari Sabtu

Ketika diberitahu untuk datang bekerja pada hari Sabtu, saya marah dan sedih tetapi saya cuba terus tersenyum kepada bos dan berkata "Baiklah bos!"

Apa faedah datang bekerja pada hari Sabtu? Kebanyakan orang tidak suka datang bekerja pada hari Sabtu kerana hari Sabtu, bukan? Apabila ada maklumat dari atasan bahawa anda adalah salah seorang pekerja yang harus datang bekerja pada hari Sabtu, anda pasti merungut di dalam hati.

Terutama jika anda telah membuat rancangan untuk melepak hari Sabtu ini dengan idola anda. Kekecewaan, kebencian, dan kemarahan, semuanya bercampur menjadi satu di hati. Ingin membuat tunjuk perasaan kepada bos, tentu ada risiko untuk kerjaya anda.

Dengan rasa paksaan, anda membatalkan rancangan anda dan memutuskan untuk bekerja pada hari Sabtu.

Tetapi jangan terlalu kecewa, sebenarnya ada faedah datang bekerja pada hari Sabtu yang mungkin tidak anda fikirkan selama ini. Berikut adalah beberapa nilai dan faedah positif untuk datang bekerja pada hari Sabtu.

1. Kekalkan Produktiviti Kerja

Ok, mungkin ada yang tidak bersetuju dengan perkara ini. Ramai orang berpendapat bahawa bekerja pada hari Sabtu menjadikan produktiviti seseorang tidak optimum.

Boleh benar, juga boleh salah.

Sebilangan besar profesional menggunakan hari Sabtu untuk berehat atau melakukan aktiviti bersama keluarga. Namun, ada juga sebilangan orang yang benar-benar tidur sepanjang hari, atau menonton TV sepanjang hari. Sudah tentu aktiviti ini sangat tidak produktif.

Dengan bekerja pada hari Sabtu, anda dapat mengelakkan pelbagai aktiviti tidak produktif. Dan jika ternyata kerja pada hari Sabtu mengganggu masa penting anda, cubalah terus berfikiran positif dan berusaha semaksimum mungkin.

Artikel lain:  Mempunyai Bos Workaholic, Berurusan dengan 8 Cara Ini

2. Datang bekerja pada hari Sabtu dapat menambahkan pendapatan

Ini adalah perkara semula jadi dan biasanya berlaku di banyak syarikat. Pekerja yang bekerja lebih lama secara semula jadi menerima pampasan dari syarikat.

Sekiranya tempat kerja anda tidak menguatkuasakan hari kerja pada hari Sabtu tetapi anda diminta untuk bekerja pada hari Sabtu, maka adalah wajar bagi syarikat untuk memberikan pampasan atau kos penginapan. Anda boleh melihat kontrak pekerjaan mengenai perkara ini.

3. Memasuki kerja pada hari Sabtu boleh menjadi lebih cekap

Secara jujur, pada hari Sabtu orang biasanya lebih boros daripada hari biasa. Terutama mereka yang suka keluar bersama rakan atau teman lelaki.

Kos melepak pada hari Sabtu boleh memakan banyak wang untuk perbelanjaan, kos makanan dan minuman, membeli tiket filem. Perasaannya adalah bahawa jika anda keluar dengan teman lelaki, ia pasti akan menjadi lebih mewah. Terdapat perbelanjaan yang tidak dirancang, dan ini sering berlaku.

Nah, apabila anda datang bekerja pada hari Sabtu maka pada hari itu anda akan lebih cekap daripada biasa. Terutama jika syarikat tempat kerja menyediakan makan tengah hari percuma, maka anda akan menjimatkan lebih banyak.

4. Tidak 'Terkejut' pada hari Isnin

Di kalangan pekerja pejabat terdapat istilah 'Saya benci Munday' dalam bahasa Dunia yang bermaksud 'Saya benci Isnin'. Secara jujur, pasti ada banyak yang mengalami 'penyakit Isnin'.

Percutian dan berehat selama dua hari (Isnin dan Ahad) terasa selesa. Namun, dalam tempoh "tidak aktif", pekerja mengalami suasana yang tidak baik pada malam Ahad dan pagi Isnin.

Suasana buruk sebenarnya menjadikan seseorang tidak produktif. Anda pasti pernah mengalaminya.

5. Dapatkan Penghargaan dari Bos dan Syarikat

Mungkin anda pernah menganggap bos atau syarikat anda adalah orang yang kejam kerana meminta anda datang bekerja pada hari Sabtu. Ini hak anda untuk menilai seseorang, tetapi yang terbaik adalah tidak membuat kesimpulan mengenai perkara ini.

Sebagai pekerja, anda juga harus berusaha memikirkan dan melihat sesuatu dari sudut pandangan Bos dan syarikat. Bos pasti tidak akan meminta anak buahnya datang bekerja pada hari Sabtu sekiranya tidak diperlukan.

Sekiranya syarikat meminta pekerja datang bekerja pada hari Sabtu, pasti ada sesuatu yang mendesak. Dan jika anda bekerja mengikut permintaan syarikat, tentu saja, majikan dan syarikat anda akan memberikan penghargaan yang sewajarnya.

Bentuk penghargaan ini boleh berbeza-beza, dapat dalam bentuk pampasan untuk wang bonus, dapat dalam bentuk peluang kerjaya yang lebih baik, dan sebagainya. Yang pasti, dengan menerima tugas untuk bekerja pada hari Sabtu, bos dan syarikat anda akan menganggap anda sebagai salah seorang pekerja yang setia dan layak untuk dikekalkan.

Baca juga:  5 Tanda Anda Tidak Puas di Tempat Kerja, Tahu Awal

Kesimpulannya

Dari penjelasan di atas, mungkin ada kebaikan dan keburukan di kalangan pekerja pejabat. Itu perkara biasa. Bekerja pada hari Sabtu boleh memberi keuntungan atau kerugian, bergantung pada keadaan dan perspektif seseorang. Demikian penjelasan ringkas mengenai faedah datang bekerja pada hari Sabtu yang anda dapat.

Artikel Berkaitan