Nadiem Makarim ~ Lulusan Harvard Berjaya "Ngojek" Bersama Go-Jek

gambar dari cnnWorld.comgambar dari cnnWorld.com

Mungkin dalam dunia perniagaan sekarang ini tidak ramai yang mengetahui nama Nadiem Makarim. Memang, namanya masih baru dalam arena perniagaan tanah air, kerana dia sendiri banyak menghabiskan masa di luar negara untuk menyelesaikan pengajiannya.

Bukan dari keluarga pengusaha, tetapi Nadim Makarim berjaya menguruskan perniagaan yang cukup menjanjikan ketika ini, iaitu perkhidmatan tempahan teksi motosikal #startup untuk Go-Jek.

Bersenjata dengan pendidikannya di sebuah universiti yang baik, Harvard, sebenarnya dia dapat berjaya "ojek" dengan permulaan yang dia bina. Lalu bagaimana dengan kisah penuh sehingga dia kemudian terjun ke dunia perniagaan dan mengasaskan Go-Jek Startup? Lihat ulasan di bawah.

Kerjaya Awal Nadiem Makarim Setelah Menamatkan Kuliah

Ayah Nadiem Makarim adalah pengacara dari Pekalongan, Jawa Tengah, sementara ibunya sendiri bekerja di bidang bukan keuntungan. Tetapi walaupun dia bukan keluarga peniaga, ibu bapa Nadiem Makarim selalu menyokong perniagaan yang dia jalankan.

Sejarah pendidikan Nadim bermula ketika sekolah rendah di Jakarta, kemudian menginjak remaja untuk melanjutkan sekolah menengah di Singapura. Selepas itu, dia melanjutkan pelajaran di Amerika dengan mengambil jurusan Hubungan Antarabangsa di Brown University, Amerika Syarikat. Tidak cukup dengan ijazah sarjana muda, Nadiem kemudian melanjutkan pendidikan S2 di Harvard Business School sehingga tamat pengajian.

Setelah memiliki MBA (Master Pentadbiran Perniagaan), Nadiem juga mencuba nasib untuk memasuki tenaga kerja di dunia negaranya. Sebagai seseorang yang lulus dari luar negara, tentu tidak begitu sukar bagi Nadiem Makarim untuk segera mendapatkan pekerjaan di Dunia setelah lulus kuliah.

Artikel lain:  Aryanto Mangundiharjo ~ Sebelumnya Loper Akhbar Kini Boss of Luxury Car Rental

Dia segera mendapat pekerjaan yang berkelas di sebuah syarikat perunding terkenal di Jakarta. Pada masa itu dia direkrut untuk menjadi Perunding Pengurusan di McKinsey & Company. Setelah bertahan selama tiga tahun di sebuah syarikat perundingan, Nadiem merasa tidak puas hati yang kemudian membuatnya memilih untuk berhenti dari pekerjaan itu.

Kemudian kariernya terus menjadi pengasas CO dan Managing Editor Zalora, juga Ketua Pegawai Inovasi syarikat Kartuku berturut-turut. Di tengah kesibukan kerjanya, Nadiem nampaknya telah mula mempelopori Go-Jek dengan perlahan. Tetapi pada waktu itu perkhidmatan masih menggunakan kaedah manual, tidak ada aplikasi seperti sekarang.

Meletak jawatan dan Fokus Membentuk Go-Jek

Setelah beberapa lama bekerja di syarikat orang, akhirnya Nadiem Makarim memutuskan untuk berhenti dan fokus untuk membina perniagaannya sendiri. Walaupun pada waktu itu, kedudukan Nadiem cukup mencolok, iaitu sebagai pengarah # e-commerce. Ketika ditanya alasan apa yang membuat Nadiem meninggalkan syarikat itu, dia mengatakan bahawa itu cukup mudah.

"Saya tidak suka bekerja di syarikat orang lain. Saya mahu mengawal nasib saya sendiri, "katanya.

Berbekalkan pengalaman yang dia peroleh ketika bekerja di sebuah syarikat berasaskan teknologi maklumat, dia mulai fokus dan mengembangkan startup barunya. Nadiem sendiri menolak jika permulaan yang dia bina disebut sebagai perniagaan pengangkutan, dia lebih jauh mendefinisikan perniagaan yang dikelolanya sebagai perniagaan aplikasi layanan yang bergantung pada teknologi.

Dia bahkan menyebut bahawa Go-Jek tidak mempunyai satu armada. Dia mengatakan bahawa perniagaan yang dikendalikannya hari ini adalah perniagaan perkhidmatan yang menghubungkan teksi motosikal dengan pengguna sebagai pengguna perkhidmatan.

Ucapan Positif Dari Masyarakat dan Pengguna

Ternyata kejayaan yang dibuat oleh Nadiem mendapat sambutan luar biasa dari orang ramai. Dengan pelbagai ciri yang ditawarkan, semakin banyak orang menggunakan perkhidmatan Go-Jek. Walaupun masih ada pertikaian antara teksi motosikal konvensional dan teksi motosikal moden melalui Go-Jek, banyak pengguna telah banyak dibantu oleh kehadiran Go-Jek.

Pada hari-hari awal penubuhannya, Go-Jek masih memberi kemudahan kepada 20 pemandu, tetapi kini Go-Jek telah berkembang dengan memfasilitasi lebih dari 10,000 pemandu. Malah semalam berita di televisyen disiarkan secara bertele-tele orang yang ingin melamar untuk menjadi pemandu Go-Jek.

Baca juga:  Mutiara Siti Fatimah Djokosoetono - Pengasas Teksi Burung Biru

Menurut Nadiem, pemandu teksi motosikal yang merupakan pemandu Go-Jek, secara tidak sedar akan menjadi orang yang lebih pintar daripada sebelumnya. Kerana belajar tentang teknologi dan pemahaman bahasa berkembang dengan menjadi pemacu Go-Jek.

Dia bahkan memberitahu saya bahawa ada pemandu Go-Jek yang pada awalnya tidak memahami bahasa Inggeris, tetapi kerana dia adalah pemandu Go-Jek dan sering bertugas di ekspatriat di Jakarta, dia menjadi mahir dalam berbahasa Inggeris.

Artikel Berkaitan