Dewi Tanjung Sari ~ Mengubah Sisa Menjadi Keuntungan dalam Bilion Rupiah

Imej dari ycpa-info.comImej dari ycpa-info.com

Dalam dunia perniagaan, memiliki modal kreatif adalah sesuatu yang sangat berharga. Sebenarnya ia boleh menjadi lebih berharga daripada sekadar modal kewangan. Ternyata terdapat banyak usahawan berjaya yang bermula dengan modal yang sangat minimum, tetapi dengan kreativiti mereka, mereka berjaya menjadi usahawan yang berjaya.

Usaha kreatif nampaknya lebih mampu bertahan dalam menghadapi segala bentuk masalah yang ada. Dewi Tanjung Sari adalah salah satu daripada banyak usahawan berjaya yang meninggalkan kreativiti walaupun mempunyai sedikit modal.

Latar belakang kehidupan keluarga yang sangat sederhana tidak membuatnya putus asa untuk terus berusaha mencapai cita-citanya untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya. Perkara menjadi lebih sukar bagi keluarga Dewi Tunjung Sari ketika ayahnya meninggal ketika Dewi masih bayi. Keperluan keluarga semakin tinggi semasa ayah tiada, jadilah ibu Dewi yang bekerja. Ibu Dewi bekerja sebagai pembantu rumah untuk memenuhi keperluan hariannya.

Perniagaan dimulakan dengan keinginan untuk membahagiakan ibu

Dengan keadaan kewangan dan ekonomi keluarga yang begitu menyedihkan, Dewi selalu mempunyai keinginan yang tinggi untuk membahagiakan ibunya. Sebagai anak yatim piatu sejak kecil, Dewi tumbuh menjadi orang yang kuat dan tidak mudah berputus asa.

Dia setiap hari menolong ibunya membuka sebuah kedai kecil dan menjual barang-barang kecil untuk menyokong pelajarannya. Pada masa itu, pada tahun 2003 Dewi Tanjung Sari mengambil Diploma di Universiti Brawijaya. Walaupun keadaannya agak sukar, tetapi Dewi tetap bersusah payah dan berusaha untuk kekal di kuliah.

Nah, semasa kuliah itulah Dewi mula berinisiatif untuk kreatif menggunakan daun kering. Dia mula mengambil daun kering yang jatuh di halaman kampus untuk dijadikan bahan kraf. Dari daun yang dipungut di halaman kampusnya, kemudian dia menjadi karya kraf yang berharga.

Artikel lain:  Titik Winarti ~ Pemilik Tiara Handycraft yang Mencapai Kejayaan Bersama Orang Kurang Upaya

Dia dapat menjadikan daun karing menjadi bingkai gambar, kotak pensil, jemputan dan ciptaan kraf lain. Dengan modal Rp. 50,000, dia berjaya membuat sejumlah ciptaan yang kemudiannya dijual kepada rakan sekolahnya. Walaupun produk Dewi habis terjual di pameran kerajinan di kampusnya.

Perniagaan Perniagaan Mula Berkembang

Singkat cerita, pada tahun 2005 perniagaan Dewi berkembang dengan begitu pesat. Ini dimulakan dengan pertemuannya dengan pengeksport kraftangan dari sampah. Hasilnya Dewi juga mendapat banyak pesanan sehingga tidak dapat mengendalikannya sendiri.

Dari sini dia kemudian merekrut 16 orang pekerja untuk membantunya, beberapa di antaranya adalah jirannya sendiri. Dari sini Dewi mula dapat mengembangkan perniagaannya malah produknya dapat menembusi pasaran antarabangsa. Dia menghantar Australia, Malaysia, Hong Kong dan juga Jerman. Perolehan yang dia peroleh dari menjalankan perniagaan ini mencapai puluhan juta pada masa itu.

Tetapi sayangnya, ketika perniagaan mulai berkembang dengan pesat, badai krisis global melanda pada tahun 2009. Syarikat eksport yang menjalin kerjasama dengan Dewi juga terjejas. Syarikat itu muflis, sehingga menghentikan aktiviti eksport mereka. Keadaan ini membuat Dewi buntu mengembangkan perniagaan cenderahati. Tetapi dengan sisa tekad yang kuat, Dewi juga berusaha untuk terus menjalankan perniagaannya tetapi dengan menyusun semula dan membuat strategi baru.

Strategi Meningkatkan Perniagaan Daripada Kesukaran

Dengan keadaan yang sukar pada masa itu, Dewi berusaha mengubah strategi perniagaan agar dapat menghadapi krisis. Dia berpendapat bahawa perniagaan yang dijalankannya masih berpotensi besar untuk terus dikembangkan. Akhirnya, dia memutuskan untuk mengubah perniagaan cenderahati menjadi francais.

Dengan model perniagaan perkongsian seperti ini, perniagaan masih dapat berjalan dan bahkan mengalami perkembangan yang ketara. Untuk mendapatkan lesen perkongsian ini, harga lesen yang harus dibayar oleh calon mitra pada waktu itu adalah Rp. 60 juta dan Rp. 90 juta. Nilainya adalah bahawa pasangan mendapat kontrak tiga tahun dan juga akan mendapat reka bentuk baru dari aksesori perkahwinan yang dijual.

Baca juga:  Marlin Sugama ~ Usahawan Wanita yang Berjaya Membangunkan Studio Animasi Terkenal

Nah, sistem francais ini ternyata begitu menarik dan membuat orang melihat perniagaan cenderamata ini. Sebilangan rakannya dulu adalah pelanggan biasa Dewi sendiri. Kini merupakan rakan kongsi De Tanjung, nama perniagaan yang dibangun Dewi sendiri tersebar di pelbagai wilayah. Bermula dari Malang, Bontang, Palu, Bekasi, Cirebon dan bahkan hingga ke wilayah Papua terdapat juga.

Perolehan yang dapat diperoleh Dewi juga mengalami peningkatan yang luar biasa. Pada tahun 2008 tercatat bahawa dia telah mencapai perolehan Rp. 650 juta, maka pada tahun berikutnya meningkat menjadi Rp. 935 juta. Pada tahun 2010, dia memperoleh perolehan sebanyak Rp. 1.1 bilion mampu membawa keuntungan bersih Rp. 273 juta rupiah.

Artikel Berkaitan