Ingin Artikel Blog menjadi Viral di Media Sosial? Cuba 5 petua berikut

media sosial yang viral

Nampaknya aktiviti #blogging sekarang akan sangat sukar untuk dipisahkan dari media sosial. Keberkesanan media sosial akan sangat membantu blogger dalam usaha mereka mempromosikan atau mempopularkan blog. Dengan menyebarkan kandungan pos ke media sosial, maka anda akan berpeluang menjadikan artikel blog anda menjadi viral (meluas dan meluas) sehingga blog anda menjadi terkenal kepada banyak orang.

Tetapi untuk menjadikan artikel blog menjadi viral, anda memerlukan beberapa petua untuk menjalankannya. Lalu apa petua untuk menjadikan artikel blog menjadi viral di media sosial? Berikutan kajian semula.

1. Tulis Kandungan Asal

Petua pertama untuk membuat artikel viral di #media social adalah menulis artikel asal atau tidak menyalin dan menampal alias (copy-paste). Artikel Copas pasti akan gagal menjadi viral kerana artikel asal yang ada di sana pertama kali menjadi viral dan diketahui oleh banyak orang.

Dan apabila anda menyalin dan cuba membagikannya di media sosial dengan harapan viral, maka anda akan ditolak oleh netizen kerana mereka sudah mengetahui artikel asal yang pertama kali viral.

Dalam erti kata lain, mudah ditangkap jika anda telah menyalin dan menampal. Apabila tertangkap, orang lain akan malas membaca dan berkongsi artikel copasan anda. Daripada menjadi viral, secara amnya menyalin artikel akan tenggelam ke dasar lautan mesin carian Google.

Artikel lain:  6 Daftar untuk Berkongsi Catatan Blog Untuk Meningkatkan Trafik

2. Berikan Tajuk Menarik

Tajuknya adalah bahagian artikel blog yang pertama kali dilihat dan dibaca oleh orang lain. Jadi, untuk menjadi viral di media sosial, anda perlu membuat tajuk yang menarik perhatian pembaca. Tidak sedikit pembaca yang berkongsi artikel hanya dengan melihat tajuk artikel blog yang dibaca tanpa membaca keseluruhan blog.

Di sinilah anda mendapat keuntungan apabila mempunyai tajuk blog yang menarik. Walau bagaimanapun, semasa anda membuat tajuk, anda juga mesti menyesuaikannya dengan tema dan kandungan artikel. Jangan memperbodohkan pembaca dengan kandungan yang sama sekali tidak berkaitan dengan tajuk yang disenaraikan.

3. Memancing Pembaca Emosi

Selepas tajuknya, kandungan artikel adalah perkara seterusnya yang sangat menyokong, pembaca blog akan berkongsi artikel anda untuk menjadi viral. Artikel blog yang sebenarnya adalah kandungan yang ingin dibaca akan menentukan hasil dan tindak balas pembaca.

Sekiranya anda tidak dapat mempengaruhi pembaca anda, maka artikel yang telah anda kongsi dengan rangkaian sosial kemungkinan akan gagal disebarkan. Untuk mempengaruhi pembaca ini, anda mesti dapat membuat kandungan yang dapat memprovokasi pembaca.

Artikel yang dapat memancing emosi pembaca tidak hanya berguna, tetapi artikel ini mestilah sesuatu yang dapat mempengaruhi emosi pembaca, yang dapat melanda hati dan fikirannya. Bagaimana untuk? Semasa menulis, letakkan kita sebagai pembaca.

4. Buat Pembaca Berkongsi Artikel Kami

Jangan teragak-agak untuk meminta pembaca berkongsi artikel yang telah anda tulis untuk dikongsi di media sosial mereka. Ini bukan masalah paksaan, tetapi tawaran kepada pembaca agar artikel itu dapat dibaca oleh orang lain.

Sehingga sasaran viral dapat dicapai dengan cepat, di akhir artikel tidak ada salahnya dalam menulis permintaan bantuan kepada pembaca untuk dikongsi. Contohnya: "Terima kasih kerana membaca. Jangan lupa berkongsi, supaya rakan lain juga mengetahui maklumat ini. "

Baca juga:  5 Petua Berjaya Menjadi Blogger Separuh Masa

5. Berkongsi pada Masa yang Betul

Akhirnya, petua untuk membuat artikel viral di media sosial adalah menyebarkan pada masa yang tepat. Masa atau momentum tepat pada waktunya memang sesuatu yang juga penting dalam membuat artikel menjadi viral.

Cuba hantar dan kongsi artikel anda di media sosial pada masa di mana netizen dalam talian. Waktu ini biasanya berlaku pada waktu rehat makan tengah hari, pada waktu malam antara jam 8 hingga 11 dan pada waktu pagi pada waktu bangun.

Pada masa ini banyak orang akan berada dalam talian dengan berada di ruang siber dan aktif di akaun media sosial. Elakkan berkongsi artikel pada waktu sibuk bekerja, belajar dan tidur.

Artikel Berkaitan