Stan Shih ~ Pengasas Acer Computer, Memilih Bersara Awal untuk Penjanaan Semula

Imej dari Dailytech.comImej dari Dailytech.com

Siapa yang sekarang tidak mengenali jenama Acer. Jenama yang memulakan kejayaan penjualannya dari peranti #komputer, kini mempunyai pasaran yang lebih luas di komputer riba dan peranti mudah alih. Mungkin anda sendiri juga salah satu pengguna produk Acer.

Sekiranya anda mengetahui sejarah perkembangan teknologi komputer # syarikat, maka sebenarnya banyak negara Amerika yang makmur pada awal perkembangan komputer. Sebut saja IBM, Apple, Hewlet-Packard atau yang lain.

Tetapi sekarang syarikat kuasa besar mesti mencari syarikat teknologi di Asia. Kerana jenama seperti Samsung, Toshiba dan Acer telah dapat menunjukkan kekuatannya. Salah satu syarikat Acer yang dipelopori oleh Stan Shih juga telah dapat bersaing dan mengibarkan bendera kegemilangannya di pasaran teknologi.

Lalu bagaimana kisah Stan Shih dalam membina syarikat Acer ini? Berikutan kajian semula.

Mulakan keusahawanan sejak kecil

Little Stan Shih adalah anak yatim piatu yang hidup dalam keadaan memerlukan. Kerana mereka mesti selalu menolong ibu mereka menjual telur, maka ketika bermain Stan Shih juga lenyap. Setiap hari selepas sekolah, Stan Shih terpaksa menggadaikan telur ibunya.

Tetapi di sinilah semangat keusahawanan Stan Shih mula diasah dan berkembang. Walaupun kemiskinan melanda hidupnya, Stan Shih terus berjuang untuk bersekolah. Selepas sekolah menengah, dengan tekad itu, Stan Shih akhirnya dapat belajar di Jiao Tong National University di Taiwan. Dari kampus ini, lelaki yang dilahirkan di Taiwan, 8 Disember 1944 mendapat ijazah sarjana muda dan sarjana dalam Kejuruteraan Elektrik.

Artikel lain:  Michael Dell, Penjual Akhbar yang Berjaya Menjadi Jutawan dalam Teknologi Perniagaan

Acer berkahwin dan diasaskan

Setelah menamatkan pengajian di Universiti Jiao Tong Nasional, lelaki yang bernama Shi Zhenrong kemudian berkahwin dengan Carolyn Yeh. Setelah berkahwin mereka berdua bersetuju untuk berniaga dengan menubuhkan Multitech pada tahun 1976. Pada tahun 1987 Multitech kemudian dinamakan semula sebagai Acer menjadi mudah diingat.

Dalam perjalanannya, syarikat yang berpangkalan di Taiwan menghasilkan produk seperti komputer, komputer riba, LCD, notebook dan telefon pintar. Walaupun ia adalah produk Asia, tetapi sekarang Acer telah dapat bersaing dengan produk jenama terkenal lain seperti IBM, Dell dan Hewlwett-Packard.

Persaraan Awal Untuk Penjanaan Semula Perniagaan

Kejutan berlaku di badan Acer ketika pemimpin syarikat itu, Stan Shih memutuskan untuk bersara pada tahun 2004. Peristiwa yang dirasakan cukup pelik jika anda melihat tradisi peniaga Cina yang akan bekerja keras tidak kira berapa umurnya sehingga dia tidak mampu. Bagi Stan Shih, persaraan awal dirancang dengan baik.

Selain ingin menukar pengusaha tradisional Cina, Stan Shih juga ingin memberi kesegaran kepada syarikat dengan memberi peluang kepada generasi muda untuk mengembangkan syarikat itu agar dapat terus wujud dan menjadi yang terbaik. Menurutnya, golongan muda mempunyai kemampuan untuk menghasilkan pelbagai idea dan inovasi yang diperlukan oleh syarikat untuk mengikuti perkembangan zaman.

Kepimpinan Stan Shih

Semasa menjadi pemimpin syarikat, Stan Shih terkenal sangat toleran dan prihatin terhadap kebajikan pekerjanya. Selain mempertimbangkan keluarganya sendiri, Stan Shih juga sering memberikan pembahagian keuntungan selain gaji kepada pekerjanya.

Walaupun berjaya dan hidup dengan baik, Stan Shih dan keluarga selalu menerapkan kesederhanaan. Gaya hidup sederhana Stan Shih memang diciptakan untuk mencerminkan gaya hidup orang Taiwan yang sederhana, santai, harmoni, kuat, dan lucu.

Perkembangan Semasa Acer

Berkat pengurusan perniagaan yang dipelopori oleh Stan Shih, kini Acer telah menjadi syarikat gergasi dengan pemasaran yang menjangkau lebih dari 100 negara dan pekerja yang melebihi 39 ribu orang. Dengan pemasaran yang telah menjangkau lebih dari 100 negara tidak diragukan lagi jika pendapatan Acer mencapai 12.9 bilion dolar pada tahun 2012.

Baca juga:  Bill Gates ~ Pengasas Microsoft, Syarikat Perisian Terbesar di Dunia

Dalam beberapa tahun terakhir, pasar Acer telah mengalami perubahan yang cukup baik dengan permintaan yang menurun di Amerika Utara tetapi telah meningkat secara mendadak di Eropah. Ini didakwa kerana penyertaan Acer dalam menaja pasukan Formula 1 Ferrari dan bekas pasukan F1, Prost Grand Prix.

Walaupun sekarang Acer telah menjadi syarikat antarabangsa, tetapi mereka tidak mahu memindahkan markas mereka dari Taiwan ke Amerika. Walaupun Amerika terkenal dengan pusat industri dan teknologinya, pasukan Acer tetap memilih Taiwan kerana dia sangat mencintai Taiwan.

Artikel Berkaitan