Lea Kusumawijaya ~ Sebarkan Motivasi Wanita Boleh Menjadi Pemimpin Perniagaan

Lea Kusumawijaya

Bagi anda wanita, jika anda ketika ini ditanya mengenai apakah tujuan atau profesion yang ingin anda capai, tentu jawapannya akan sangat pelbagai. Sebilangan mungkin ingin menjadi pekerja, usahawan atau pelbagai profesion lain.

Ini praktikalnya sangat berbeza dengan keadaan wanita suatu ketika dahulu. Atribut sebagai wanita kelihatan sangat dekat dengan batasan, kedua-dua batasan dalam bertindak untuk bekerja. Tetapi tempoh ini sepertinya sekarang telah hilang, sekarang banyak wanita dapat memecahkan nilai lama dan dapat bekerja sesuai dengan potensi sebenarnya.

Dibungkus dalam nilai pembebasan wanita, wanita hari ini mempunyai peluang yang sama untuk melaksanakan perkara positif. Seperti dalam dunia perniagaan, banyak eksekutif wanita telah muncul di puncak kepemimpinan perniagaan besar.

Artikel lain:  Dian Siswarini: Wanita Sulit yang Memimpin Kepimpinan XL Axiata

Salah satu yang dapat memberi inspirasi adalah CFO dari Standard Chartered World, Lea Kusumawijaya. Menjadi CFO dari syarikat pelbagai negara, tentunya bukan perkara ringan dan penuh dengan cabaran. Lalu bagaimana kisah Leah bersaing dengan eksekutif lelaki untuk dapat menempati kedudukan yang strategik? Berikutan kajian semula.

Kerjaya Awal Lea Kusumawijaya

Kerjaya Lea bermula setelah dia menamatkan pendidikan tinggi di Universiti Trisakti, Jakarta. Tidak lama kemudian, dia membuat jalan kerjaya pertamanya di syarikat perkhidmatan profesional antarabangsa, KPMG. Dia mula bekerja di sana sebagai perunding pada tahun 1994.

Enam tahun yang lalu, tepatnya pada tahun 2000, Lea memutuskan untuk mengundurkan diri dan bekerja di syarikat besar lain iaitu PWC. Salah satu langkah besar yang dia ambil ketika bekerja di PWC adalah dia mendapat kesempatan untuk melanjutkan pendidikan di luar negeri di University of Birmingham, England.

Berbekalkan pengalaman dan pendidikan tinggi yang dia dapat, sebenarnya telah membuka jalan kerjaya Lea pada tahap yang lebih tinggi sebagai eksekutif. Kerjaya eksekutif pertamanya adalah Naib Presiden Lippo Bank selama 2 tahun sehingga kerjaya Lea akhirnya berlabuh di syarikat perbankan dan kewangan, Standard Chartered.

Mempunyai kerjaya di negara asing

Semasa menyertai Standard Chartered, kedudukan yang diduduki oleh Lea Kusumawijaya boleh dikatakan sangat berprestij iaitu sebagai CFO (Chief Financial Operations). Bukan hanya cabaran sebagai CFO, wanita dengan kulit yang kompleks juga harus menghadapi lebih banyak cabaran kerana mereka harus bekerja di negara lain. Pada masa itu, pada tahun 2013 dia ditempatkan di Standard Chartered Philippines.

Dalam temu bual, Lea memberitahu saya bahawa pada dasarnya sebagai # profesional semestinya bersedia menghadapi cabaran kerja yang diberikan. Walaupun begitu dengan bekerja di negara asing, Leah merasakan tidak banyak perbezaan yang menyukarkan pekerjaannya. Tetapi jelas, tentu saja, faktor keluarga menjadi sangat teruk kerana mereka harus berjauhan untuk waktu yang lama.

Tanggungjawab CFO di Mata Lea Kusumawijaya

Pada tahun 2014, Lea akhirnya mendapat perpindahan dan kembali ke Dunia. Tetapi dia menyedari bahawa tanggungjawab menjadi CFO Standard Chartered World bukanlah perkara yang lebih mudah.

Menurutnya, tanggungjawab CFO sangat besar kerana mesti berpengalaman dalam hal-hal teknikal perbankan tetapi juga mesti dapat menangkap dinamika pasaran yang selalu berubah-ubah. Ditambah lagi, seperti yang diketahui pada masa ini ekonomi Dunia berada dalam keadaan yang membimbangkan. Oleh itu, peranan CFO syarikat perbankan menjadi semakin "sibuk" dengan semua cabaran ini.

Baca juga:  Cher Wang ~ Pengasas Eksekutif Wanita Cina HTC

Motivasi untuk Wanita Dunia

Berkaitan dengan isu gender dalam dunia perniagaan, Lea Kusumawijaya memberi jaminan bahawa kali ini tidak perlu risau. Sebagai bukti, di negara jiran seperti Thailand dan Filipina, peratusan eksekutif wanita bahkan mencecah 60%.

Dia menegaskan bahawa wanita mempunyai rasa kepemimpinan yang tidak kurang berpotensi daripada lelaki. Walaupun dengan kemampuan pendekatan peribadi yang lebih meyakinkan, ia dapat menjadi nilai pemimpin wanita. Kerana terasa lebih mampu melindungi dengan lembut tetapi masih tegas, maka kini semakin banyak eksekutif wanita muncul.

Menjadi pemimpin tentunya bukan monopoli Adam, seorang wanita mempunyai hak dan potensi yang sama jika anda benar-benar ingin mencapainya. Begitu juga kita dapat belajar dari Lea Kusumawijaya. Terinspirasi!

Artikel Berkaitan