Pastikan Keselamatan iPhone Dari Peretas Dengan 7 Langkah Berikut

Imej dari ibtimes.co.ukImej dari ibtimes.co.uk

Keberadaan penggodam akan selalu ada untuk mengancam sesiapa sahaja dan apa sahaja, termasuk pengguna iPhone. Walaupun #Apple sebagai pengeluar iPhone selalu mendakwa bahawa peranti tersebut akan selamat dari penggodam atau virus, ini tidak semestinya menjadikan anda pengguna yang tenang dalam menjaga keselamatan iPhone. Nama penggodam mereka akan selalu berusaha mencari jurang untuk dapat menembus mereka dari sistem terkuat dan paling canggih.

Terutama sekarang bahawa banyak pengguna iPhone menggunakan peranti mereka untuk menyimpan pelbagai maklumat peribadi. Ini tentunya membuat penggodam semakin dicabar untuk mencuba masuk ke dalam sistem keselamatan iPhone.

Dari sini, langkah-langkah keselamatan untuk mencegah penyalahgunaan diperlukan. Berikut adalah beberapa cara dan langkah yang dapat dilakukan oleh pengguna iPhone untuk mengelakkan peranti mereka digodam atau disalahgunakan oleh penggodam.

1. Gunakan PIN atau Touch ID

Langkah pertama untuk dapat menjaga keamanan iPhone dari penggodam adalah dengan selalu mengunci skrin iPhone dengan PIN atau Touch ID. Ini dilakukan untuk mengantisipasi dan mencegah orang lain menggunakan iPhone anda untuk mengakses data peribadi anda. Untuk memasang PIN atau Touch ID, anda boleh memasukkan Tetapan, kemudian tab Umum dan Sentuh ID & kunci kod laluan .

Di sana anda akan diberi pilihan antara mengaktifkan PIN angka atau menggunakan pemindaian cap jari menggunakan Touch ID untuk mengunci layar iPhone. Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan PIN, maka anda harus mengelakkan kombinasi nombor yang biasa dan mudah ditebak, contohnya kombinasi 0000 atau 1234. Gunakan kombinasi nombor yang berbeza dan sukar ditebak untuk meningkatkan lagi keselamatan iPhone.

Artikel lain:  Petua Mudah untuk Membezakan iPhone Asli dan iPhone Replika

2. Gunakan Ciri Keselamatan Kata Laluan iPhone

Selain PIN, anda juga boleh menggunakan Kata Laluan yang dipercayai lebih dipercayai dan lebih kuat. Untuk membuat Frasa Laluan ini, anda mesti pergi ke menu Tetapan, kemudian Sentuh ID & Kod Laluan  dan matikan Kod Laluan Sederhana .

Memetik sejumlah sumber dengan pilihan keselamatan Kata Laluan ini, anda akan dapat membuat kod kata laluan yang lebih panjang dan lebih kompleks dengan kombinasi huruf besar, kecil, dan bahkan simbol.

3. Tetapkan Penghapusan Automatik

Tetapan penghapusan automatik dilakukan untuk menjangkakan jika iPhone anda tiba-tiba hilang. Keselamatan iPhone yang jatuh ke tangan orang lain memang akan sangat terdedah kepada penyalahgunaan seperti memecah masuk data peribadi. Untuk menjangka ini, anda boleh membuat tetapan penghapusan automatik.

Dengan tetapan automatik ini, ketika orang lain akan mencoba memasukkan data peribadi tetapi gagal ketika memasukkan PIN hingga sepuluh percubaan, peranti akan menghapus data secara automatik. Untuk membuat tetapan ini, anda boleh pergi ke halaman Tetapan yang sama dan mengaktifkan fitur Hapus Data .

4. Tetapan Peribadi

Ramai pengguna iPhone tidak menyedari bahawa beberapa aplikasi yang mempunyai akses ke kamera, mikrofon, bahkan dapat melihat galeri foto. Sebenarnya ini sangat berbahaya untuk keselamatan iPhone anda.

Untuk menjangkakan penggodam yang dapat datang dari aplikasi untuk memasukkan beberapa data penting, anda boleh mengehadkan kebenaran aplikasi untuk mengakses maklumat. Cara untuk pergi ke menu Tetapan, kemudian pilih tab "privasi". Di bahagian ini, anda dapat menyusun maklumat apa yang anda izinkan untuk diakses oleh aplikasi dengan mematikannya.

5. Matikan Pemberitahuan

Jangan memandang rendah pemberitahuan atau pemberitahuan yang muncul di skrin kunci. Ini kerana pemberitahuan yang muncul di layar kunci dapat dilihat oleh orang lain atau penggodam dan digunakan untuk aktiviti yang dapat membahayakan anda. Itulah sebabnya anda harus berhati-hati dengan perkara ini. Anda boleh menantinya dengan mematikan pemberitahuan untuk akhirnya membatasi orang lain daripada menyasarkan maklumat tentang anda dari pemberitahuan yang muncul di skrin kunci.

6. Matikan Siri

Sama seperti pemberitahuan, Siri dapat berjalan walaupun iPhone anda terkunci. Oleh itu, orang lain atau penggodam boleh menggunakannya untuk mengemukakan soalan mengenai anda supaya mereka dapat mendedahkan maklumat peribadi. Untuk mematikannya, pilih menu Tetapan, kemudian "Sentuh ID & kod laluan" dan matikan Izinkan akses ketika terkunci  di Siri.

Baca juga:  6 Sebab Mengapa iPhone Masih menjadi Pilihan Telefon Pintar Lain

7. Lumpuhkan ciri Isi Auto

Akhirnya, langkah untuk menjaga keselamatan iPhone dari penggodam adalah mematikan ciri Isi Auto. Walaupun ciri ini menjadikan pengetikan lebih mudah, tetapi anda harus ingat bahawa ciri ini boleh menjadi sangat berbahaya ketika iPhone anda berada di tangan orang lain atau penggodam.

Apabila iPhone berada di tangan penggodam ini, mereka hanya dapat memanfaatkan ciri IsiOtomatik aktif ini untuk menerobos nama pengguna dan kata laluan anda. Oleh itu pilihan untuk melumpuhkan ciri Isi Auto adalah pilihan yang tepat. Cara mematikan fitur ini adalah dengan memeriksa tab  Tetapan, kemudian pilih Umum dan Kata Laluan & IsiOtomatik .

Artikel Berkaitan