10+ Cara Simpan Kuota Internet pada Telefon Pintar Android

Cara Menjimatkan Kuota InternetIlustrasi melalui mobilesyrup.com

Cara paling berkesan dan termudah untuk menjimatkan kuota internet adalah dengan meminimumkan penggunaan aplikasi mudah alih pada Telefon Pintar Android. Tetapi, sudah tentu perkara ini tidak dapat dilakukan oleh kebanyakan orang kerana internet telah menjadi keperluan asas bagi manusia, terutamanya penduduk bandar.

Seringkali kita menyedari bahawa penggunaan kuota data internet pada telefon pintar sangat membazir. Walaupun kami telah melakukan pelbagai cara agar pakej internet tidak habis dengan cepat, misalnya, jangan membuka aplikasi yang membazir kuota internet. Sekiranya ini berlaku secara berterusan, maka anda akan sangat boros hanya untuk membeli pelan data.

Terutama jika anda seorang profesional yang sangat memerlukan sambungan internet di tempat kerja. Mencari kaedah untuk menjimatkan kuota internet dan menggunakannya di telefon pintar anda adalah penyelesaian terbaik untuk mengelakkan pembaziran berpanjangan.

10+ Cara Simpan Kuota Internet pada Telefon Pintar Android

Melakukan petua berikut tidak membuang masa anda, tetapi akan menjadikan anda lebih cekap daripada sebelumnya. Berikut adalah beberapa cara untuk menjimatkan pakej internet di Android yang boleh anda lakukan.

1. Gunakan Penyemak Imbas Menyimpan Data untuk Melayari

Apabila kita melayari internet menggunakan telefon pintar, pasti kita akan membuka penyemak imbas. Ternyata tidak semua penyemak imbas dapat menyimpan data, bahkan beberapa penyemak imbas bahkan dapat menghabiskan banyak data ketika digunakan untuk membuka halaman web, terutama penyemak imbas lalai dari telefon pintar anda.

Untuk menjimatkan penggunaan pakej internet anda, sila gunakan penyemak imbas yang lebih cekap. Penyemak imbas yang saya cadangkan adalah Google Chrome dan Opera Mini. Kedua-dua penyemak imbas ini terbukti sangat berkesan jika kita ingin menjimatkan kuota internet pada Android.

Tetapi, tentu saja kita perlu melakukan sedikit tetapan pada kedua penyemak imbas tersebut. Tidak sukar, anda hanya perlu melakukan tetapan berikut:

  • Google Chrome : setelah membuka penyemak imbas> ketuk ikon tiga titik di kanan atas penyemak imbas> pilih Tetapan> di bahagian Lanjutan, aktifkan Penjimat Data
  • Opera Mini : penyemak imbas ini tidak memerlukan tetapan khas, kerana pada dasarnya Opera Mini sangat berkesan untuk menjimatkan penggunaan data mudah alih. Namun, jika anda sering menonton streaming video dan ingin menjimatkan kuota internet, anda boleh memampatkan video dengan ciri unik di Opera Mini.

Penyemak Imbas Penjimatan Kuota

Baca juga:  Cara Menghilangkan Iklan di Android tanpa Rooting

2. Keluarkan Aplikasi Kuota Internet yang Membazir

Selalunya pakej internet habis kerana telefon pintar anda dipasang dengan aplikasi intensif internet. Satu aplikasi yang sangat membazir dalam penggunaan kuota data pada telefon pintar anda. Dan unik, hampir semua pengguna telefon pintar memasang aplikasi Facebook di telefon bimbit mereka.

Sesungguhnya, aplikasi Facebook ini sangat diperlukan oleh banyak orang, terutama mereka yang mempunyai perniagaan. Namun, bagi anda yang menggunakan Facebook sebagai media untuk bersosial, anda harus segera menghapus aplikasi ini. Bukan sahaja pakej internet anda habis dengan cepat, kuasa bateri juga akan cepat habis.

Sekiranya anda ingin terus menggunakan Facebook, lebih baik anda menggunakan Facebook Lite. Anda boleh membuka Facebook Lite dari penyemak imbas Opera Mini atau Google Chrome dan ini akan menjimatkan kuota internet.

Aplikasi Android Kuota Internet Boros

Artikel lain:  Kenali Facebook Lite dan kegunaannya

3. Kemas kini Aplikasi Hanya Semasa Disambungkan ke Wifi

Selain itu, cara mudah untuk menyimpan kuota internet adalah dengan menghadkan kemas kini aplikasi yang dipasang. Cukup banyak pengguna telefon pintar yang tidak mengetahui hal ini, setiap kali ada kemas kini aplikasi, ia akan diperbarui secara automatik menggunakan paket data internet pada telefon pintar.

Ini akan menjadikan penggunaan kuota internet pada telefon pintar anda lebih sia-sia, terutamanya jika aplikasi pada telefon pintar anda sudah banyak dikemas kini.

Untuk mengelakkan aplikasi daripada mengemas kini secara automatik, anda perlu membuat beberapa tetapan pada telefon pintar anda.

Buka PlayStore > Ketuk menu dengan ikon tiga baris > Pilih Tetapan > Pilih " Kemas kini aplikasi automatik "> Pilih " Kemas kini aplikasi secara automatik melalui Wi-Fi sahaja "

Dengan tetapan seperti ini, aplikasi pada telefon pintar anda hanya akan dikemas kini jika telefon pintar disambungkan ke Wi-fi. Sudah tentu ini akan menjadikan anda menjimatkan lebih banyak pakej internet.

Kemas kini Aplikasi Android

4. Hadkan Penggunaan Data di Latar Belakang

Ini adalah kaedah termudah untuk menjimatkan kuota internet. Dengan menguruskan aplikasi atau bahkan sistem Android itu sendiri, penggunaan data internet di latar belakang akan menjadi terhad.

Latar belakang data adalah salah satu pembaziran data internet yang berlaku ketika kita tidak menggunakannya, bahkan kita tidak menyedarinya. Salah satu contohnya ialah kemas kini suapan, sistem pemberitahuan, widget cuaca, penyegerakan e-mel, dan lain-lain.

Kami dapat membatasi penggunaan data tersebut dengan menetapkannya dari menu Tetapan di Android.

Tetapan> Penggunaan Data> Pilih Hadkan Data Bacground

Anda juga boleh menetapkannya pada aplikasi individu. Contohnya, anda ingin melumpuhkan penyegerakan e-mel, kemudian anda boleh memasukkan tetapan, memasukkan Akaun Google, kemudian mematikan penyegerakan automatik.

Hadkan Penggunaan Data di Latar Belakang

5. Gunakan Aplikasi Navigasi dalam Mod Offline

Selain itu, cara untuk menyimpan kuota internet Android yang tidak diketahui oleh banyak orang adalah dengan menggunakan aplikasi navigasi dalam mod luar talian. Aplikasi peta ini sangat boros dalam menggunakan paket data, jadi sangat disarankan untuk menggunakannya dalam mod offline.

Salah satu aplikasi untuk mencari alamat adalah Peta Google. Walau bagaimanapun, kami dapat mengalahkannya dengan menggunakan aplikasi ini di luar talian. Lalu bagaimana ia dilakukan?

Buka aplikasi Peta Google> Ketuk menu dengan ikon tiga baris> Pilih "Peta Luar Talian"> Pilih "Pilih Peta Sendiri"> Seret peta untuk menentukan kawasan> Ketuk Muat turun

Semua proses ini memerlukan sambungan internet. Namun, apabila anda memuat turun Peta Luar Talian, anda boleh menggunakan aplikasi navigasi dalam mod luar talian khas di kawasan yang dimuat turun sebelumnya.

Aplikasi Navigasi dalam Mod Luar Talian

6. Tetapan pada Aplikasi WhatsApp

Bagi anda yang aktif menggunakan aplikasi Whatsapp dan ingin menjimatkan kuota internet, anda harus membuat pengaturan khas agar media yang disiarkan di aplikasi sembang tidak dimuat secara automatik. Ramai pengguna WhatsApp tidak menyedari ini sehingga kuota internet mereka habis dengan cepat.

Bagaimana untuk mengelakkan pakej internet cepat habis kerana penggunaan WhatsApp yang salah, anda perlu membuat tetapan mudah berikut:

Buka aplikasi Whatsapp> Ketuk menu dengan ikon tiga baris> Pilih Tetapan> Pilih Penggunaan Data> Ketuk "Semasa menggunakan data mudah alih" pastikan semua lajur tidak dicentang> Ketuk OK.

Ini bermaksud bahawa sebarang media di WhatsApp tidak akan dimuat turun ke telefon pintar anda. Selain menyimpan data internet, anda juga menjimatkan penggunaan ruang memori telefon pintar.

Tetapan pada Aplikasi WhatsApp

7. Mengehadkan Penggunaan Data pada Setiap Aplikasi

Setelah sebelumnya membuat pengaturan untuk membatasi penggunaan data di latar belakang, kami juga dapat menyimpan kuota internet dengan membatasi penggunaan data di setiap aplikasi di smartphone.

Terdapat beberapa aplikasi yang mempunyai pilihan penyegerakan dan pilihan pengurusan data mereka sendiri. Sebilangan aplikasi ini mesti ditetapkan. Contohnya Foto Google, anda boleh pergi ke Tetapan> Sandarkan & Segerakkan untuk melihat pilihan untuk menjimatkan penggunaan data internet.

8. Simpan Data Muzik dan Video Kegemaran pada Telefon Pintar

Saat ini kami dapat mengakses video YouTube, Spotify, serta berbagai situs streaming video dan muzik lainnya. Menggunakan perkhidmatan penstriman dengan kerap boleh menjadikan pakej internet anda habis dengan cepat. Selain pakej internet yang cepat habis, kuasa bateri juga akan lebih boros dan menjadikannya panas.

Kami mengesyorkan bahawa mulai sekarang jangan menonton video dan muzik dalam talian. Sekiranya anda ingin menonton video dan muzik di telefon pintar anda, lebih baik anda menyimpan data muzik dan video kegemaran anda di telefon pintar.

Pasti anda memerlukan microSD dengan kapasiti penyimpanan yang cukup besar. Dengan cara ini anda akan menjimatkan sejumlah besar kuota internet.

Simpan Data Muzik dan Video Kegemaran di Telefon Pintar

9. Lumpuhkan Kandungan Push dari Aplikasi

Push Content adalah pemberitahuan mengenai kemas kini di laman web yang secara automatik "didorong" ke telefon bimbit anda. Kandungan push ini boleh datang dari pelbagai aplikasi yang dipasang di telefon pintar anda, seperti Facebook, Twitter, Pinterest, dan lain-lain.

Kandungan push yang tinggi yang berterusan akan menjadikan kuota data anda lebih besar. Saat ini pengguna Android sudah dapat menonaktifkan konten push pada setiap aplikasi melalui menu Penggunaan Data.

Atau anda boleh melakukannya melalui menu dalam aplikasi, misalnya pada aplikasi Facebook.

Buka aplikasi Facebook> Ketuk bahagian menu dengan ikon tiga baris> Pilih Tetapan Akaun> Pilih Pemberitahuan> Ketuk "Aktiviti Mengenai Anda"> Nyahaktifkan Push, Email, dan SMS.

Anda juga boleh menyahaktifkan menu lain mengikut keperluan.

Lumpuhkan Kandungan Tolak

10. Jangan Muat Naik Video dan Imej dengan Sopan ke Sosmed

Apabila kita menjumpai sesuatu yang menarik di sekitar kita, kemungkinan besar kita akan mengambil gambar atau video perkara menarik itu. Selain itu, kita pasti akan tergoda untuk berkongsi gambar atau video ini di media sosial.

Kebiasaan ini adalah salah satu sebab mengapa kuota internet anda habis lebih cepat. Salah satu cara untuk menjimatkan kuota internet adalah dengan tidak memuat naik video dan gambar secara cuai ke media sosial.

Baca juga:  Cara Mengatasi Telefon Pintar Android yang Lambat / Lambat

11. Manfaatkan Hotspot Di Sekitar Anda

Internet percuma adalah sesuatu yang digemari oleh peminat telefon pintar. Anda boleh mengatakan bahawa telefon pintar tanpa internet adalah seperti sayur-sayuran tanpa sayur-sayuran, hehehe.

Ketika anda berada di sekitar kafe, restoran, atau tempat yang menyediakan sambungan Wi-Fi percuma, anda harus menggunakan perkhidmatan tersebut sebanyak mungkin. Sekiranya perlu, tanyakan kata laluan Wi-Fi kepada pegawai atau pelayan di tempat itu.

Dan apabila anda disambungkan ke Wi-Fi, anda bebas melakukan apa sahaja, seperti mengemas kini aplikasi, memuat naik video ke media sosial, dan sebagainya. Menggunakan internet percuma dari Wi-Fi adalah cara untuk menjimatkan kuota internet pada telefon pintar yang paling saya suka, hehehe.

Manfaatkan Hotspot

Kesimpulan:

Di atas adalah beberapa cara untuk menjimatkan kuota internet pada Android yang terbukti sangat berkesan. Anda tidak perlu melakukan semuanya, dengan menerapkan beberapa petua di atas, penggunaan kuota internet pada telefon pintar anda akan dikurangkan.

Artikel Berkaitan