10 Peranti PC Mini yang Tidak Hilang Dengan Komputer Konvensional

PC mini

Kesibukan yang sangat padat memerlukan kita untuk sentiasa aktif bergerak setiap hari. Menyiapkan semua kerja tepat pada waktunya boleh menjadi perkara mudah sekiranya kita disokong oleh adanya produk #teknologi yang begitu canggih.

Malangnya, kita sering terganggu dengan komputer atau peranti notebook yang besar yang sukar dibawa ke mana sahaja. Ini kemudian memberi inspirasi kepada sebilangan syarikat teknologi untuk mengembangkan produk komputer mini dengan kemampuan yang hebat.

1. Hannspree Mini PC

Bentuknya hanya sedikit lebih besar daripada USB biasa. Dengan teknologi pemproses Intel BayTrail dan RAM 2GB, Hannspree mampu memberikan pengalaman kerja yang praktikal dan hebat untuk penggunanya. Sokongan memori 4Gb juga dianggap mencukupi untuk melengkapkan dan menyimpan pelbagai dokumen kerja.

Artikel lain:  Tianhe 2 ~ Komputer Super Tercepat di Dunia

2. Intel Compute Stick

Peranti teknologi yang dibuat oleh Intel yang satu ini juga mempunyai bentuk yang sangat mini dan praktikal. Disokong dengan pemproses Quad Core menjadikan peranti ini mempunyai prestasi yang cukup dipercayai. Sekiranya kita merasakan memori 2GB masih kurang, tambahkan slot kad memori untuk memaksimumkannya.

3. Minix Neo Z64

Minix Neo Z64 adalah alat teknologi televisyen dengan bentuk kecil dan senang dibawa kemana-mana. Tetapi unik, peranti ini juga dilengkapi dengan sistem operasi Windows 8.1 yang menjadikannya dapat beroperasi seperti komputer. Memori 2GB yang disertakan dalam peranti ini menyokong pelbagai aktiviti kerja praktikal.

4. Zotac Xbox PI320

Zotac adalah produk siri PC mini. Kerana saiznya yang kecil, komputer mini ini dapat dengan mudah dimasukkan ke dalam poket anda. Walaupun kecil, kemampuannya dalam pengkomputeran tidak diragukan lagi. Kerana Zotac Xbox PI320 mempunyai spesifikasi Intel Atom Quad Core dan sistem operasi Windows 8.1.

5. Vensmile IPC002

Perlukan komputer mini yang sangat nipis? Sudah tentu Vensmile IPC002 adalah jawapannya. Hanya dengan ketebalan 1 cm, sistem pengiraan mampu membuat kita tergelak kagum. RAM 2 GB akan membantu kami menyimpan pelbagai dokumen dengan kapasiti sehingga 32 GB.

6. PC Mini Cloudsto X86 Nano

Menyimpan Cloudsto dalam poket seluar jeans semudah dan selesa menyimpan dompet. Dilengkapi dengan varian sistem operasi #Windows 8.1 dan Ubuntu, Cloudsto juga berfungsi dengan slot kad memori dan output fon kepala 3.5mm. Masalah sokongan pemproses, komputer super mini ini mempunyai pemproses Intel Atom BayTrail dan kapasiti RAM 2GB.

7. Asus VivoMini UN62

Rupa-rupanya Asus juga tidak mahu kehilangan daya saing dari segi produk komputer mini. Asus telah merealisasikan inovasi komputer mini melalui siri Asus VivoMini UN62. Teknologi suara SonicMaster Technology pada Asus VivoMini menjadikan output suaranya 60% lebih lancar daripada komputer serupa. Core i3 dan i5 yang disertakan di dalamnya menjadikan Asus Vivomini jelas tidak kurang kompetitif dengan komputer mini dari syarikat lain.

8. MSI Cubi

Cubi istimewa kerana kami dapat memilih spesifikasi mengikut keperluan kami. Terdapat juga pilihan prosesor yang sangat luas mulai dari Celeron, Pentium, i3 hingga i5. Kelebihan lain dari Cubi terletak pada kemampuannya menjimatkan elektrik kerana hanya memerlukan 30 watt kuasa.

9. Meerkat

Bentuk Meerkat hampir sama dengan Cubi, tetapi perbezaannya hanya sedikit lebih tinggi. Terdapat dua pilihan memori untuk Meerkat, iaitu 4Gb dan 16Gb. Bagi media storan, kita boleh memilih kapasiti dari 32GB hingga 500GB. Kapasiti cukup mengagumkan untuk ukuran komputer mini.

Baca juga:  5 Teknologi Yang Boleh Dilaksanakan di Bandar Pintar

10. Intel NUC

Walaupun dilengkapi dengan pemproses i5, tetapi Intel NUC tidak dipersenjatai dengan memori, storan dan OS. Kami bebas memilih dan melakukan pemasangan sendiri di Intel NUC. Model Intel NUC yang lebih besar dilengkapi dengan sokongan kapasiti simpanan.

Sepuluh komputer mini sangat menarik dan menggoda untuk dicuba, ya. Sangat mungkin jika pada masa depan teknologi komputer mini dapat menggantikan fungsi komputer dan notebook biasa yang masih kita gunakan hingga kini. Mari memperkayakan diri kita dengan produk teknologi maklumat terkini agar tidak ketinggalan dalam perkembangan teknologi yang pesat.

Artikel Berkaitan