Louis Barnett ~ Bermula dari cinta, pemuda ini berjaya menjalankan perniagaan coklat di seluruh dunia

Imej dari expressandstar.comImej dari expressandstar.com

Saya pasti semua orang biasa dengan coklat. Yup, makanan yang satu ini memang diminati ramai peminat. Bermula dari kanak-kanak hingga orang dewasa banyak menjadikan coklat sebagai makanan kegemaran. Dengan begitu banyak peminat coklat yang tersebar di seluruh dunia, peluang perniagaan # yang terdapat di sekitar coklat pastinya sangat besar.

Nah, peluang ini nampaknya berjaya ditangkap oleh Louis Barnett, seorang pemuda berusia 21 tahun dari England. Lebih hebat lagi, dia malah memulakan perniagaan coklat sejak berusia 12 tahun! Apa cerita tentang dapat membina perniagaan coklat berskala antarabangsa? mari lihat di bawah.

Bermula dari perasaan cinta

Semua kerja yang dilakukan oleh Louis Barnett adalah berdasarkan kecintaannya pada coklat. Pada masa itu, permulaan perniagaannya adalah ketika dia datang ke Waitrose, sebuah kedai runcit yang besar. Dia kemudian cuba bereksperimen dan memamerkan hasil eksperimennya di kedai.

Pada waktu itu dia ditemani oleh orang tuanya datang ke Waitrose, banyak orang memandang rendah pekerjaannya, tentunya termasuk Waitrose itu sendiri. Tetapi ternyata hasil percubaan coklat begitu disukai oleh banyak orang. Sambutan yang begitu baik, membuat Waitrose memesan coklat dari Louis Barnett beberapa minit kemudian dengan sejumlah 165 kotak coklat.

Pada masa itu juga menjadikan Barnett sebagai pembekal termuda di kedai runcit besar Waitrose. Jangan berhenti di situ, nama Barnett semakin terkenal sehingga sebilangan pengeluar coklat di UK bertanding mendapatkan ramuan coklat Barnett.

Artikel lain:  Jayson Gaignard ~ Dari Kesukaran untuk Berjaya Membangun Perniagaan bernilai Billion

Dia juga menerima undangan ke pameran makanan besar di UK di mana terdapat pegawai salah satu pengeluar coklat terbesar di dunia Sainsbury. Beberapa hari selepas pameran itu, Barnett segera dihubungi oleh Sainsbury untuk menjadi pembekal mereka.

Kunci Kejayaan Louis Barnett Chocolate Compound

Setelah pelbagai kejayaan yang dicapai oleh Barnett, maka banyak pihak mulai bertanya apa sebenarnya kunci kejayaan Barnett mengaitkan pengeluar coklat besar di dunia. Walaupun dalam membuat persembahan, dia tidak pernah menggunakan brosur dan komputer riba.

Menurut Barnett, kejayaan yang dia perolehi adalah kerana minat yang luar biasa mengenai produk coklat. Sekiranya anda tidak berminat dengan produk anda, tentu anda tidak akan mempunyai tenaga untuk menjualnya.

Masih menurut Barnett, setelah mempelajari berbagai hal mengenai penjualan, dia sampai pada kesimpulan bahawa semuanya akan kembali ke pendekatan yang lebih peribadi. Kecintaan kita terhadap produk, akan menjadikan kita membuat karya secara maksimum. Kreativiti dan inovasi akan terus diterokai dengan minat anda terhadap produk itu sendiri.

Kerja Keras dan Pembangunan Perniagaan Luar Biasa

Dalam menjalankan perniagaan coklat ini dengan sejumlah besar permintaan yang harus ditangani Barnett, menuntut dia untuk selalu bekerja keras siang dan malam. Untuk memenuhi pesanan dari Waitrose dan Sainsbury dia tidak akan dapat melakukannya sendiri.

Kemudian dia mengambil 10 orang kakitangan untuk membantunya, dan sudah tentu usianya melebihi Barnett. Dengan permintaan pasar yang begitu tinggi, dia juga mengembangkan produknya sendiri yang diberi nama Chokolit.

Choklit begitu popular di England dan nampaknya menguasai penjualan coklat di sana. Tetapi perjalanan perniagaan coklat yang dilakukan oleh Barnett juga tidak berjalan lancar. Ada ketika Chokolit yang dipasarkannya di UK mengalami penurunan penjualan.

Tetapi bukannya melemaskan semangat Barnett, pada masa inilah Banrent berkembang ke luar negara. Tidak disangka-sangka, ternyata produknya di luar negara jadi mendapat sambutan luar biasa oleh pengguna.

Baca juga:  Alex Tew ~ Inspirasi Kejayaan Pemuda Pintar Raja Pixel

Berbagai negara di Eropah dan Amerika kini mula menikmati campuran coklat Barnett. Dan sebenarnya, pada masa ini keadaan sebenarnya bertukar. Dari yang pada awalnya Chokolit hanya dipasarkan di UK sebagai pembeli majoriti, kini penjualan di luar negara telah menjadi pembeli majoriti bahkan mencapai 95%.

Pencapaian luar biasa ini yang berkaitan dengan penjualan coklat di luar negara, menjadikan kapasiti perdagangan Barnett dikira oleh negara. Tidak bercanda, bahkan Louis Barnett dijadikan penasihat menteri perdagangan dan pelaburan di England pada usia muda. Terinspirasi!

Artikel Berkaitan