Yuko Nakazawa ~ CEO Kecantikan Pengasas Syarikat Teknologi UPQ

Imej dari Techinasia.comImej dari Techinasia.com

Xiaomi memang telah memulakan penjualan #smartphone yang cukup signifikan bagi tahap pengeluar Asia, tetapi sekarang Xiaomi nampaknya harus menyedari pergerakan perniagaan UPQ dari Jepun yang mulai berkembang.

Sekiranya di Xiaomi ada sosok Lei Jun sebagai pengasas dan CEO yang boleh dikatakan berjaya dalam membina Xiaomi, maka di UPQ terdapat sosok CEO dan pengasas Yuko Nakazawa yang cantik yang kini juga mulai melangkah menuju kejayaan perniagaan telefon pintar. Lalu siapa Yuko Nakazawa ini? Berikutan kajian semula.

Kerjaya Awal Yuko Nakazawa

Sebelum menubuhkan dan berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif UPQ, Yuko Nakazawa, pada tahun 2007, bekerja di Casio, sebuah syarikat pembuatan barang elektronik multinasional dalam pengurusan pengeluaran, terutama di sektor cetak dan kamera. Sebelum Casio bergabung dengan NEC, Nakazawa sangat gembira dan suka bekerja di sana kerana dia fikir dia dapat merancang produk khusus seperti telefon bimbit G-Shock.

Tetapi sayangnya ketika Casio memutuskan untuk bergabung dengan NEC, Nakazawa tidak berpuas hati dengan NEC dan akhirnya memutuskan untuk mengundurkan diri dari Casio.

Setelah mengundurkan diri dari Casio, Nakazawa memutuskan untuk berhenti bekerja di syarikat itu. Dia kemudian mendirikan sebuah kafe di daerah Akihabara. Dengan perniagaan ini sendiri, Nakazawa mengaku mendapat kebebasan untuk bekerja. Walaupun bukan jurutera, tetapi dengan memiliki kebebasan dalam perniagaan yang dia miliki, Nakazawa mengakui bahawa dia semakin kreatif dalam merancang produk dan menu yang dia inginkan untuk kafenya.

Artikel lain:  Sheryl Sandberg ~ Facebook Pegawai Media Sosial Wanita

Kembali ke Industri Teknologi

Acara yang tidak disengajakan akhirnya membuat Nakazawa kembali ke industri #teknologi. Pada masa itu Nakazawa secara tidak sengaja melihat iklan mengenai hackathon, sebuah acara yang bertujuan untuk pereka dan pengaturcara untuk merancang perisian baru. Nakazawa, yang memang berminat dengan produk asli, memutuskan untuk menghadiri hackathon.

Pada majlis itu, Nakazawa dan pasukannya merancang kotak bento bernama X Bento. Draf X Bento kemudian ditawarkan kepada Kementerian Perdagangan dan Ekonomi Industri Jepun untuk mengikuti program 'Frontier Makers'.

Peluang Membina Syarikat Perintis

Sejenis udara segar, Nakazawa menganggap kemampuannya untuk membuat penemuan menarik sebagai peluang untuk membina syarikat perintisnya sendiri. Sekurang-kurangnya setelah bergabung dengan Frontier Makers, dia menjadi sadar bahawa dia harus memulakan syarikat permulaan walaupun harus mulai dari awal.

Akhirnya Nakazawa meninggalkan perniagaan kafe dan kemudian menjalin kerjasama dengan syarikat perintis lain, Cerevo, yang dia kenal ketika dia mengikuti program Frontier Maker untuk menubuhkan UPQ. Sehingga kini, UPQ masih bergantung pada Cerevo dalam bidang teknikal, reka bentuk dan kawalan kualiti. Dengan profesionalisme, Nakazawa juga berjaya menarik para pelabur untuk mengumpulkan dana pelaburan AS $ 1 bilion atau sekitar Rp 13,8 triliun.

Bersaing dengan Kesihatan

Semasa menjalankan UPQ, Nakazawa mempunyai prinsip bahawa persaingan adalah perkara semula jadi dan normal. Nakazawa malah mengaku tidak berminat untuk bersaing dengan syarikat yang terlibat dalam bidang lain yang serupa.

Daripada bersaing, dia selalu memotivasi dan memberi inspirasi kepada syarikat teknologi lain dalam membuat inovasi baru. "Saya tidak menganggap syarikat seperti Sony dan Panasonic sebagai saingan kerana tidak ada syarikat lain yang terlibat dalam bidang yang sama seperti UPQ." katanya. Sekiranya syarikat itu jauh ketinggalan daripada pesaingnya, ia akan berusaha sebaik mungkin untuk melakukan dan bekerja dengan lebih baik.

Menurut Nakazawa, persaingan adalah sesuatu yang baik, kerana mendorong dia dan pasukannya untuk bekerja lebih keras dan menghasilkan barang yang lebih baik. Nakazawa sendiri tidak peduli jika suatu hari mereka menghentikan perniagaan mereka, dengan syarat mereka terbukti lebih baik daripada dia.

Baca juga:  Marissa Mayer ~ Wanita Ketua Pegawai Eksekutif Yahoo!

UPQ sendiri telah melancarkan 24 jenis produk, mulai dari telefon pintar, kamera, hingga pembesar suara Bluetooth. Bukan hanya barang elektronik, UPQ juga menghasilkan barang bukan elektronik seperti kerusi telur dan beg sandang.

Dengan perkembangan dan pertumbuhan ini, jelas bahawa UPQ telah memberi peringatan untuk perniagaan serupa agar tidak berdiam diri jika mereka tidak mahu dihancurkan dan dihilangkan dari persaingan untuk pasaran.

Artikel Berkaitan