Didi Kurniadi ~ Seorang Usahawan yang Berjaya Menjalankan Perniagaan Cenderamata Promosi Radja

Imej dari Kompas.comImej dari Kompas.com

Sebagai ahli perniagaan, berusaha dan bekerja keras mesti dilakukan untuk berjaya. Terutama jika mereka adalah orang yang memulakannya dari bawah tanpa komponen perniagaan yang menyokongnya. Sudah tentu perjuangan mereka akan lebih sukar dan sukar.

Inilah yang berlaku kepada Didi Kurniadi, seorang usahawan yang berjaya membina perniagaan cenderahati dari awal. Dengan membawa bendera jenama Promosi Radja, Didi kini telah berjaya memperoleh perolehan hingga Rp 500 per bulan. Lalu bagaimana kisah perjalanan Didi dalam membina Promosi Radja ini? Berikutan kajian semula.

Perjalanan Perniagaan Didi Kurniadi

Sejak kecil, Didi Kurniadi mula belajar keusahawanan. Kerana keadaan kewangan keluarganya yang biasa-biasa saja, Didi sejak kelas 3 sekolah rendah hingga sekolah menengah menjual soft-empek untuk menolong kewangan keluarga. Semasa menjadi pelajar di Universitas Lampung, selama tiga tahun Didi bergabung dengan organisasi kerohanian fakultas dengan menjadi dana dan pentadbir perniagaan (danus).

Dari situ, dia banyak belajar menguruskan perniagaan. Untuk meningkatkan pengetahuan perniagaannya, setelah lulus dari kuliah, lelaki yang lahir pada tahun 1980 ini memulakan kerjayanya sebagai jurujual di sebuah institusi pendidikan di Lampung.

Permulaan minat terhadap Didi Kurniadi dalam dunia cenderamata bermula ketika dia menjumpai iklan perkhidmatan cenderamata promosi dari Jakarta dalam bentuk gula-gula promosi di majalah pemasaran. Pada masa itu dia melihat, cara mempromosikan dengan gula-gula cukup unik dan menarik kerana jarang digunakan. Dari situ Didi berminat untuk mempelajarinya dengan menjadi jurujual gula-gula #promosi.

Artikel lain:  Kandadinda Souvenir ~ Pelbagai Perniagaan Cenderamata Unik di Yogyakarta

Pada akhir tahun 2004, Didi meninggalkan dan membuka perniagaan promosi gula-gula sendiri di Lampung. Dengan katalog dan contoh gula-gula yang dimilikinya, Didi berusaha melakukan pemasaran ke beberapa syarikat di Lampung. Sayangnya pada awal perniagaan cenderamata ini Didi mendapat banyak penolakan.

Telah Memasukkan Hutang

Walaupun kemudian mendapat banyak pesanan ketika sistem penjualan telah diperbaiki, Didi akhirnya harus menerima kenyataan bahawa dia sangat berhutang. Ini berlaku kerana Didi belum dapat menguruskan kewangan dengan baik. Kelebihan yang seharusnya digunakan lagi untuk modal teroka, sebaliknya dia menggunakannya untuk tujuan peribadi. Dari sini Didi berhutang dengan pengeluar gula-gula promosi sehingga Rp 20 juta.

Setelah memperbaiki sistem kewangan perniagaannya, Didi Kurniadi melunaskan hutang secara ansuran. Tidak lagi bersedia mengulangi kecerobohan yang membuatnya kecewa, Didi kini membuka perniagaan Souvenir yang lebih serius dengan nama Radja Souvenir.

Selain unik, nama Radja sendiri dipilih oleh Didi dengan harapan nama tertinggi dalam kasta kerajaan akan membawa usahanya untuk mencapai puncak kejayaan tertinggi. Dengan menambahkan pelbagai produk dan menjadi agen penjualan cenderamata lain dari Jakarta, perniagaan cenderahati perlahan-lahan mulai berkembang.

Membina dan Mencapai Kejayaan Cenderamata Radja

Radja Souvenir, yang dipelopori oleh Didi Kurniadi sejak 2009, kini telah mencapai kejayaan. Setiap bulan, perniagaannya dapat menghasilkan hingga ribuan cenderamata. Beberapa produk cenderahati yang dihasilkannya sudah sangat berbeza dari tuala, boneka, payung, t-shirt, sepanduk, cawan, kotak tisu, jam, topi, khemah, pen, kipas, rantai kunci dan banyak lagi.

Didi mengakui bahwa saat ini dia bisa mendapatkan sekitar 30 pengguna hingga 50 pengguna per bulan dengan nilai pesanan rata-rata yang bisa mencapai sekitar Rp. 9 juta hingga Rp. 10 juta per pengguna. Dari sini, Didi juga dapat menghasilkan perolehan perniagaan hingga Rp 500 juta sebulan.

Baca juga:  Kedai Seni Mawar, Gunakan Rumput Menjadi Wang Berbilion

Dengan bantuan 20 pekerja untuk operasi, Radja Promosi telah menerima banyak pelanggan dari berbagai wilayah di Sumatera dan Jawa. Tidak bersemangat, kebanyakan pelanggan ini berasal dari syarikat besar seperti Indosat, Bank Mandiri, Bank BNI, Bank BRI dan hotel.

Dari kejayaan yang diraihnya, kini Didi Kurniadi sering mendapat tawaran menjadi penceramah di seminar keusahawanan. Salah satu acara utama yang kemudiannya diminta untuk menjadi penceramahnya adalah seminar Kun Fayakun for Business yang dianjurkan oleh PPPA Daarul Quran Lampung.

Artikel Berkaitan