Gunakan petua berikut untuk membuat photoblog yang berkesan

Imej dari concientizando.comImej dari concientizando.com

Dalam artikel sebelumnya mengenai jenis blog, rakan sekerja telah dijemput untuk meneroka beberapa konsep blog yang sedang dikembangkan. Salah satunya adalah peminat yang semakin ramai iaitu Photoblog. Menggabungkan konsep #blogging dengan karya fotografi, blog jenis ini semakin diperhatikan kerana memang menyeronokkan, tetapi juga mempunyai potensi pengewangan yang menjanjikan.

Dan sama seperti proses membina blog secara umum, konsep Photoblog juga memerlukan pengendalian yang berbeza, terutama dalam hal menguruskan foto yang akan kita paparkan. Sebagai menu utama blog kita, gambar memerlukan beberapa "sentuhan" untuk memberi kesan positif maksimum pada blog.

Nah, bagi rakan sekerja yang suka blogging dan gambar kamera, nampaknya maklumat mengenai cara memaksimumkan foto untuk membina Photoblog yang berkesan adalah sangat malang untuk dilewatkan.

1. Keseimbangan Antara Imej dan Teks

Perkara pertama yang perlu dipertimbangkan dalam membina blog #fotografi yang baik adalah memahami faktor keseimbangan antara gambar dan teks. Ingat, kita adalah blogger yang akan membuat photoblog, bukan portfolio yang hanya mengandungi gambar.

Apa yang membezakan Photoblog dengan # portfolio laman web adalah kisah dalam setiap catatan yang kami buat. Fungsi setiap foto yang kami paparkan adalah untuk memperkuat mesej dan menjadi objek menarik yang dapat membius mata pembaca.

Artikel lain:  Beberapa Jenis Blog Yang Terdapat di Internet, Blog Mana Anda?

Dalam kes ini, jumlah gambar yang bagus di setiap catatan mungkin sangat berbeza. Tetapi secara peribadi perbandingan yang tepat adalah memasukkan 1 gambar per 200 perkataan. Tetapi ini pasti tidak mengikat, kerana kadang-kadang terdapat beberapa catatan yang menunjukkan lebih banyak foto seperti tutorial pengeposan.

2. Kelajuan Pemuatan Imej

Kepantasan memuatkan gambar atau gambar adalah salah satu faktor terpenting dalam membina photoblog. Atas sebab ini, pastikan foto yang anda masukkan dapat dibuka dengan betul, tetapi tentu saja tanpa mengorbankan kualiti foto tersebut.

Bagi rakan sekerja yang menggunakan peranti kamera DSLR atau yang setaraf dengannya, tentu dari segi ukuran dan kualiti gambar akan sangat tinggi. Sebelum dimuat naik ke blog, sangat disarankan agar anda memampatkan foto. Bagi mereka yang biasa dengan aplikasi #ap Photoshop, boleh menggunakannya.

Bagaimana anda mencadangkan tetapan foto yang bagus untuk blog foto? Untuk resolusi gambar, 72 dpi dianggap sangat baik ketika muncul di halaman komputer atau ketika dibuka menggunakan perangkat mudah alih. Kemudian untuk lebar foto, kita dapat menetapkan angka 600 hingga 800 piksel. Dan jangan lupa untuk menyimpan hasil akhir dengan format JPEG, kerana selain dapat menyesuaikan diri dengan berbagai perangkat dan aplikasi pencitraan, format JPEG juga diklasifikasikan sebagai dapat menjaga kualitas foto walaupun telah diperbaiki.

Mahukan yang lebih praktikal? Untuk pengguna blog yang dikuasakan oleh WordPress, anda boleh menggunakan beberapa jenis plugin pengoptimuman gambar seperti WP Smush It atau yang lain.

3. Faktor SEO dalam Imej

Untuk satu perkara ini, sudah tentu ia menjadi perhatian wajib bagi setiap blogger profesional. Tetapi tidak perlu risau untuk menggunakan teknik #SEO tingkat tinggi, walaupun dengan beberapa pengoptimuman mudah, foto kami dapat memasuki halaman pertama carian Google.

Perkara pertama yang perlu diberi perhatian ialah nama fail foto atau gambar yang kami muatkan. Selalunya ramai di antara kita melupakan ini, gambar yang diambil sama ada dari kamera atau telefon bimbit dimuat naik terus ke blog tanpa menukar nama fail. Lalu bagaimana memberi nama fail foto yang bagus?

Cukup sesuaikan dengan niche atau tema blog yang kita ambil. Anggaplah kita lebih banyak foto pra-perkahwinan dan kita mengambil gambar di pantai, boleh memberi nama ahli petua-mengambil-foto-prewed-di-pantai.jpeg. Nama itu tentu membuka peluang blog kami untuk diindeks #Google dengan kata kunci carian yang berkaitan dengan foto prewed di pantai. Tolong kembangkan mengikut tema yang anda pilih.

Kemudian sisi lain yang kadang-kadang juga melarikan diri adalah memberi keterangan mengenai atribut "title" dan "alt" ketika memuat naik foto. Walaupun kedengarannya sederhana, tepatnya atribut inilah yang akan dibaca oleh algoritma Google atau # enjin carian lain. Dan seperti dalam menamakan fail foto, pastinya bidang "tittle" dan "alt" diisi sesuai dengan ceruk blog, baik umum dan khusus.

Baca juga:  Laman Perkongsian Foto Paling Popular yang Sesuai Untuk Jurugambar

4. Gunakan Plugin Perkongsian Media Sosial untuk Foto

# Media sosial kini boleh dibilang sebagai salah satu promosi digital terbaik. Oleh itu, kita juga mesti memanfaatkannya sepenuhnya. Caranya ialah memasang butang perkongsian media sosial pada foto. Beberapa yang popular adalah seperti Pinterest Pin It Button atau butang perkongsian lain.

Dengan ciri-ciri ini, sudah tentu kita dapat berkongsi foto kita dengan mudah ke pelbagai laman media sosial. Dan untuk pengunjung blog, jika berminat dengan foto kami, mereka juga boleh membagikannya ke akaun media sosial peribadi mereka dengan mudah.

Membuat karya melalui Photoblog mungkin merupakan hobi yang sangat menyeronokkan. Terutama jika dikendalikan secara optimum, tidak mustahil blog boleh menjadi peluang berpotensi untuk menjana wang. Selamat menulis blog!

Artikel Berkaitan