Berikut adalah 5 faedah menulis artikel yang berkekalan untuk blog peribadi

Imej dari Gischmedia.comImej dari Gischmedia.com

Dalam #blogging ternyata terdapat pelbagai jenis atau kategori kandungan atau artikel yang dapat menentukan kesinambungan blog atau laman web. Sekiranya anda seorang blogger yang ingin menjadi serius dan berjaya dalam dunia blogger, maka anda mesti memahami jenis artikel yang ada.

Salah satu jenis pengkategorian artikel yang ada di blog adalah artikel berdasarkan daya tahan. Berdasarkan ini, artikel atau kandungan dapat dibahagikan lagi kepada artikel bermusim, separa kekal dan kekal. Seperti produk perniagaan, kandungan atau artikel juga mempunyai ketahanan masa sibuk dan sama ada mahu dikunjungi atau tidak.

Sekiranya anda mahu blog anda sentiasa dikunjungi, maka artikel kekal atau kekal adalah pilihan yang tepat. Menulis artikel abadi ini sendiri adalah menulis kandungan blog yang mengandungi penulisan yang selalu berguna dalam masa yang sangat lama sehingga tidak habis masa berlakunya dengan cepat. Umumnya kandungan atau artikel abadi ini mengandungi petua.

Artikel lain: 5 Aktiviti Mendapatkan Idea Menulis Catatan Blog

Tetapi anda masih harus memperhatikan tarikh akhir yang boleh dilalui oleh kandungan yang akan diberikan. Selain teknik ini untuk membuat artikel abadi yang tepat, sekurang-kurangnya ada 5 faedah penting yang harus anda ketahui dari jenis artikel abadi ini. Penjelasan berikut.

1. Bawa Pelawat Baru

Manfaat pertama menulis artikel yang berkekalan untuk blog adalah membawa pengunjung baru. Menulis artikel yang berkekalan memang lebih cenderung menarik pengunjung baru setiap hari daripada artikel bermusim.

Ini kerana artikel yang berkekalan biasanya jenis umum yang akan diperlukan oleh banyak kalangan. Oleh itu, jangan ragu untuk membuat artikel dengan tema umum yang dapat merangkumi semua kalangan agar dapat memikat mereka untuk mengunjungi blog anda untuk membuat trafik yang tinggi.

2. Menulis Artikel Abadi Menunjukkan Kualiti Anda

Blog dengan kandungan atau artikel yang berkekalan selain menjadikan anda fokus juga akan menjadikan blog anda lebih berkualiti. Kenapa begitu? Ini kerana blog yang telah banyak dikunjungi pastinya menjadikan blog itu berharga di mata #Google. Dan apabila Google sebagai enjin carian terbaik memberikan penilaian yang baik, tentu secara tidak langsung blog anda akan dipercayai oleh banyak netizen sebagai blog yang berkualiti dan berkelayakan.

Sudah tentu ada syarat yang mesti dipenuhi untuk menjadikan blog dengan artikel abadi ini menjadi berkualiti, iaitu kandungan dan kandungan unik. Sekiranya anda dapat menjadikan artikel abadi ini unik dan menarik, blog anda akan mendapat banyak kunjungan dari netizen yang dikategorikan dan disukai oleh Google secara unik.

3. Buat Blog Sentiasa Hidup

Blogger tidak boleh selalu ada setiap hari dan setiap masa boleh mengemas kini blog. Sekiranya ini berlaku, kemungkinan blog itu akan ditangguhkan dan jika dibiarkan lama tidak boleh, blog akan mati selamanya

Oleh itu, jika anda seorang blogger yang tidak mempunyai banyak masa dan kemampuan untuk terus mengemas kini blog anda, anda boleh memanfaatkan jenis artikel yang berterusan ini untuk menjadikan blog anda sentiasa hidup. Dengan mempunyai banyak artikel yang berkualiti tinggi setiap hari akan selalu ada blog yang dilawati, walaupun admin blog sekarang hampa.

Pentadbir blog hanya perlu menulis sekali, tetapi menulis artikel yang tahan lama ini akan dibaca secara berterusan dan menjadikan blog tetap hidup, mungkin walaupun pemiliknya mati.

4. Menolong Orang Lain

Blog bukan lagi media untuk melampiaskan seseorang. Pada masa ini, blog telah digunakan secara meluas oleh seseorang untuk menyampaikan pelbagai maklumat yang berguna untuk banyak orang. Pada masa ini, netizen yang sering menggunakan # enjin carian seperti Google untuk mencari maklumat akan menjadikan blog anda dapat diakses oleh netizen yang memerlukan data dan maklumat dari blog anda.

Sekiranya anda rajin menulis artikel abadi ini, netizen akan dipermudah untuk mendapatkan jawapan, penyelesaian, inspirasi, pelajaran, pengalaman, pengetahuan, hiburan dan pelbagai perkara positif lain dari tulisan di blog kami. Itu bererti kita secara tidak langsung telah menolong mereka.

Baca juga:  Perhatikan 5 Perkataan yang Sering Ditulis dengan Salah dalam Kandungan Blog

5. Sebagai Nota dan Portal Peribadi

Terakhir, faedah menulis artikel yang berkekalan untuk blog adalah membuat catatan dan portfolio peribadi. Kini blogger mempunyai peluang besar untuk menjadi profesion yang menjanjikan. Oleh itu, jika anda rajin menyiarkan artikel berkekalan dengan tema tertentu dengan profesional, maka artikel itu boleh menjadi portfolio anda untuk dapat mengangkat anda untuk menjadi blogger yang lebih profesional.

Artikel Berkaitan