Junius Rahardjo: Berjaya Menghantar Produk Herba Tempatan untuk Menembusi Pasaran Antarabangsa

Junius RahardjoImej dari SWA.co.id

Trend gaya hidup sihat menjadi semakin endemik, terutamanya di kalangan masyarakat bandar bandar. Jumlah ancaman kesihatan setiap hari adalah peringatan untuk segera beralih ke gaya hidup yang lebih sihat.

Baiklah, berkaitan dengan gaya hidup sihat, tentu anda semua sudah tahu bahawa Dunia sebenarnya berpotensi untuk memperoleh sumber semula jadi yang banyak seperti ramuan dan tumbuhan yang sangat berguna untuk menyokong gaya hidup sihat. Tetapi nampaknya, jika dilihat dari aspek perniagaan produk herba, World masih kurang kompetitif dengan beberapa negara seperti India, China dan Brazil yang berada di tangga 3 teratas di dunia sebagai negara pengeluar dan pengeksport produk herba.

Melihat potensi tersembunyi, lahirlah langkah perniagaan dari anak lelaki negara yang berjaya menaikkan prestij Dunia herba asli ke pasaran asing. Ia adalah Junius Rahardjo, pemula dan CEO PT Tri Rahardja (Javaplant). Walaupun berkat usahanya, pada masa ini Dunia perlahan-lahan mulai mengalahkan pesaingnya dalam bidang perniagaan herba.

Lalu bagaimana kisah kerjaya Junius Rahardjo sehingga akhirnya dia menjadi salah satu pengeluar dan pengeksport produk herba terbesar di Dunia? Berikutan kajian semula.

Junius Rahardjo Membangunkan Perniagaan Keluarga

Buah yang jatuh tidak jauh dari pokok mungkin merupakan ungkapan yang sangat sesuai untuk keluarga Junius Rahardjo. Kerana sebenarnya perniagaan yang menggenjot nama Junius ketika ini, juga tidak jauh dari apa yang diuruskan oleh keluarganya.

Setelah menamatkan pendidikan tinggi di University of Oregon, Amerika Syarikat (AS) pada tahun 1996, Junius kemudian kembali ke Dunia untuk mula membangun perniagaan pengambilan herba di daerah Karangpandan, Karanganyar, Provinsi Jawa Tengah. Apa yang menarik ialah idea untuk mewujudkan sepanduk syarikat PT Tri Rahardja atau juga dikenali sebagai Javaplant sebenarnya merupakan buah kerjasama dengan ayah dan abangnya.

Artikel lain:  Martha Tilaar ~ Usahawan Kosmetik Wanita Dunia yang Berjaya

Bapanya Purwanto Rahardjo adalah pemilik PT Marguna Tarulata APK Farma yang menghasilkan ubat stamina Pilkita, sementara saudaranya Mulyo Rahardjo kini memegang pengurusan syarikat Deltomed yang menghasilkan ubat herba Antangin. Dari situ Javaplant mula mengembangkan sayap perniagaan yang memfokuskan diri pada pengambilan produk herba dari Dunia.

Optimis Dengan Potensi Perniagaan Herba

Seperti disebutkan sebelumnya, salah satu faktor yang membuat Junius mantap dalam menjalankan perniagaan herba adalah potensi dan permintaan produk herba yang semakin meningkat untuk mendukung gaya hidup yang sihat.

Dari pemerhatiannya setakat ini, apa yang membuat pasaran produk herba belum terlalu maju adalah steriotype yang menganggap bahawa produk herba kelihatan kuno dan tidak lagi berkesan untuk menyokong kesihatan. Kekurangan ini kemudian dijawab oleh Junius dengan mengemukakan konsep herba moden yang menjamin kualiti baik dari segi faedah dan kebersihan produk. Dan yang pasti, setelah menjalankan beberapa kajian mengenai pelbagai tanaman herba Dunia akhirnya dia dapat menghasilkan produk herba dengan kualiti yang tinggi setelah melalui proses pengekstrakan.

Sebagai produk andalan Javaplant, Junius Rahardjo mengembangkan ekstrak temulawak atau juga dikenali sebagai curcuma. Sebab pemilihan halia adalah, kerana ramuannya sangat banyak dan mudah dikembangkan di tanah tropika Dunia.

Untuk kegunaannya, ekstrak temulawak dapat digunakan dalam pelbagai industri seperti kesihatan, kecantikan, makanan dan sebagainya. Salah satu fungsi yang sedang dikembangkan secara intensif adalah ekstrak temulawak yang digunakan sebagai vitamin tambahan untuk ternakan. Tetapi bukan hanya halia, Javaplant juga mengembangkan beberapa jenis ramuan lain seperti kayu manis dan yang sedang dikembangkan adalah Purwoceng yang digunakan sebagai ubat vital untuk lelaki dewasa.

Baca juga:  Boenjamin Setiawan, Orang Di Sebalik Kejayaan Kalbe Farma

Kekurangan Minat di Pasaran Tempatan

Tetapi yang menyedihkan adalah kenyataan bahawa sebahagian besar produk yang dihasilkan oleh Javaplant adalah penggunaan eksport, atau digunakan oleh negara lain.

Junius mengatakan bahawa sekarang Amerika masih menjadi destinasi eksport utama untuk produk Javaplant dengan peratusan 80%. Sementara selebihnya dibahagi untuk pengguna tempatan dan pasaran Asia. Tetapi pada masa akan datang, lelaki yang dilahirkan pada 27 Jun 1973 itu yakin bahawa dengan meningkatnya kesedaran para pelaku industri di Dunia mengenai potensi ekstrak herba tempatan, ia perlahan-lahan akan meningkatkan minat pasaran terhadap produk ekstrak herba.

Pada masa ini Junius Rahardjo mungkin dikatakan telah berjaya melalui perniagaan ekstrak herba yang telah dia bina. Namun menurutnya di masa depan cabaran dan potensi lahan pertanian masih ditunggu. Semoga kisah di atas dapat memberi inspirasi kepada kita semua untuk terus berjuang dan bersungguh-sungguh memanfaatkan potensi yang masih belum diterokai.

Artikel Berkaitan