5+ Blog Niche Berpotensi Yang Selalu Akan Menggemparkan Pelawatnya

Niche Blog BerpotensiImej dari launchsnap.com

Potensi Niche Blog - Menjalani aktiviti blog #blogging untuk seseorang yang menyukainya dan menyukainya pasti akan menggembirakan. Dengan pelbagai aktiviti yang dapat dilakukan di dalamnya dari menulis cerita, memberi komen, blogwalking atau berkawan dengan rakan blogger pasti akan mencipta pengalaman mereka sendiri untuk blogger.

Tetapi sayangnya tidak semua blogger dapat memperoleh pengalaman yang menyenangkan dan menarik ketika menjalankan aktiviti blogging. Ini kerana ada kalanya blog yang kita uruskan kosong sehingga kita malas untuk meneruskan atau meneruskan aktiviti blog.

Memilih Blog Niche Berpotensi yang sangat digemari

Jumlah blog yang muncul sememangnya akan membuat pasaran (dalam hal ini netizen) akan melakukan penilaian dan pemilihan tidak langsung. Hasilnya, bagi blogger yang suka netizen, blog akan selalu ramai, tetapi jika blog yang dimaksudkan kurang menarik, maka blog ini dapat ditinggalkan oleh pengunjung.

Salah satu sebab yang menjadikan blog ini tidak dikunjungi pengunjung adalah rubrik atau kategori dalam blog yang kita uruskan tidak mempunyai nilai pasaran. Blog sebagai media dalam talian sememangnya tidak akan luput dari perhatian pasaran.

Oleh itu, untuk menjadikan blog menjadi sesak, blogger juga mesti mengetahui potensi blog yang paling laris dan disukai oleh pembaca. Tidak kira apa jenis blog yang anda pilih, sama ada blog khusus atau blog peribadi, dengan memasukkan rubrik berikut, anda mempunyai peluang untuk menarik pembaca.

Artikel lain:  6 Petua Membuat Kandungan Blog Ramai oleh Pelawat

1. Niche Business Blog atau Usahawan

Blog niche berpotensi pertama yang paling laris dan disukai oleh pembaca adalah perniagaan atau usahawan. Tema perniagaan adalah tema yang selalu menarik dan memberi inspirasi kepada sesiapa sahaja, termasuk netizen. Jumlah orang yang ingin berniaga, membuat rubrik ini selalu dikejar dan dicari oleh netizen para netizen untuk mendapatkan maklumat yang boleh mereka praktikkan.

Oleh itu, jika anda seorang blogger yang mempunyai pengalaman atau minat dalam bidang perniagaan, anda boleh mula menghiasi blog anda dengan rubrik yang bertema mengenai perniagaan dan keusahawanan.

2. Niche Blog Traveling / Backpacker

Dunia perjalanan hari ini menjadi sangat seksi untuk semua orang. Tidak syak lagi jika permintaan selalu meningkat setiap tahun. Ini dapat dibuktikan dengan aktiviti perjalanan para kekasih yang semakin sengit.

Di ruang siber, terutama blogging, perjalanan juga menjadi rubrik popular yang sering dibanjiri netizen. Bagi anda yang juga melancong dan menikmati aktiviti luar, anda boleh membuat bahagian ini di blog anda dengan kisah yang jelas dengan sokongan gambar atau video perjalanan.

3. Niche Blog Kulinari

Dalam dunia blog, kini istilah blogger makanan telah muncul . Inilah bukti yang menjadikan rubrik masakan menjadi sasaran netizen. Semasa membuat bahagian ini, anda mempunyai dua pilihan, iaitu berkongsi dan menyiarkan kandungan yang mengandungi resipi anda sendiri atau mengangkut hasil pelancongan kuliner di beberapa tempat. Sekiranya anda mahukan kedua-duanya, lebih baik.

Dengan kepakaran anda membuat dan mengangkut pelbagai jenis bahan dan makanan atau minuman yang diproses, peminat masakan yang terus bertambah jumlahnya kali ini akan menjadikan blog anda tidak lagi sunyi.

4. Karya Seni Blog Niche

Karya seni atau lukisan reka bentuk atau seni ilustrasi adalah rubrik blog yang disukai oleh ramai netizen terutamanya golongan muda. Nilai seni dan kreativiti yang tinggi dianggap sebagai alasan mengapa rubrik karya seni disukai oleh banyak pengunjung blog. Tetapi untuk masih mendapat banyak pengunjung, rubrik ini mesti selalu dikemas kini secara berkala dan berkala.

Lebih baik jika anda dapat menyampaikan tutorial dan proses atau tahap pembuatan setiap karya seni yang akan diposkan. Dengan adanya tutorial dan peringkat karya seni, pengunjung akan lebih gembira dan gembira.

5. Fesyen Blog Niche

Niche blog yang berpotensi ini telah terbukti membawa banyak trafik. Salah satu topik blog terlaris dan disukai oleh pembaca adalah fesyen. Dunia fesyen yang juga sangat rapi juga akan membawa banyak pembaca ke blog yang memberikan banyak maklumat mengenainya.

Perkembangan dan perkembangan fesyen ini semestinya anda dapat memanfaatkannya dengan membuat bahagian ini di blog anda untuk menarik banyak pengunjung blog.

6. Blog Teknologi Niche

Niche blog berpotensi seterusnya adalah kategori teknologi. Sebenarnya terdapat banyak subkategori dalam ceruk teknologi ini, mulai dari topik komputer, internet, alat, dan pelbagai topik lain.

Walaupun ceruk ini sangat luas, tentu anda boleh memilih satu topik yang paling sesuai dengan bidang dan minat anda. Contohnya anda suka dan mempunyai kemampuan dalam topik komputer, maka anda boleh membuat blog yang membincangkan topik ini secara mendalam.

7. Niche Blog Agama

Tidak mudah untuk mengangkat topik agama, dan tanggungjawab moralnya sangat besar. Walau bagaimanapun, niche blog yang berpotensi ini terbukti membawa trafik yang besar ke blog atau laman web.

Sekiranya setakat ini kita melihat terdapat banyak blog yang mengangkat topik agama tertentu, maka dapat dipastikan bahawa blog tersebut cukup ramai. Sudah tentu kandungan berkualiti adalah kunci utama kejayaan blog agama.

Malangnya, ceruk blog agama sering digunakan hanya untuk mendapatkan wang daripada kandungan dan tipuan yang memprovokasi. Kita tahu bahawa di Dunia masih banyak pengguna internet yang mudah terbawa oleh emosi ketika membaca artikel, walaupun tidak semestinya kandungannya betul. Inilah yang digunakan oleh pencari wang di internet.

Baca juga:  Cara Mendapatkan Wang dari Internet

8. Berita / Berita Blog Niche

Pelawat ceruk blog yang ramai dimahkotai di blog berita atau berita terkini. Walaupun laman web besar sering mendominasi hasil carian Google, berita blog khusus masih mendapat sebahagian besar lalu lintas.

Biasanya pemain di ceruk ini mengoptimumkan blog mereka dari segi tajuk dan gambar sehingga menjadi lebih unik dan menarik perhatian pembaca. Aktiviti promosi yang dilakukan biasanya melalui media sosial seperti Facebook, Twitter dan Google plus.

Sama dengan blog niche agama, sebilangan blog berita niche ini sering menggunakan cara yang tidak beretika untuk mencari trafik. Membuat tajuk yang provokatif dan juga gambar yang ingin tahu adalah perkara biasa. Dan selalunya kandungan berita adalah tipuan untuk mendapatkan wang.

9. Niche Blog Kesihatan

Niche blog yang satu ini menjadi rujukan di internet. Tetapi, tentu saja bukan sesuatu yang mudah dibina dari awal blog dengan niche kesihatan.

Pada masa ini terdapat banyak pemain di ceruk ini, bahkan sudah ada beberapa laman web pihak berkuasa di ceruk ini di Google. Tetapi, tentu saja, niche yang berpotensi akan menjadikan persaingan lebih hebat. Hanya bagaimana kita mengoptimumkan blog di ceruk kesihatan untuk mendapatkan trafik.

PENUTUP

Di atas adalah beberapa ceruk blog berpotensi yang boleh anda pilih dan terapkan pada blog yang akan anda bangunkan. Pilih blog khusus yang sesuai dengan minat dan kebolehan anda, kerana ini akan sangat mempengaruhi perkembangan blog anda pada masa akan datang.

Artikel Berkaitan