Rizka Wahyu Romadhona ~ Belajar Dari Kegagalan, Kini Berjaya Membangunkan Kuliner Talas Talas Bogor Khas

Rizka Wahyu Romadhona

Perjalanan perniagaan seseorang kadang-kadang kita tidak dapat meramalkan sebelumnya. Mungkin kejayaan yang dicapai oleh seorang peniaga hari ini bukanlah perniagaan pertama yang dilakukan terlebih dahulu. Terdapat banyak # kisah perniagaan yang memberi inspirasi yang berjaya memperoleh kejayaan baru setelah menukar sejumlah perniagaan. Oleh itu, jangan mudah berputus asa apabila anda gagal dalam perniagaan pertama anda.

Kita boleh membuat contoh kisah kejayaan Rizka Wahyu Romadhona, dia adalah wanita perniagaan yang berjaya dan berjaya setelah mengalami kegagalan pada mulanya. Tetapi dia tidak mahu berhenti dan hanya menyerah, dia terus berjuang dan mencari idea perniagaan yang boleh dilakukan. Bagaimana ceritanya, sila dengarkan kisah kejayaan di bawah.

Belajar Dari Kegagalan Perniagaan

Dalam setiap kejayaan perniagaan yang dicapai, ternyata ada pengalaman kegagalan di dalamnya. Kegagalan ini nampaknya juga dialami oleh Rizka Wahyu Romadhona. Sebelum menikmati kejayaannya sekarang, dia pernah gagal ketika menguruskan perniagaan bakso. Perniagaan bakso yang dikembangkannya tidak bertahan lama kerana bangkrut di tengah jalan.

Perniagaan bakso yang dia jalankan pada masa itu dijalani dengan kaedah bermitra dengan orang lain. Nah, setelah berjalan sebentar, ada banyak rakan nakal dengan mencampurkan bebola daging dengan bebola daging yang lain. Sehingga dengan sendirinya akan mengurangkan kualiti roti, maka banyak keluhan dari pengguna. Sehingga lama-kelamaan bebola daging yang dikendalikan oleh Rizka ditinggalkan oleh pelanggan.

Artikel lain:  Nora Marshanti ~ Sarjana Muda Kejuruteraan yang Berjaya dalam Membangun Perniagaan Kek & Kue Dapurnora Uky

Bacaan Pintar Peluang Perniagaan Baru 

Selepas kegagalannya menjalankan perniagaan bakso, Rizka Wahyu Romadhona tidak mahu menghentikan keusahawanan. Dia juga mencari idea perniagaan lain yang dapat dia kerjakan pada masa itu. Kemudian muncul idea bernas yang diilhami oleh hasil bumi di wilayah Bogor.

Rizka menyedari banyaknya produk taro di Kota Bogor, dan belum dijadikan bahan makanan yang diproses. Di sinilah naluri perniagaan mula tergelitik untuk memanfaatkan # peluang perniagaan yang ada. Kemudian dia memutuskan untuk memproses taro untuk dijadikan kue lapis sebagai cenderahati khas kota moden Bogor.

Telah Ditolak, Kini Menjadi Pelancong

Walaupun perniagaan yang dilakukan oleh Rizka adalah # perniagaan kuliner yang agak baru, sambutan dari beberapa kedai masakan tidak begitu baik seperti pada awalnya. Sebelumnya pada awal penubuhannya, lapisan kek dari taro yang dibawa oleh Rizka mendapat pelbagai penolakan. Tidak sedikit kedai makanan yang menolak produk yang diproses dengan pelbagai alasan.

Tetapi dengan kerja keras dan ciptaan Rizka, produk yang diproses kini diburu oleh pelancong yang mengunjungi Bogor. Malah setakat yang Rizka memberikan had bagi setiap pembeli yang ingin menikmati produk olahannya. Dia menghadkan maksimum dua kotak untuk setiap pembeli.

Salah satu yang menarik perhatian pelancong untuk menikmati kek lapis adalah pembungkusan kek lapis dari bahan mentah talas yang unik. Oleh itu, bungkusan kek berwarna kuning dan merangkumi maklumat mengenai beberapa destinasi pelancongan di bandar Bogor. Jadi dengan menikmati kek pelancongan pada masa yang sama dapat mendapatkan maklumat mengenai kawasan pelancongan di Bogor. Dan ternyata ini sangat berguna dan bermanfaat bagi pelancong yang ingin melancong di bandar Bogor.

"Kotak kek kami mempunyai maklumat pelancongan kerana ia juga menyokong Visit Bogor. Jadi kami tidak hanya menjual produk tetapi juga mempromosikan pelancongan di Bogor, "jelas Rizka.

Baca juga:  Fendra Agoprilla Putra ~ Cendekiawan Pintar yang Berjaya Membangun Perniagaan Mie Nyonyor

Perolehan Kek Lapis Rizz Bogor

Lama kelamaan, perniagaan kek lapis Rizka dengan jenama "Sangkuriang" berkembang dengan begitu pesat. Untuk perolehan yang boleh diperoleh dari perniagaan lapisan kek benar-benar luar biasa. Dalam sehari, rata-rata Rizka dapat menjual sekitar 3.400 kotak kue lapis dengan harga Rp. 25,000 setiap kotak. Dengan penjualan yang begitu besar setiap hari, kita dapat menganggarkan sendiri jumlah perolehan Rizka, yang pasti mencecah ratusan juta setiap bulan.

Oleh itu pertumbuhan perniagaannya yang pesat, menjadikan pekerjaan baru untuk komuniti. Pada masa ini tidak kurang dari 114 orang telah menjadi pekerja Rizka. Bahkan untuk menangani sebilangan besar pekerja ini, dia memutuskan untuk mengambil khidmat perunding perniagaan agar pengurusan pekerja di masa depan tidak lagi menjadi masalah baginya.

Artikel Berkaitan