Linda Ikeji, Blogger yang Berjaya Mendapatkan Bilion Rupiah Sebulan dari Blog Percuma

Linda IkejiLinda Ikeji

Menjadi blogger memang sesuatu yang menggembirakan. Bayangkan, dengan hanya menghadap komputer riba dari bilik dan menulis perkara yang kita suka, kita dapat menjana wang dari tulisan-tulisan ini. Banyak kisah kejayaan perniagaan dalam talian dengan mengejar profesion menjadi blogger profesional.

Mungkin ramai rakan blogger yang mengetahui nama yang satu ini. Linda Ikeji, pemilik blog Lindaikeji.blogspot.com (www.lindaikejisblog.com). Blogger wanita Nigeria ini mempunyai pendapatan yang luar biasa walaupun dia hanya menggunakan platform blog percuma Google, Blogger.com.

Berdasarkan maklumat yang saya dapati dari sejumlah laman web luar, pendapatan Linda Ikeji dari blognya pada tahun 2013 mencapai USD $ 65,000 sebulan, atau jika ditukar menjadi IDR sekitar Rp 800 juta sebulan. Kemungkinan besar pendapatannya akan terus meningkat seiring dengan peningkatan populariti dan trafik blognya. Pada jangkaan saya, pendapatan blogger Nigeria sekarang boleh mencapai Rp 1 miliar lebih banyak sebulan berbanding blog.

Selain hanya menggunakan blog percuma, paparan blog Linda Ikeji juga jauh dari kata yang baik. Reka bentuk tema blog sangat ringkas dan mudah, dan sama sekali tidak ada teknik SEO untuk mendapatkan trafik. Oleh itu, apa yang sebenarnya menjadikan blog boleh mempunyai trafik yang besar dan menghasilkan banyak wang yang menjadikan pemiliknya salah satu blogger berpendapatan tertinggi di dunia? Lihat cerpen berikut.

Artikel lain:  5 Cara Menjana Wang Dari Blog

Sekilas Tentang Linda Ikeji

Pada mulanya, Linda Ikeji bukan siapa-siapa, dia hanya model dan wartawan biasa. Profesion ini dia lalui selama lapan tahun sebelum akhirnya dia terjun ke dunia blogging. Selain model, Linda Ikeji di Afrika terkenal sebagai aktivis yang rajin mengiringi pelbagai jenis kes ketidaksamaan sosial. Beberapa kes yang disertainya adalah kes pembunuhan yang belum diselesaikan, ada juga kes penangkapan kecurian yang salah.

Linda Ikeji sememangnya seorang wanita dengan perhatian tinggi di dunia sosial, terutama di negaranya sendiri, Nigeria. Bahkan pada tahun 2014, dia menyumbangkan sejumlah wang yang digunakan untuk kepentingan menangani penyakit Ebola yang merebak di Afrika. Sebagai aktivis, dia juga sering mendapat anugerah.

Antaranya dia memenangi anugerah dalam kategori Keperibadian Muda Tahun Ini pada tahun 2012. Kemudian pada tahun 2014 dia juga memenangi dua anugerah Blogger Terbaik Tahun Ini dan Blog Gosip & Gist Terbaik di Media Broad Awards yang berkaitan dengan kegiatannya dalam dunia blog.

Mulakan Penulisan Secara Aktif di Blog

Lalu bilakah sebenarnya Linda Ikeji mula menyelami dunia blogging? Menurut beberapa sumber, dia mula aktif menulis pada tahun 2003. Dengan modal pengetahuan blog yang sangat sedikit, setiap hari dia rajin mengisi blog yang dibuat dengan platform percuma tanpa mendapat wang sama sekali. Dengan berbekalkan komputer riba dan modem, Linda Ikeji mula menulis untuk blognya yang dinamakan sempena namanya sendiri.

Bagi kebanyakan blogger, melakukan blog setiap malam tanpa menjana wang adalah sangat sukar. Tetapi tidak bagi Linda Ikeji, bahkan sejak dia mulai menulis blog dari tahun 2003 hingga 2007, dia belum menerima pembayaran dari blog yang dikelolanya. Tetapi itu tidak membuatnya mudah menyerah, bahkan pada tahun 2007 dia mulai meningkatkan frekuensi jawatannya. Dia menyiarkan 25 artikel setiap hari, yang sungguh luar biasa.

Tetapi lama-kelamaan, blog yang dia bina dengan pengetahuan sementara mula menunjukkan pengunjung yang signifikan. Kemudian pada bulan Ogos 2010 blog sederhana telah mula dihasilkan yang berasal dari beberapa pengiklan. Seseorang menghantarnya e-mel yang berisi tawaran untuk beriklan di blognya.

Baca juga: Cara Membuat Blog Percuma di Blogger dan WordPress

Sebenarnya, Berapa Banyak yang Linda Ikeji Perolehi?

Sebenarnya tidak ada berita pasti mengenai pendapatan Linda Ikeji dari blog. Namun, beberapa pakar dari Amerika Syarikat telah menganggarkan berapa pendapatan Linda Ikeji berdasarkan ranking Alexa blognya. Berdasarkan perkiraan ini disebutkan bahawa Linda Ikeji dapat mengantongi lebih dari USD $ 100,000 sebulan. Itu bermakna jika ditukarkan ke Linda dapat memperoleh sekitar 1,2 miliar rupiah setiap bulan dari blognya. Itu hanya anggaran, kemungkinan pendapatan Linda lebih besar. Pendapatan yang luar biasa untuk blog percuma.

Sumber pendapatan berasal dari beberapa iklan di blognya, termasuk iklan dari Google Adsense. Pendapatan sebegitu besar bukan sahaja dari Google Adsense, terdapat banyak pengiklan tempatan yang ingin meletakkan sepanduk di blog Linda Ikeji.

Perjalanannya dalam dunia blogging bukan tanpa cabaran. Salah satu masalah yang dialaminya semasa dia blogger adalah ketika akaun Google Adsense miliknya dilarang pada tahun 2013. Tetapi pada awal tahun 2014, Google Adsense mengaktifkan semula akaun Adsense.

Selain itu, blognya juga dihapus oleh Blogger.com kerana blognya dilaporkan melakukan penipuan (copy and paste) dari laman web lain. Tetapi Linda mengemukakan rayuan dan menafikan telah melakukan penipuan, tidak lama kemudian blognya kembali aktif hingga sekarang. Tokoh Linda Ikeji begitu karismatik dan popular di Nigeria, bahkan di dunia.

Semoga semua rakan blogger mendapat inspirasi!

Artikel Berkaitan