5 Petua Untuk Tetap Bersemangat dan Tidak Malas Untuk Blogwalking

semangat blogwalking

Sebagai sebahagian daripada aktiviti #blogging, blogwalking atau mengunjungi blog orang lain adalah kebiasaan bagi blogger. Dengan banyak faedah yang dapat diperoleh dari aktiviti ini semestinya membuat blogger teruja untuk menjalankannya.

Tetapi sayangnya tidak semua blogger mempunyai semangat untuk melakukan blogwalking. Dari alasan tidak mengetahui faedah blogwalking hingga tidak mempunyai masa untuk mengakses #internet, mereka merasa malas untuk melakukannya.

Sekali lagi kerana aktiviti blogwalking ini banyak faedah yang dapat diperoleh seperti meningkatkan rakan #blogger, menambah pengetahuan dan trafik blog, maka anda sebagai blogger mesti menjadikan blogwalking sebagai aktiviti rutin untuk dijalankan. Berikut adalah beberapa petua yang boleh diterapkan oleh blogger agar sentiasa aktif dan tidak malas melakukan blogwalking.

1. Berminat Untuk Blogwalking Positif

Petua pertama untuk tetap bersemangat dan tidak malas untuk blogwalking tentu saja niat. Di sinilah semuanya bermula dan dimulakan. Bak kata pepatah bahawa semua perbuatan bermula dari niat mereka. Sekiranya anda memulakan aktiviti blogwalking dengan niat yang baik, tentu saja kemungkinan menghasilkan sesuatu yang baik juga dan sebaliknya jika blogwalking anda bertujuan untuk menjadi sesuatu yang tidak baik, maka perkara buruk akan menjadi hasilnya.

Oleh itu, niat anda ketika menulis blog hanya untuk aktiviti positif seperti menambahkan silaturahim, pengetahuan dan saling memberi komen dan lawatan. Dengan niat baik dan positif, aktiviti blogwalking anda akan menjadi lebih menyeronokkan untuk membuat anda terus bersemangat untuk menjalaninya.

Artikel lain:  Aktiviti Blogwalking Ini Yang Harus Dilakukan oleh Blogger

2. Tenang, Tidak perlu tergesa-gesa

Dengan alasan untuk meninggalkan jejak dan lawatan balik, blogwalking sering berlaku yang berlaku dengan cepat dan tergesa-gesa. Sudah tentu ini tidak beretika. Seperti mengunjungi rumah seseorang, maka sekurang-kurangnya ada beberapa minit anda bercakap sebelum anda meninggalkan rumah orang itu.

Sekiranya anda hanya datang dan kemudian hanya mengatakan satu atau dua perkataan dan kemudian pergi lagi tentu ini tidak beretika. Gambaran tetamu juga sama dengan blogwalking, sebagai tetamu anda mesti dapat menghormati pemilik blog.

Oleh itu semasa anda blogwalking tidak perlu terburu-buru. Cukup baca semua artikel dengan teliti sebelum anda memutuskan untuk memberi komen dan meninggalkan blog. Dengan lawatan yang santai dan tidak tergesa-gesa maka blogwalking anda akan lebih berkualiti dan menambahkan keseronokan.

3. Hormati Blogger Lain

Sebagai rakan blogger, kita harus saling menyokong dan tidak menjatuhkan satu sama lain. Walaupun blog yang anda lawati bukanlah yang anda mahukan dan inginkan, anda tidak boleh menyerang mereka dengan komen yang bersudut. Beri komen yang baik dan jangan menyinggung perasaan blogger.

Meremehkan orang lain memang tidak wajar dilakukan dalam menjalani kehidupan ini, termasuk dalam dunia blogging. Bukannya blogger yang sekarang kurang profesional dan akan terus bersikap begitu, mereka mungkin telah melalui pencapaian anda tanpa anda sedari di masa depan. Menghargai tulisan orang lain adalah sikap positif yang dapat membuat anda selalu merasa di rumah kerana menjalankan blogwalking secara rutin.

4. Tetap Ikhlas

Selalunya apa yang membuat malas untuk blogwalking adalah harapan yang terlalu disasarkan, seperti harus mendapat lawatan balik dan lain-lain. Apabila mereka blogwalking dan nampaknya tidak mendapat lawatan balik, mereka langsung merasa malas untuk meneruskan blogwalking lagi.

Oleh itu semasa berblog anda mesti sepenuh hati dan ikhlas melakukannya tanpa motif. Apabila anda dapat bersikap ikhlas ketika menjalankan blogwalking, maka anda akan merasakan faedah dan semangat luar biasa untuk melakukan blogwalking lagi.

Baca juga:  3 Jenis Komen Blog Yang Berguna Ketika Blogwalking

5. Sertai Komuniti Blogger

Akhirnya, petua untuk tetap bersemangat dan tidak malas untuk blogwalking adalah dengan menyertai komuniti # blogger. Komuniti Bogger sangat ramai dan senang dicari. Cukup buka mesin carian dan media sosial anda, komuniti blog akan muncul untuk anda memilih satu atau beberapa dari mereka.

Komuniti blogger, yang merupakan tempat berkumpulnya blogger, sering mempersembahkan dan menawarkan kepada ahlinya beberapa senarai catatan blog yang paling terkini dan pastinya akan membuat anda teruja lagi untuk blogwalking.

Artikel Berkaitan