Cara Melindungi Aplikasi Video Persidangan Zoom dari Ancaman Pengeboman Zoom

Cara Melindungi Aplikasi Video Persidangan Zoom dari Pengeboman Zoom

Peralihan kaedah kerja di seluruh dunia telah berubah, yang dulu bekerja di pejabat sekarang mengadopsi dasar bekerja dari rumah atau bekerja dari rumah .

Ini adalah bentuk usaha untuk menekan dan menghentikan penyebaran virus Corona Covid-19. Dan sekarang, kebanyakan agensi kerajaan, syarikat, universiti dan sekolah, mula menggunakan aplikasi persidangan dalam talian.

Zoom adalah platform untuk tele-conference yang popular di kalangan profesional. Sejak wujudnya wabak virus korona, aplikasi persidangan ini telah banyak digunakan oleh agensi dan syarikat kerajaan untuk mengadakan perjumpaan dan perniagaan dalam talian.

Platform ini juga boleh digunakan sebagai media pengajaran dan pembelajaran jarak jauh untuk guru dan pelajar. Namun, kemudahan menggunakan aplikasi Zoom ternyata mempunyai masalah keselamatan, iaitu Zoom Bombing .

Apakah Pengeboman Zoom?

Apa itu pengeboman zoom

Pengeboman zoom adalah serangan dalam bentuk gangguan luar yang merampas persidangan video dengan menghantar pelbagai gambar pornografi atau ungkapan kebencian disertai dengan ancaman, sehingga menghentikan interaksi sosial dalam talian yang berterusan.

"Zoom semakin meningkat di tengah-tengah dunia yang memerlukan ruang dalam talian untuk menampung pelbagai aktiviti rutin baik dalam pemerintahan, perniagaan atau pendidikan. Masalahnya, segala yang berkaitan dengan dunia maya pasti mempunyai risiko

Dalam kes Zoom, ancaman Pengeboman Zoom dapat menjadi masalah besar bagi banyak pihak, untuk mengatasi masalah ini diperlukan pengaturan yang tepat untuk mencegah pembajakan. " - Yudhi Kukuh (Perunding Keselamatan IT PT Prosperita - ESET World)

Lalu bagaimana untuk mengelakkan Pengeboman Zoom ?

Cara Mencegah Pengeboman Zum

Dalam setiap kes, pencegahan adalah kaedah terbaik untuk mengatasi masalah tersebut, termasuk masalah Pengeboman Zoom. Menurut Yudhi Kukuh, menetapkan ciri " Ruang Tunggu " dalam aplikasi Zoom dapat mengelakkan orang luar mengambil alih.

Berikut adalah langkah-langkah bagaimana mengaktifkan fitur Ruang Tunggu pada aplikasi Zoom.

1. Buka pengurusan akaun> tetapan akaun, tatal ke bawah ke pilihan "Ruang Tunggu", kemudian aktifkan ciri tersebut.

2. Setelah mengaktifkan ciri "Ruang Tunggu", kemudian tentukan siapa yang dapat menghadiri tele-conference. Contohnya memilih pilihan "Semua Peserta" untuk meletakkan semua orang di ruang pendengaran secara lalai, atau "Hanya Peserta Tetamu" untuk menambahkan orang dari pelbagai akaun Zoom.

Anda juga boleh membenarkan peserta persidangan lain untuk menerima orang dari Ruang Tunggu.

3. Selanjutnya, Ruang Menunggu boleh diatur untuk perjumpaan tertentu. Kita boleh menjadualkan perjumpaan terlebih dahulu melalui pilihan Jadual Mesyuarat.

4. Untuk melihat mesyuarat seterusnya, yang perlu anda lakukan ialah klik Mesyuarat Akan Datang.

5. Seterusnya, tandakan untuk mengaktifkan Ruang Tunggu untuk mesyuarat tertentu.

6. Anda juga boleh mengaktifkan Ruang Menunggu untuk semua pertemuan dengan ID perjumpaan peribadi anda. Pilihan ini boleh dilakukan dengan, dari pilihan Mesyuarat kemudian pilih pilihan Bilik Mesyuarat Peribadi.

7. Klik Edit Mesyuarat ini

8. Pastikan untuk mengaktifkan Ruang Tunggu dengan memberikan tanda semak, kemudian tekan simpan.

9. Inilah yang akan dilihat oleh para peserta mesyuarat semasa mereka berada di Ruang Menunggu.

10. Tuan rumah dapat mengawal Ruang Menunggu dengan memilih Urus Peserta.

11. Walaupun pilihan "Lebih" memberi pengguna beberapa pilihan, termasuk meletakkan seseorang di Ruang Tunggu.

12. Setelah perjumpaan dimulakan, calon peserta mesyuarat dapat diterima dari senarai tunggu di bahagian bawah "Urus Peserta" atau uruskan peserta.

13. Atau, anda juga memilih semua peserta di Ruang Tunggu untuk diterima sekaligus.

14. Seterusnya, dengan mengklik "Lagi" pada "Peserta Video" mereka boleh dihantar ke Ruang Menunggu semasa panggilan berlangsung.

Itulah beberapa langkah mudah yang boleh anda lakukan untuk mencegah Pengeboman Zoom yang sudah biasa berlaku.

Pencegahan lebih baik daripada menyembuhkan atau payung sebelum hujan, kedua-dua pepatah ini sangat sesuai untuk mencegah orang lain mengambil alih tele-conference yang anda lakukan. Semoga petua keselamatan Zoom ini berguna untuk pengguna aplikasi Zoom.

Baca juga: Petua Bekerja Dari Rumah Semasa Pandemik Virus Corona

Artikel Berkaitan