Jason Lamuda ~ Berjaya Mengembangkan Prinsip-prinsip Keseimbangan Kerja-Kehidupan BerryBenka

Imej dari dailysocial.netImej dari dailysocial.net

Sebagai ahli perniagaan yang terlibat dalam #startup digital, tentunya akan ada banyak perkara baru dan tidak terkecuali cabaran dan rintangan baru yang akan dihadapi oleh banyak orang perniagaan. Jadi untuk menanganinya secara amnya tidak dapat membantu pengasas permulaan harus bekerja dengan bersungguh-sungguh untuk dapat mengatasi rintangan dan cabaran ini.

Perkara yang sama dalam menjalankan permulaan ini juga dilakukan oleh Jason Lamuda, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif BerryBenka. Tetapi ada perbezaan di Jason berbanding pengusaha lain. Sekiranya pengusaha lain selalu bergantung pada kerja keras dalam membina syarikat permulaan, tetapi untuk Jason bekerja mesti mempunyai keseimbangan antara kerja dan kehidupan. Lalu bagaimana kisah perjalanan Jason Lamuda dalam menjalankan dan mengembangkan BerryBenka? Berikutan kajian semula.

Permulaan kerjaya Jason Lamuda

Pada bulan Ogos 2008, Jason memulakan kerjaya dua tahun sebagai Penganalisis Perniagaan di McKinsey & Company. Setelah meninggalkan McKinsey & Company, lelaki yang memiliki ijazah sarjana dari Columbia University jurusan Kejuruteraan Kewangan itu kemudian mengasaskan Disdus dengan Ferry Tenka.

Pada tahun 2011, Disdus kemudian diakuisisi oleh Groupon pada tahun 2011. Setelah berjaya dengan Disdus, Jason kemudian memulakan perniagaan barunya walaupun dia kemudian bermula dari sifar lagi dengan menubuhkan BerryBenka.

Artikel lain: Ferry Tenka, Merintis Kejayaan Groupon Disdus dari Zero

Pembangunan BerryBenka

Setelah beberapa lama ia ditubuhkan, # e-commerce BerryBenka mengalami perkembangan yang cukup pesat. Sehingga itu, BerryBenka mempunyai anak syarikat bernama HijaBenka yang mensasarkan pasaran fesyen Muslim untuk golongan muda. Produk yang dijual kini juga tidak hanya masuk dalam produk fesyen tetapi juga dalam kategori barang baru seperti solekan kecantikan dan pakaian untuk sukan. Menurut Jason, untuk menjadi nombor satu dalam segmen fesyen e-commerce, pasti perniagaan e-commerce mesti terus mengembangkan perniagaan dan perkhidmatan di semua sektor ini.

Jangan berhenti dengan HijaBenka, pada masa akan datang Jason Lamuda tidak lama lagi akan berkembang ke pasaran fesyen lelaki yang akan disajikannya pada suku pertama 2015. Selain menyokong kemudahan berbelanja untuk pelanggannya, Jason juga mengusahakan aplikasi mudah alih BerryBenka. Ini semua dilakukan oleh Jason kerana sudah sesuai dengan cita-citanya untuk menjadikan BerryBenka sebagai fesyen e-dagang terkemuka.

Bekerja Dengan Konsep Keseimbangan Kerja-Kehidupan

Seperti yang dinyatakan sebelum ini bahawa pekerjaan untuk Jason Lamuda mesti mempunyai konsep keseimbangan kerja-kehidupan. Menurut Jason, seorang peniaga mesti dapat sentiasa mewujudkan suasana kerja yang baik dan berwawasan.

Ini kerana semasa membina perniagaan digital, ia akan sentiasa kelihatan baik di luar, tetapi perniagaan permulaan yang pasti naik turun pasti akan menjadikan keadaan syarikat yang sering digambarkan sebagai roller coaster. Dari ini Jason menyatakan bahawa tidak akan ada pengasas yang dapat bekerja sendiri. Dia memerlukan orang lain yang berada dalam pasukan yang mantap.

Oleh itu, seorang lelaki ini selalu berusaha mewujudkan keadaan kerja yang menyenangkan di persekitarannya untuk merealisasikan cita-citanya untuk menjadikan BerryBenka e-dagang fesyen nombor satu. Selain menjadikan BerryBenka nombor satu, Jason juga mempunyai impian menjadi seseorang yang selalu dapat memberi inspirasi kepada orang lain untuk lebih berani menjadi # usahawan.

Membina Pasukan yang Padu

Untuk menangani masalah yang timbul ketika membentuk pasukan yang mantap, Jason selalu percaya bahawa pengasas permulaan tidak semestinya dapat mengambil pekerja terbaik dalam industri, terutama yang berkaitan dengan kemampuan kewangan.

Jason seterusnya mencadangkan agar mengutamakan memilih orang yang mempunyai pemikiran positif dalam satu pasukan. Selain memiliki pemikiran positif, dia selalu mengutamakan orang yang mempunyai minat atau minat yang tinggi, bersedia bekerja keras dan mempunyai kegigihan (kegigihan) yang kuat untuk digunakan sebagai pasukan kerja.

Baca juga:  Danny Wirianto, 'Naughty Boy' Berjaya Memegang Kaskus dan Mindtalk

Faedah Mewujudkan Persekitaran Kerja yang Menyenangkan

Di syarikat itu, Jason selalu mengutamakan persekitaran kerja yang menyenangkan. Syarikat permulaan yang tidak pernah terlepas dari keadaan naik turun yang cepat boleh menyebabkan keletihan mental. Dengan persekitaran yang menyenangkan, Jason Lamuda percaya bahawa keletihan mental ini akan dapat diatasi dan syarikat akan mudah berkembang.

Bagi syarikat yang masih kecil dan perintis, mungkin sangat mudah untuk membina keluarga dan suasana yang menyenangkan, tetapi apabila syarikat menjadi besar masalahnya akan menjadi lebih kompleks.

Akan ada banyak drama, orang yang bergosip, konflik dan sebagainya yang menjadikan suasana kerja tidak selesa. Atas sebab ini, mewujudkan budaya yang menyenangkan mesti dilakukan sejak syarikat itu masih kecil dan masih dalam fasa percubaan.

Artikel Berkaitan