Thai Lee ~ Tokoh Wanita Sederhana CEO SHI International

Imej dari Forbes.comImej dari Forbes.com

Pertumbuhan syarikat mungkin tidak terlepas dari dasar dan strategi pengasas atau CEO. Tetapi sayangnya tidak semua pengasas dan CEO dapat merealisasikan dan melaksanakan dasar dan strategi untuk menjadikan perniagaan mereka berjaya.

Terutama jika syarikat yang dipimpin oleh CEO tidak mempunyai asas dan asas syarikat besar. Tentunya akan lebih sukar untuk memindahkannya. Tetapi di tangan Thai Lee, sebuah syarikat yang pada awalnya hanya mempunyai lima pekerja dan sebilangan kecil pelanggan dapat menjadikannya berjaya dan berjaya.

Syarikat yang dibesarkan oleh Thai Lee disebut Software House International, kini lebih dikenali sebagai SHI International. Di tangan seorang wanita yang dilahirkan di Bangkok, Thailand pada tahun 1958, penjualan SHI International dapat ditingkatkan hingga mencapai 6 milyar USD dengan peningkatan juga di sektor Sumber Manusia yang mencapai 3,000 pekerja yang tersebar di seluruh dunia.

Lalu siapa Lee Thai dan bagaimana dia menjalankan strateginya untuk menjadikan SHI International mencapai kejayaan ini? Berikutan kajian semula.

Inspirasi Thai Lee Membangun Perniagaan

Sejak kecil, Lee Lee sudah memiliki benih watak yang bijaksana, rajin belajar dan selalu siap untuk semua kemungkinan yang terjadi. Semasa remaja, Thai dan seorang kakaknya bersekolah dan belajar di Amherst, Massachusetts, Amerika Syarikat. Dengan dua darjah dalam biologi dan ekonomi, Thai Lee mula mempunyai pandangan sendiri bahawa dia harus memulakan perniagaan sendiri untuk berjaya.

Tetapi untuk mewujudkannya, dia mesti terlebih dahulu memperoleh pengalaman dengan berkarier di syarikat Daesung Industrial Co. dan juga mengumpulkan cukup banyak pengajian untuk MBA. Beberapa tahun bekerja di syarikat Korea, Thai Lee kembali ke Massachusetts dan berjaya lulus dari Harvard Business School pada tahun 1985 .

Artikel lain:  Meg Whitman ~ CEO Wanita dengan gaji termahal di dunia

Setelah mendapat ijazah sarjana, cita-citanya untuk memiliki perniagaan masih terus bertambah. Tetapi sekali lagi dia merasakan dia masih harus menyiapkan semuanya. Oleh itu, dia harus kembali mencari pengalaman terlebih dahulu dengan menghabiskan 2 tahun bekerja di Procter & Gamble dan 2 tahun di American Express.

Membuka Perniagaan Antarabangsa SHI

Sebelum mencipta perniagaannya, Thai Lee pertama kali berkahwin dengan Leo Koguan pada tahun 1989. Pada tahun yang sama peluang untuk akhirnya merealisasikan impian itu akhirnya muncul. Sebuah syarikat #software di New Jersey bernama Lautek mempunyai bahagian kecil bernama Software House yang menjual lesen perniagaan untuk menjalankan program seperti Lotus 1-2-3.

Pada masa itu pembahagian tersebut merosot dan hanya tinggal beberapa pelanggan yang terselamat. Namun, Thai Lee mempunyai pandangan sendiri mengenai Software House walaupun menghadapi krisis semasa. Thai melihat potensi besar di Software House kerana mereka meninggalkan pelanggan korporat yang besar seperti AT&T dan vendor seperti IBM.

Atas sebab ini, Thai dan Leo berani membeli Software House dengan harga kurang dari 1 juta USD. Untuk merealisasikan cita-cita Thai di peringkat global, Software House kemudian diganti namanya menjadi Software House International. Malangnya hubungan Thailand dan Leo terpaksa berakhir pada tahun 2002. Namun hubungan kerja mereka tidak berakhir. Sehingga kini Thai Lee memegang 60% saham syarikat sementara Leo Koguan memegang 40% saham syarikat.

Mencapai kejayaan

Walaupun #teknologi bukanlah bidang yang sangat dikendalikan oleh Thai Lee, tetapi dia tahu dengan tepat apa yang diperlukan untuk membuat syarikat kembali ke kejayaan. Thai Lee menunjukkan kepimpinan yang baik. Dia menumpukan fokus syarikat dengan mengutamakan peningkatan perkhidmatan kepada pelanggannya.

Dengan memperlakukan pelanggan sebagai rakan korporat, Thai memperoleh kepercayaan dan kesetiaan mereka terhadap syarikat yang mereka pimpin, dan secara automatik meningkatkan pendapatan syarikat. SHI antarabangsa kemudian berkembang pesat dengan menjual semua perkakasan dan perisian dari pihak ketiga, ke aplikasi yang dibuat oleh syarikat-syarikat ini dan perkhidmatan perundingan.

Baca juga: Yuko Nakazawa ~ CEO Kecantikan Pengasas Syarikat Teknologi UPQ

Pada masa ini tidak kurang dari 17,500 pelanggan termasuk Boeing, Johnson & Johnson dan AT&T dimiliki oleh SHI International. Dari jumlah pelanggan yang luar biasa ini, pendapatan SHI telah melonjak menjadi 6 bilion USD dan angka tersebut dapat terus meningkat. Thai Lee sendiri menganggarkan bahawa SHI International akan memecahkan tanda 10 bilion USD.

Walaupun berjaya, Thai Lee masih merupakan tokoh yang tetap rendah hati, sederhana, bijak dan berdikari. Dengan watak ini, Thai selalu menjadi orang yang sangat dihormati, dikagumi dan dihargai oleh semua orang yang tahu dan bekerjasama dengannya.

Artikel Berkaitan