Berikut adalah 7 Ciri Templat yang Baik untuk Blog Anda

Imej dari Joomlashine.comImej dari Joomlashine.com

Dalam dunia blogging, merancang templat atau susun atur blog adalah sesuatu yang tidak boleh dipandang rendah. Ini kerana templat boleh mempengaruhi profesionalisme blog anda yang dapat membuat pengunjung merasa seperti di rumah atau tidak.

Oleh itu reka bentuk templat atau tema adalah salah satu elemen penting untuk blog. Bahkan ada pepatah yang mengatakan jika kandungannya adalah Raja, maka rekaannya adalah permaisuri. Kesan pertama bagi pengunjung yang akan memberikan pengaruh yang cukup besar. Jadi, kedua-duanya sama penting.

Kepentingan Memilih Templat yang Baik untuk Blog

Reka bentuk blog adalah kesan pertama yang kuat bagi pengunjung yang datang ke blog anda. Jadi pengunjung yang datang ke blog, secara amnya perkara pertama yang akan dinilai adalah penampilan blog. Kemunculan blog sememangnya perkara pertama yang dilihat oleh pengunjung sebelum perkara lain. Pengunjung boleh meninggalkan blog anda sekiranya templatnya tidak menarik atau membuatnya bosan.

Dari ini penampilan atau templat blog anda tidak boleh memandang rendah. Untuk berjaya dalam blog, anda mesti membuat reka bentuk blog yang unik, bermakna dan berbeza dengan blog lain.

Artikel lain:  7 Perkara Penting Mengapa Anda Perlu Melaksanakan Konsep Mesra Mudah Alih

Dan satu perkara yang perlu anda ingat ialah templat yang baik untuk blog tidak harus penuh dengan gambar, menggunakan kilat berat dan perhiasan yang berlebihan. Templat yang ringkas tetapi mempunyai ciri akan lebih baik untuk blog anda. Selain sederhana, terdapat beberapa ciri templat blog yang baik untuk anda ketahui. Perbincangan berikut.

1. Navigasi yang jelas

Pertama, templat yang baik untuk blog adalah templat yang menggunakan navigasi yang jelas. Dengan menggunakan navigasi yang jelas atau navigasi yang jelas, maka pengunjung yang datang akan dapat melihat keseluruhan blog dengan jelas dan akan lebih mudah mencari apa yang mereka perlukan.

2. Latar Belakang Bersih dan Teks Gelap

Melihat dan membaca blog di skrin sememangnya menjadi cabaran bagi blogger untuk memastikan pengunjung datang lama. Tetapi dengan templat yang selesa seperti latar belakang putih dengan teks berwarna gelap dapat menjadi jalan penyelesaian anda untuk membuat pengunjung dapat berlama-lama di blog anda. Sebenarnya anda boleh menggunakan kombinasi warna lain selain putih dan hitam, dengan syarat tidak ada kombinasi warna yang dapat membuat pengunjung menyakitkan mata.

3. Tiada Font Buruk

Pilih dan buat jenis font templat yang senang dibaca dan juga mempunyai ukuran yang cukup menggembirakan mata. Elakkan jenis fon yang terlalu berlebihan sehingga sukar dibaca atau fon yang terlalu kecil. Jenis fon yang terlalu rumit dengan saiz yang kecil dapat membuat mata pengunjung cepat letih atau mungkin mereka telah meninggalkan blog anda ketika melihat fon seperti itu.

4. Tiada Gambar Blingky dan Kilat Tinggi

Perkara seterusnya yang perlu anda elakkan dalam templat blog adalah sesuatu yang berlebihan seperti paparan bling bling atau flash tinggi. Daripada menjadikan blog kelihatan lebih menarik, komponen berlebihan ini dapat menjadikan blog anda kelihatan perlahan dan kelihatan tidak profesional.

5. Tiada Tetingkap Muncul

Percayalah, tetingkap pop timbul akan membuatkan pengunjung malas dan bosan. Dan tidak mungkin tetingkap timbul boleh membuatkan pengunjung meninggalkan blog anda dan tidak datang lagi. Oleh itu, daripada membuat tetingkap pop timbul, lebih baik anda fokus membuat konten yang baik dan berguna.

6. Sidebar bermaklumat

Manfaatkan dan memaksimumkan fungsi bar sisi dengan mengisi pautan ke artikel yang berkaitan atau yang berkaitan. Dengan menggunakan fungsi bar sisi dengan betul, pengunjung dapat menjadi lebih selesa dan akan tinggal lama di blog anda. Jangan lupa memuatkan kategori blog, catatan terkini, dan pautan penting lain.

Baca juga:  Cara Membuat Blog Percuma di WordPress dan Blogger

7. Gunakan Pemalam

Akhirnya, templat watak yang baik untuk blog adalah templat yang menggunakan dan menggunakan fungsi pemalam. Dengan memaksimumkan fungsi plugin yang ada, blog anda akan kelihatan lebih menarik. Dan untuk kes ini, blog berasaskan wordpress adalah blog yang paling menarik berbanding blog lain yang menggunakan plugin.

Artikel Berkaitan