Nora Marshanti: Sarjana Muda Kejuruteraan yang Berjaya dalam Membangun Perniagaan Kek & Kuki Dapurnora Uky

Nora Marshanti

Nora Marshanti - Tidak ada yang tahu bagaimana nasib seseorang di masa depan. Tidak ada yang akan tahu bidang apa yang membawa kejayaan. Ini dapat dialami oleh siapa saja, termasuk Nora Marshanti, lulusan kejuruteraan dari STT Telkom Bandung yang tidak menyangka bahawa dia sebenarnya akan berjaya dalam bidang yang sama sekali bukan kepakarannya.

Nora begitu menyapa, wanita yang dilahirkan di Semarang, 10 Ogos 1976 ini kini menikmati masa kejayaannya dengan perniagaan kek, bernama Dapurnora Uky Cake & Cookies. Kini perniagaan Nora, yang dimulai dengan hobinya, telah menghasilkan pendapatan yang dapat mencapai puluhan juta rupiah per bulan. Lalu apa perniagaan yang dijalankan oleh Nora Marshanti? Berikut adalah ulasannya.

Bermula dari Hobbies Nora Marshanti

Ya, semuanya bermula dari hobi. Walaupun Nora tidak memperoleh pengetahuan dari kursus pendidikan mengenai pembuatan kek, Nora, yang sangat suka membuat kek, berjaya menjadi pengeluar kek di Bandung, Jawa Barat. Untuk mencari beberapa resipi khas, Nora melakukan pembelajaran kendiri atau mandiri dalam pelbagai cara, dari membaca buku, belajar tutorial melalui internet hingga bergabung dengan masyarakat. Dari keghairahan inilah saya dapat mengetahui bahawa kemahiran Nora secara beransur-ansur meningkat.

Hobi membuat kek ini diperkenalkan oleh ibunya yang mempunyai minat yang sama. Tetapi tidak seperti ibunya yang hanya hobi, Nora mengembangkan hobi memasaknya menjadi perniagaan. Nora sendiri mula memelopori perniagaan kek pada tahun 2007 ketika dia masih bekerja di sebuah pejabat di sebuah institusi pendidikan maklumat dan teknologi di Bandung. Pada masa itu, perniagaan keknya dijalankan sebagai perniagaan sampingan dengan keseluruhan pesanan yang dikendalikan olehnya sendiri.

Artikel lain:  Teguh Poerwono Edi ~ Kesahihan Kejayaan Perniagaan Ratusan Juta Kacang Kacang

Pembangunan Perniagaan Nora Marshanti

Dengan semangat dan kerja kerasnya, Nora terus berjuang untuk mengembangkan perniagaan keknya. Usahanya tidak sia-sia, dalam perjalanannya, perniagaannya terus menunjukkan pertumbuhan. Kerana permintaan atau pesanan yang semakin meningkat, Nora akhirnya memutuskan untuk berhenti dari pekerjaannya dan fokus untuk meneruskan perniagaan. Dengan modal dari penjimatan, Nora kemudian membeli peralatan dan memberi tumpuan kepada perniagaan perintis.

Pada masa ini, Nora mempunyai tiga pekerja tetap. Menjelang Idul Fitri, tenaga kerja meningkat dua kali ganda kerana peningkatan kapasiti pesanan. Perniagaannya kini juga berkembang dengan layanan pengiriman bekerjasama dengan syarikat kurir di Bandung. Dengan salah satu produk unggulannya dalam bentuk cupcake watak animasi tiga dimensi, Nora telah berjaya memikat pasar masakan yang juga mempunyai persaingan yang sengit.

Persaingan dan Kekangan dalam Pemasaran Perniagaan

Mengenai tahap persaingan, Nora sendiri mengakui bahawa perniagaannya mempunyai pesaing dan pesaing yang sangat banyak. Namun, dengan semangat, inovasi dan kreativiti, Nora selalu berusaha menghadapi persaingan dengan badan yang dibina dengan baik.

Selain mempengaruhi rasa dan bentuk, Nora juga selalu menggunakan bahan-bahan berkualiti dengan pelbagai topping mulai dari buttercream, fondan, coklat model. Menurut Nora, halangan utama dalam menjalankan perniagaan kek ini adalah harga bahan mentah yang selalu naik.

Dalam strategi pemasaran, Nora selalu fokus memasarkan kuihnya secara dalam talian. Namun, Nora telah merancang agar di masa depan dia akan mengembangkan pemasaran offline dengan membuka gerai kue di Bandung dan kota-kota lain.

Baca juga:  Dea Cake and Bakery, Perniagaan Kerja Padu yang Berjaya Mewarnai Dunia Kulinari

Kejayaan dan Hasil Perniagaan

Walaupun dari rumah, perniagaan kek yang dijalankan oleh Nora tidak boleh dipandang rendah. Ini kerana pendapatan dan keuntungan yang dihasilkannya dalam sebulan dapat mencapai perolehan Rp. 30 juta. Perolehan itu sendiri diperoleh dari pengeluaran 500 kek cawan, kek perkahwinan, kek hari jadi, atau kue dalam balang. Untuk kek cawan oleh Nora dibahagikan kepada tiga bungkusan iaitu sederhana 'n bergaya, senang, dan campurkan dengan minimum 16 keping.

Selain itu, ada juga paket kecil yang berisi 4, 6, 9, dan 12 buah dengan harga mulai dari Rp 100,000 hingga Rp 300.000. Variasi harga ini sendiri ditentukan oleh kerumitan hiasan. Jadi hiasan yang lebih terperinci dan kompleks, harganya lebih mahal. Rumah produksi Dapurnora Uky Cake & Cookies sendiri kini juga melayani pembuatan kuih dengan bentuk 3 dimensi.

Artikel Berkaitan