Mahukan Penjimatan Bateri Telefon Pintar dan Tahan Lama? Cubalah 10 cara ini

Imej dari theguardian.comImej dari theguardian.com

Setelah sebelum ini kita membincangkan mitos yang berkaitan dengan pengecasan bateri telefon pintar, kali ini kita akan membincangkan cara menjimatkan dan menjadikan bateri ini tahan lama. Bateri memang satu komponen yang sangat penting untuk samrtphone. Dengan bateri yang sentiasa dikondisikan dengan baik, sebarang aktiviti yang kita lakukan dengan telefon pintar akan berjalan dengan lancar.

Terutama sekarang tahap penggunaan telefon pintar dikategorikan sangat tinggi. Dari sini bateri akan memainkan peranan penting terutama bagi mereka yang tidak dapat dipisahkan dari telefon pintar dalam kehidupan seharian mereka. Lalu bagaimana untuk menjadikan bateri ini sentiasa cekap dan tahan lama? Berikut adalah beberapa petua.

1. Matikan telefon bimbit apabila tidak digunakan dalam jangka masa yang lama

Cara pertama adalah dengan kerap mematikan telefon pintar ketika tidak digunakan untuk jangka masa yang lama. Walaupun kaedah ini sukar dilakukan, terutama bagi penagih telefon pintar, tetapi kaedah ini cukup berkesan untuk menjadikan bateri tahan lebih lama. Beberapa saat yang sangat mungkin untuk mematikan telefon pintar adalah ketika anda ingin tidur atau ketika anda berada di lokasi yang tidak mempunyai isyarat.

Artikel lain:  5 Mitos Sesat Tentang Mengisi Bateri Telefon Pintar

2. Matikan Bluetooth dan Wi-Fi

Bluetooth dan Wi-Fi adalah ciri telefon pintar yang akan menghabiskan banyak tenaga bateri. Atas sebab ini, apabila tidak ada kepentingan yang berkaitan dengan Bluetooth dan Wi-Fi, ia harus dimatikan agar dapat menjimatkan dan menjadikan bateri tahan lebih lama.

3. Matikan Ciri Getaran dan Bunyi Semasa Papan Kekunci Ditekan

Sekiranya papan kekunci telefon pintar anda masih diatur untuk bergetar dan berbunyi ketika ditekan, anda perlu mematikan ciri tersebut. Ini kerana ciri tersebut ternyata memakan tenaga yang cukup besar sehingga dapat membuat bateri boros dan tidak tahan lama.

4. Jangan Gunakan Flash Untuk Foto

Semasa mengambil gambar, jangan kerap menggunakan denyar kamera. Penggunaan flash ini sememangnya akan menghabiskan banyak tenaga bateri. Kemudian cuba mengelakkan pengaktifan denyar kamera semasa mengambil gambar. Caranya ialah mencari tempat dengan cahaya yang cukup.

5. Turunkan Kecerahan Skrin

Skrin yang mempunyai tahap kecerahan yang dapat disesuaikan tentunya merupakan kaedah yang berkesan untuk menjadikan bateri menjimatkan dan tahan lama. Caranya adalah dengan menurunkan atau mengurangkan kecerahan skrin yang masih terlalu terang. Walaupun mungkin pada awalnya setelah pengaturan ini dilakukan, anda akan merasa pelik, tetapi lama-kelamaan mata anda akan terbiasa dengan tahap kecerahan skrin yang baru.

6. Tutup Aplikasi yang Tidak Digunakan

Telefon pintar yang dibanjiri dengan banyak aplikasi akan mempunyai peluang besar untuk menjadikan bateri habis dengan cepat dan tidak tahan lama. Selain penggunaan yang akan jauh lebih sengit, #aplikasi yang terlupa ditutup setelah digunakan akan menjadikan bateri cepat habis. Oleh itu, pastikan anda menutup atau mematikan aplikasi setelah aplikasi selesai digunakan.

7. Matikan GPS

Ciri telefon pintar seterusnya yang sering menjadikan bateri cepat habis adalah GPS. Jadi untuk itu, jika anda tidak benar-benar memerlukannya, ciri GPS ini harus dinyahaktifkan untuk menjadikan bateri kekal cekap dan tahan lama. Gunakan ciri GPS ini hanya semasa anda mencari tujuan.

8. Mempercepat Fungsi Tidur

Cara seterusnya untuk menjadikan bateri telefon pintar tahan lama dan tahan lama adalah dengan mempercepat masa tidur. Telefon pintar yang tidak digunakan untuk waktu yang lama secara automatik masuk ke mod tidur yang akan menjadikan penggunaan bateri berkurang. Untuk menjadikan bateri lebih tahan lama dan tahan lama, anda mesti menjadikan waktu tidur lebih cepat daripada tetapan sebelumnya.

9. Tetapkan Fungsi Pemberitahuan dan Penyegerakan Akaun

Walaupun telefon pintar anda dalam keadaan tidur, tetapi jika anda mengaktifkan ciri pemberitahuan dan penyegerakan e-mel dan akaun lain, bateri anda akan habis dengan cepat. Oleh itu, cubalah mengatur fungsi penyegerakan dan pemberitahuan akaun ini dengan lebih bijak dan dapat menjadikan bateri anda tahan lebih lama dan tahan lebih lama.

Baca juga:  [TIPS] Cara Mengatasi Telefon Pintar Android yang Lambat / Lambat

10. Matikan Ciri Automasi Kemas Kini Aplikasi

Akhirnya, kaedah untuk menjadikan bateri telefon pintar jauh lebih cekap dan tahan lama adalah dengan mematikan ciri automatik kemas kini aplikasi. Akan lebih baik jika anda menetapkan ciri kemas kini aplikasi ini secara manual. Dengan tetapan ini, anda dapat dengan lebih bebas mengemas kini aplikasi pada waktu yang anda inginkan dengan memastikan bateri tetap dalam prestasi yang baik.

Artikel Berkaitan