10 Cara Meningkatkan Keyakinan di Tempat Kerja yang Boleh Anda Lakukan

Cara Meningkatkan Keyakinan di Tempat KerjaImej melalui businessnewsdaily.com

Bagaimana anda meningkatkan keyakinan anda di tempat kerja? Mungkin ini adalah salah satu persoalan yang sering timbul di fikiran pekerja hari ini.

Kekurangan keyakinan ini sering menjadi penghalang kerjaya seseorang di dalam tenaga kerja. Terdapat banyak bentuk kekurangan keyakinan, misalnya; takut memimpin perjumpaan, malu bertemu muka dengan atasan, gementar ketika membuat persembahan, dan sebagainya.

Adakah anda pernah mengalami ini?

Melaporkan dari laman web Forbes, berikut adalah beberapa cara untuk meningkatkan keyakinan di tempat kerja yang boleh anda cuba gunakan.

1. Memahami Kekuatan dan Kelemahan Diri Kita

Menurut William Arruda, pakar penjenamaan peribadi, salah satu kaedah terbaik untuk membina keyakinan di tempat kerja adalah dengan mengenali kekuatan kita dan mencari jalan untuk menggabungkan kekuatan tersebut ke dalam pekerjaan.

Di samping itu, anda juga menyedari kekurangan anda. Jangan fokus pada kelemahan atau kekurangan, tetapi cuba kurangkan.

Dengan mengetahui kelebihan dan kekurangan, maka anda dapat mengetahui apa yang perlu dilakukan untuk membantu meningkatkan keyakinan diri.

2. Fokus pada Diri dan Bekerja

Menurut Lynn Taylor, pengarang "Tame Your Terrible Office Tyrant", akan lebih baik jika kita menumpukan perhatian pada diri kita sendiri dan juga pada tugas-tugas yang menjadi tanggungjawab kita. Elakkan gosip murah di sekitar pejabat, dan jangan terpengaruh dengan gosip.

Selanjutnya, menurut Lynn, keyakinan ini akan muncul ketika kita berkelakuan baik, kerja kita dilakukan dengan baik, dan mendapat penghargaan dari pasukan dan pegawai atasan di pejabat.

Artikel lain:  Kurang Berfokus untuk Bekerja, Lakukan Petua Ini Untuk Memastikan Berkonsentrasi

3. Percaya pada Diri

Ini mungkin kelihatan mudah, tetapi sebenarnya ini sukar dilakukan. Terutama jika seseorang membina keyakinan diri. Namun, dari awal anda harus berusaha keras dan katakan pada diri sendiri "Saya boleh melakukan ini"

Selanjutnya Willliam Arruda berkata, cara termudah untuk melakukan ini adalah dengan memberi cadangan kepada diri sendiri. Setiap kali anda tidur, beritahu diri anda mengenai 3 perkara yang anda suka, 3 perkara yang berjalan lancar sepanjang hari.

4. Mengikuti Kegiatan Yang Diadakan oleh Syarikat

Perasaan kurang percaya diri harus dikalahkan dengan tindakan sebenar. Satu tindakan konkrit yang boleh anda lakukan adalah mengikuti aktiviti yang diadakan oleh syarikat.

Sebilangan besar syarikat mengadakan aktiviti untuk meningkatkan kekompakan di kalangan pekerja. Kegiatan ini pelbagai, seperti berbasikal, bola sepak, bermain golf, atau bahkan keluar.

Pada kesempatan ini, anda boleh bersosial dengan pekerja dari bahagian lain. Dengan cara itu rakan anda akan semakin banyak. Ini cepat atau lambat akan meningkatkan keyakinan seseorang.

5. Dapatkan Sokongan dari Orang Lain

Mendapat sokongan daripada orang lain adalah salah satu cara untuk meningkatkan keyakinan di tempat kerja. Minta sokongan daripada seseorang yang anda hormati di pejabat, dan minta pendapatnya mengenai kekuatan yang anda ada.

Selalunya kita salah dalam menilai diri kita sendiri. Oleh itu, peninjauan semula dari rakan sekerja atau atasan juga dapat menyokong maklumat dalam mengenali bakat dan kekuatan anda.

6. Ikut Peraturan Syarikat

Keyakinan mesti disertakan dengan sikap yang baik dan mengikuti peraturan yang dikenakan oleh syarikat tempat anda bekerja. Mematuhi peraturan syarikat adalah salah satu cara untuk meningkatkan keyakinan dalam bekerja.

Salah satu contoh keyakinan yang tidak disertai dengan sikap yang baik adalah kebiasaan terlambat. Mungkin seseorang merasa terlalu yakin kerana selama ini telah memenuhi sasaran kerjanya, maka menganggap lambat bekerja tidak menjadi masalah.

Sebenarnya, tidak semua syarikat boleh bertolak ansur dengan perkara tersebut.

7. Jadilah Model Peranan yang Baik untuk Orang Lain

Menjadi seseorang yang boleh menjadi teladan yang baik bagi orang lain ternyata meningkatkan keyakinan seseorang. Perkara ini juga dinyatakan oleh Dr. Katharine Brooks, pengarah Perkhidmatan Kerjaya Seni Liberal di The University of Texas di Austin.

Fokus pada perkara yang boleh menjadi penyelesaian kerja daripada menghabiskan banyak masa untuk membincangkan masalah. Dan apabila ada cabaran, sikap optimis dan semangat juga akan meningkatkan keyakinan seseorang.

8. Cabar Diri Anda

Mampu melakukan perkara-perkara yang anda rasa sukar, dapat membantu meningkatkan keyakinan anda. Mungkin anda tidak percaya, tetapi ini telah terbukti pada banyak orang.

Menurut Deborah Brown-Volkman, jurulatih kerjaya, cubalah mencari tugas atau projek yang mencabar dan mungkin menguras minda dan tenaga anda. Apabila anda berjaya menyelesaikannya, maka keyakinan anda akan meningkat.

9. Keyakinan Tidak Kekal, Anda Perlu Menyedari Perkara Ini

Menurut Alexandra Levit, pengarang Blind Spots: 10 Mitos Perniagaan yang Anda Tidak Mampu Mempercayai Jalan Baru Anda untuk Berjaya ", jika anda mendapat komen yang membuat keyakinan diri anda goyah maka anda perlu mengambil masa 1-2 hari untuk pulih keyakinan itu.

Pastikan keyakinan anda dipulihkan sebelum menjawab dan membuat keputusan penting di tempat kerja.

10. Membangun Jaringan dengan Orang di Luar Syarikat

Membangun jaringan dengan orang lain yang berada di luar syarikat tempat anda bekerja adalah salah satu cara untuk meningkatkan keyakinan di pejabat anda.

Biasanya mereka yang mempunyai profesion yang sama akan sering bertanya mengenai pekerjaan masing-masing. Tidak jarang perbincangan ini akan memberi pengetahuan baru mengenai kerja masing-masing.

Baca juga: Industri Terbaik untuk Bekerja pada tahun 2018

Penutup

Oleh itu, 10 cara untuk meningkatkan keyakinan di tempat kerja yang boleh anda lakukan sekarang. Sebenarnya menjadi pekerja tidaklah sukar seperti yang kita bayangkan. Memahami diri sendiri sangat penting dalam proses meningkatkan keyakinan diri, dan pastinya anda dapat melakukannya.

Artikel Berkaitan