7 Petua Untuk Mengambil Gambar Sendiri Yang Sering Dilupakan oleh Blogger Perjalanan

blogger pelancongan selfie

Melancong atau melancong adalah aktiviti yang sangat menyenangkan. Terutama jika aktiviti ini juga menjana wang seperti yang dilakukan oleh wartawan, wartawan dan juga perjalanan #blogger. Pelancong dan terutama blogger pelancongan tidak akan selalu ditemani rakan sekerjanya ketika dalam perjalanan.

Ada kalanya walaupun mereka sering melakukan perjalanan sendirian. Semasa melakukan perjalanan sendiri, tentunya mereka akan mengalami kesukaran ketika melakukan dokumentasi, salah satunya ketika mengambil gambar atau mengambil gambar.

Pada masa kini, banyak pelancong sering bergantung pada teknik selfie biasa, dengan tongsis atau meminta orang mengambil gambar. Tetapi sayangnya tidak sedikit blogger perjalanan yang melupakan serangkaian petua lain yang ternyata berkesan untuk mengambil dan memotret gambar dengan betul. Oleh itu, apakah beberapa petua untuk mengambil gambar yang kini sering dilupakan oleh blogger pelancongan? Berikutan kajian semula.

1. Gunakan Pemasa

Petua pertama untuk memotret diri anda untuk blogger perjalanan adalah menggunakan pemasa. Sebilangan besar kamera, sama ada profesional atau # telefon pintar, kini dilengkapi dengan ciri pemasa atau tetapan masa.

Dari sini anda boleh menggunakan ciri pemasa untuk dapat mengambil gambar anda sendiri secara bebas. Untuk melakukan petua ini, anda memerlukan sesuatu yang dapat menyokong telefon bimbit anda seperti meja, kerusi atau batu. Selepas itu, yang perlu anda lakukan ialah mencari perspektif yang baik, tekan pemasa dan jalankan sebelum undur selesai.

Artikel lain:  6 Perjalanan Blogger Dunia Paling Popular di Instagram

2. Tangkapan Skrin Video

Tangkapan skrin video adalah salah satu cara kegemaran untuk mengambil gambar, kerana dengan teknik ini blogger perjalanan akan kelihatan kurang mencolok dan kelihatan buruk. Untuk menjalankan petua ini, yang perlu anda lakukan ialah menukar telefon bimbit atau GoPro anda ke mod #video.

Mula bertindak dengan melakukan sesuatu yang menarik. Selepas itu anda hanya menonton rakaman, kemudian berhenti sebentar jika anda melihat sesuatu yang boleh menjadi foto yang bagus. Tangkapan skrin video untuk menjadikannya foto.

3. Tangkapan Skrin Gerak Perlahan

Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan hasil tangkapan skrin video biasa, anda boleh mencuba sesuatu yang lebih menarik dengan video gerakan perlahan. Dengan menggunakan teknik ini, anda akan berpeluang mendapatkan foto dari tangkapan layar lebih baik daripada video biasa. 

Cuba aplikasikan pada objek yang bergerak pantas seperti air terjun atau binatang yang sedang berlari, kemudian cari kedudukan yang tepat untuk anda muncul. Letakkan telefon bimbit anda di tempat tinggi, kemudian melompat di hadapannya sehingga anda dirakam. Yakinlah ini akan kelihatan lebih sejuk.

4. Selfie dalam  Penyamaran

Selfie ini berbeza dengan selfie biasa yang secara terbuka mengambil gambar anda sebagai objek. Tetapi dalam selfie yang menyamar, anda membuat kedudukan seperti selfie biasa tetapi perbezaan dalam selfie yang menyamar ada dua objek, anda dan objek di hadapan anda.

Namanya juga objek selfie yang disamarkan, di sini anda akan menyamar sebagai objek bayangan yang berada di belakang objek tersebut. Walaupun menyamar, fokus gambar adalah anda. Manakala objek di hadapan anda hanyalah objek gangguan atau kejuruteraan.

5. Mod pecah

Dalam peranti #kamera, ciri mod burst juga sering terdapat. Anda boleh menggunakan ciri mod ini untuk menentukan sudut pandangan terbaik anda. Dalam beberapa saat, ambil kira-kira sebelas foto atau lebih. Selepas itu anda dapat melihat hasil foto sekali lagi untuk menentukan mana yang terbaik.

6. Mod Panorama

Dengan mod panorama yang terdapat pada kamera, anda juga dapat menghasilkan foto yang menarik. Cara memegang telefon bimbit anda adalah stabil sambil perlahan-lahan menggerakkannya mengikut garis merah yang ditunjukkan oleh telefon bimbit anda. Walaupun petua ini memerlukan banyak latihan, jika anda sering mencuba, anda akan mendapat gambaran yang sangat baik.

Baca juga:  3 Petua Menjadi Perjalanan Blogger yang Berjaya, Mudah Tetapi Berkesan

7. Pandangan Alternatif Foto

Akhirnya, petua untuk memotret diri anda untuk blogger perjalanan adalah mengambil gambar dengan perspektif alternatif. Teknik ini sememangnya sangat menarik dan kini juga mula digemari oleh blogger pelancongan. Bagaimana anda boleh mengambil gambar selfie dengan mengambil gambar bahagian belakang wajah atau sisi wajah, atau sebahagian wajah anda. Dengan cara itu, anda akan mendapat perspektif yang lebih baik.

Artikel Berkaitan