Ingin membeli Powerbank? Lihat Pertama 6 Petua Berikut

Imej dari Shopclues.netImej dari Shopclues.net

Keperluan untuk kuasa bateri telefon pintar kini lebih besar sekarang. Bagaimana tidak, penggunaan telefon bimbit semakin tinggi setiap hari untuk membuat orang tidak mempunyai masa untuk pergi ke tempat yang menyediakan tempat mengecas telefon bimbit.

Dengan kesibukan yang sangat tinggi, mereka memerlukan alat penyimpanan kuasa yang boleh mereka bawa ke mana sahaja untuk dapat menggunakan pengisian semula secara langsung di mana sahaja yang dia mahukan. Kemudian muncul sebuah peranti yang disebut power bank, yang menyimpan kuasa untuk digunakan sebagai peranti pengecas mudah alih yang dapat dibawa ke mana saja.

Permintaan powerbank yang lebih tinggi menjadikan perniagaan menjadikan powerbank lebih menarik bagi banyak pengeluar. Kemudian muncul pelbagai powerbank dengan pelbagai jenama dan kapasiti yang kini boleh kita pilih dan gunakan untuk keperluan seharian. Tetapi kehadiran pelbagai jenis powerbank sebenarnya membuat banyak pengguna keliru dalam menentukan powerbank yang betul.

Artikel lain:  5 Mitos Sesat Tentang Mengisi Bateri Telefon Pintar

Bagi anda yang masih keliru memilih dan memilih Powerbank, anda boleh mencuba beberapa petua berikut.

1. Pastikan ia serasi dengan alat anda

Petua pertama untuk memilih bank kuasa yang baik adalah mencari tahu mengenai keserasian termasuk kuasa bateri dan arus elektrik yang sesuai dengan telefon bimbit anda. Anda boleh mendapatkan kedua-dua maklumat ini pada bateri telefon bimbit dan pada pengecas telefon bimbit anda. Dengan memastikan maklumat mengenai kuasa bateri dan arus elektrik, anda akan dapat melihat keadaan dan keserasian telefon bimbit anda dengan powerbank yang akan anda beli.

2. Cari Powerbank yang sesuai dengan keadaan bateri telefon bimbit

Setelah mengetahui keadaan dan maklumat mengenai kuasa dan arus elektrik pada bateri telefon bimbit anda, langkah seterusnya yang perlu anda lakukan ialah mencari powerbank yang serasi dengan bateri anda. Sekiranya bateri anda mempunyai arus elektrik yang lemah, maka jangan beli powerbank yang mempunyai arus elektrik yang besar.

Ini kerana arus elektrik yang tidak rata atau tidak sesuai boleh menyebabkan kerosakan pada peranti berpasangan. Tetapi jika keadaan bateri telefon bimbit anda mempunyai kuasa yang kecil, maka anda boleh memilih power bank yang agak besar atau sesuai, ini dilakukan agar anda dapat mengecas sepenuhnya bateri telefon bimbit anda dengan sekali cas. Dengan cara ini, anda tidak perlu bimbang kehabisan bateri semasa kecemasan.

3. Perhatikan Bilangan Pelabuhan di Powerbank

Powerbank yang mempunyai lebih dari satu port pengecas pasti menjadi perhatian anda. Sekiranya memang anda mempunyai lebih dari satu telefon bimbit yang selalu anda bawa setiap hari, maka pilihan powerbank dengan pelbagai port pengecas adalah pilihan terbaik.

Dengan port yang sesuai dengan jumlah telefon yang anda miliki, ia pasti akan menjadikan anda lebih mudah dan berkesan untuk mengisi #gadget anda secara serentak. Dari sini, anda akan mendapat masa, kemudahan dan kepraktisan dalam menjalankan powerbank.

4. Cari Powerbank dengan Ciri Pemotongan Kuasa

Untuk melindungi anda dengan lebih baik dari perkara-perkara yang boleh menjadikan telefon anda rosak akibat proses pengecasan, maka anda boleh memilih power bank yang mempunyai fitur pemadaman kuasa. Ciri pemotongan kuasa itu sendiri adalah ciri powerbank yang mempunyai keupayaan untuk memotong arus elektrik sekiranya ada yang salah dari arus elektrik atau elektrik yang datang. Dengan ciri ini, maka telefon anda akan terhindar dari kerosakan ketika sesak atau kuasa elektrik yang tiba-tiba naik atau turun.

5. Cari Powerbank dengan Auto-Cut Feature

Proses pengecasan memang sering membuat pengguna lupa dengan membiarkan pengisian terus berlaku tanpa henti. Proses pengecasan yang sering tidak terkawal tentunya lebih kurang akan membawa kesan buruk untuk telefon bimbit anda.

Oleh itu untuk mengelakkan kerosakan telefon bimbit kerana proses pengecasan yang tidak terkawal, anda boleh membeli powerbank yang mempunyai ciri pemotongan automatik. Ciri pemotongan automatik itu sendiri berfungsi untuk memotong elektrik semasa bateri dicas sepenuhnya semasa proses pengisian. Dari sini, bateri telefon bimbit anda akan lebih tahan lama.

Baca juga:  Seperti Apa Teknologi Pengecasan Pantas dan Bagaimana?

6. Pilih Produk Powerbank Asli

Akhirnya, petua untuk memilih power bank yang baik adalah memilih atau membeli power bank yang sudah mempunyai jenama terkenal dan asli. Ya, keaslian juga mesti menjadi kewaspadaan anda kerana sekarang tidak ada beberapa barang palsu. Dengan powerbank yang mempunyai jenama terkenal dan asli, powerbank sekurang-kurangnya menjamin ketahanan dan menjadikan telefon anda selamat dari semua kerosakan.

Artikel Berkaitan