Fauzi Saleh: Kejayaan dalam Perniagaan Harta dengan Kepedulian Sosial yang tinggi

Fauzi SalehImej dari Ciputraentrepreneurship.com

Fauzi Saleh - Latar belakang pendidikan rendah tidak menjadi masalah ketika seseorang ingin memasuki dunia perniagaan. Segala-galanya bergantung pada keinginan dan kerja keras untuk memperoleh kejayaan dalam perniagaan. Setiap orang mempunyai hak untuk berjaya, tidak ada monopoli untuk berjaya.

Terdapat banyak usahawan berjaya menguruskan perniagaan mereka dengan latar belakang pendidikan yang rendah. Salah satu contohnya ialah Fauzi Saleh. Dia hanya lulusan sekolah menengah pertama yang berjaya menjalankan perniagaan harta tanah dengan kejayaan yang luar biasa.

Lihat kisah di bawah ini.

Latar belakang Fauzi Saleh

Fauzi Saleh berasal dari Betawi, dia dilahirkan di Tanah Abang, Jakarta. Dia bukan orang yang mempunyai latar belakang pendidikan tinggi, Fauzi Saleh hanya lulusan sekolah menengah. Dengan hanya memiliki diploma sekolah menengah pertama, sangat sukar untuk mendapatkan pekerjaan yang layak di Jakarta.

Dengan status hanya lulusan sekolah menengah pertama dia menyelesaikan pada tahun 1966 pekerjaan yang dia dapat pada masa itu hanya tertumpu pada kelas rendah. Dia melakukan pelbagai pekerjaan seperti mencuci kereta di garaj, penjaga bangunan, tukang kebun dan akhirnya menjadi pekerja.

Walaupun dia hanya bekerja dengan gaji biasa-biasa saja, Fauzi Saleh masih memikirkan bagaimana untuk meningkatkan taraf hidup keluarganya. Kemudian sedikit demi sedikit dia mula mengetepikan gajinya untuk menabung.

Artikel lain:  10 Jeneral Teknologi Dikenali sebagai Pemurah

Tidak dirasakan, simpanan daripada mengetepikan gajinya dikumpulkan sebanyak 30 juta. Dari awal ini benih kejayaan perniagaan harta tanah yang diuruskan oleh Fauzi Saleh berkembang. Dari 30 juta itu dia membeli sebidang tanah seluas 6 x 15 meter yang terletak di Jakarta Selatan.

Memulakan Harta Perniagaan Skala Kecil

Dari modal 30 juta yang dibeli untuk tanah itu, dengan prinsip "Bismillah" dia memulakan perniagaan harta tanah kecil dengan membina sebuah rumah. Dalam proses membina rumah pertamanya, Fauzi Saleh dan pekerjanya selalu berdoa.

Sebenarnya, setiap malam Jumaat, Fauzi dan pekerjanya membaca surat Yasin yang disertai oleh pelbagai orang aneh untuk meminta agar Tuhan diberi kejayaan. Akhirnya, ringkasnya rumah yang dibinanya berjaya dibina dan bahkan boleh dijual dengan harga 51 juta rupiah.

Selepas kejayaan pertama itu, Fauzi kemudian membina sebuah rumah lain dan kemudian menjualnya semula, dan seterusnya. Jalan perniagaannya membawa Fauzi Saleh berjaya pada tahun 1992, perniagaannya berkembang dan berkembang. Fauzi kemudian mengasaskan PT. Bina Panduan dan mula mengusahakan projek besar.

Dia kemudian mengendalikan 470 unit rumah mewah Pesona Depok 1 dan kemudian 360 unit Pesona Depok 2. Tidak berhenti di situ, dia kemudian membina Pesona Khayangan 1 500 unit dan Pesona Khayangan 2 sebanyak 1100 unit. Harga setiap rumah dari kumpulan Pesona mencecah 200 juta hingga 600 juta rupiah.

Kekuatan Doa dan Amal

Ada sesuatu yang unik mengenai pengusaha harta tanah yang berjaya ini, Fauzi Saleh. Dia terus melakukan rutin pada malam Jumaat seperti yang dilakukannya dengan pekerjanya pada masa lalu. Di samping itu, dia juga selalu mengadakan pembacaan besar bulan yang sering disebut pesona zikir.

Peserta kajian adalah pekerja dan semua pekerja yang ditemani oleh keluarga mereka. Fauzi Saleh sendiri mempunyai lebih daripada 2000 pekerja. Bahkan beberapa waktu yang lalu, sesi khotbahnya dihadiri oleh sekitar 4000 orang.

Baca juga:  Titik Winarti ~ Pemilik Tiara Handycraft yang Mencapai Kejayaan Bersama Orang Kurang Upaya 

Bukan hanya berzikir secara rutin, Fauzi Saleh juga dikenali sebagai bos yang pemurah. Pekerja yang bekerja dengannya tidak mendapat gaji 12 kali setahun, tetapi mendapat gaji sebanyak 22 kali tambahan, sungguh luar biasa. Perinciannya adalah, gaji 3 bulan selama Idul Fitri, kemudian gaji 2 bulan pada bulan Ramadan dan Idul Adha kemudian 1 kali gaji pada 17 Ogos ditambah tahun baru dan hari lahir Fauzi Saleh sendiri. Dia berprinsip tidak mahu menikmati faedah untuk dirinya sendiri.

"Saya hanya mengambil, selagi diperlukan, selebihnya digunakan untuk kesejahteraan pekerja dan sosial," katanya. Sebanyak 60% keuntungan dari perniagaannya, dia menggunakan untuk tujuan sosial. Walaupun dihitung, dia telah menggunakan lebih dari Rp70 miliar untuk disumbangkan untuk kepentingan sosial.

Artikel Berkaitan