5 Faedah dan Kelebihan Sertai Komuniti Blog

komuniti blog

Setelah memperkenalkan artikel sebelumnya kepada pelbagai jenis komuniti blog di #media sosial, sekarang kami akan cuba membincangkan kepentingan menyertai komuniti blog. Bagi anda yang merupakan blogger yang ingin menjadi profesional, sudah tentu anda tidak boleh memandang rendah kewujudan komuniti blog ini.

Daripada memandang sebelah mata, anda sebagai blogger harus menyertai komuniti blog. Untuk apa? Sudah tentu akan ada banyak faedah dan kelebihan yang anda dapat semasa menyertai komuniti blog ini. Lalu apa faedah dan faedah yang dapat diperoleh dari komuniti blog? Berikutan kajian semula.

1. Memperoleh Pengetahuan dan Wawasan

Faedah dan faedah pertama menyertai komuniti blog adalah mendapatkan pengetahuan dan pandangan mengenai #blogging. Ilmu blogging yang terus berkembang dan berubah mesti diikuti dengan perkembangannya. Dalam komuniti blog, anda akan dijemput untuk berbincang dan berbincang secara berkala mengenai dunia blog.

Sama ada di forum sembang dalam talian atau dalam perjumpaan kopi, kebanyakan perbincangan atau perbincangan tidak akan jauh dari blog dan komponen yang menyokongnya. Oleh itu, jika anda benar-benar ingin berjaya dan serius dalam dunia blogging, maka menyertai komuniti blog adalah perkara yang tepat untuk anda lakukan.

Artikel lain:  Kenali 7 Akaun Twitter Komuniti Blogger Unik ditambah dengan Keseronokan

Tetapi harus diingat dengan bertambahnya jumlah komuniti blog yang ada, anda seharusnya dapat lebih selektif dalam menentukan komuniti blog yang dapat menyokong kesediaan anda untuk menambah pengetahuan tentang blog.

2. Menambah Rakan dan Rangkaian Blogger

Dengan menyertai komuniti blog, anda juga pasti akan mendapat banyak rakan dan rangkaian blogger. Pasti sangat bagus jika kita mempunyai banyak kawan. Tetapi ada syarat bahawa anda mendapat banyak rakan dan rangkaian blogger dalam komuniti yang mesti anda aktifkan.

Tidak ada gunanya jika anda menyertai komuniti blog tetapi anda pasif. Mungkin bukan sahaja rakan dan rangkaian akan menjauhkan diri dari anda, tetapi juga beberapa pengalaman dan pengetahuan menarik juga dapat anda lewatkan.

3. Promosi Blog dan Kenali Ramai Orang

Sebagai blogger sudah tentu anda sangat mahukan blog anda dikunjungi oleh ramai orang atau pelawat. Tetapi bagaimana anda boleh mengundang orang untuk mengunjungi blog tanpa anda mempromosikan dengan memperkenalkan blog anda.

Dengan menyertai komuniti blog, maka kemungkinan besar anda akan memperkenalkan blog anda dengan lebih luas dan banyak. Ini kerana secara umum terdapat komuniti blog pengantar yang mengharuskan anda menyebut nama blog yang anda miliki.

Di samping itu, komuniti blog juga biasanya menyediakan perkhidmatan untuk berkongsi semula catatan blog yang dapat dilihat dan dibaca oleh ahli lain. Oleh itu, apabila anda memperkenalkan blog dan juga berkongsi catatan secara aktif kepada masyarakat, blog anda akan semakin dikenali oleh rakan blogger yang lain. Dari sini, peluang anda untuk mendapatkan pengunjung dan lalu lintas yang tinggi akan semakin terbuka.

4. Dapatkan Banyak Inspirasi dan Idea Penulisan

Blogger pastinya tidak akan terlepas dari keadaan tersekat dalam penulisan kerana ketiadaan idea penulisan. Umumnya keadaan ini berlaku kerana mereka tidak mempunyai banyak media atau cara untuk dijadikan bahan inspirasi. Dalam komuniti blogger, anda akan mendapat banyak inspirasi yang boleh anda jadikan sebagai bahan untuk menulis kandungan blog.

Beberapa perbincangan blog atau senarai blog dari banyak rakan untuk blogwalking boleh menjadi inspirasi dan idea anda untuk menulis catatan blog. Belum lagi senarai catatan blog dari ahli yang dikongsi semula oleh masyarakat setiap hari, semakin besar inspirasi untuk idea penulisan anda.

Baca juga:  5 Kelebihan Menjadi Blogger di Era Cepat Komunikasi Digital Hari Ini

5. Menambah Motivasi Blogging

Akhirnya, faedah dan faedah menyertai komuniti blog menambah motivasi blog anda. Apabila anda merasa malas untuk menulis blog, maka terdapat ratusan rakan blogger anda dari komuniti yang bersedia membuat anda kembali bersemangat. Hanya dengan satu perkataan mengenai kemalasan blog anda, maka rakan anda akan segera memotivasi anda untuk bangun menulis blog.

Di samping itu, beberapa paparan blog yang dikongsi oleh kumpulan admin rakan blogger anda pasti akan membuat anda lebih terdorong untuk segera membuat anda kembali teruja untuk menulis catatan blog.

Artikel Berkaitan