Ingin Menarik Ramai Pelawat Blog? Cubalah 6 alat percuma berikut

Imej dari Kelseyads.comImej dari Kelseyads.com

Seiring perkembangan dunia #blogging, blogger kini mulai banyak difasilitasi dalam menguruskan kandungan dan blog. Salah satu kemudahan yang akan diperoleh blogger dalam menguruskan blog adalah alat. Alat sememangnya akan sangat berguna bagi blogger untuk membantu aktiviti mereka, termasuk untuk menarik pengunjung.

Blogger selalu mahu blog mereka dikunjungi oleh banyak orang sehingga menjadikan trafik blog tinggi. Dengan trafik yang tinggi, blogger akan mempunyai peluang besar untuk menjadikan blognya menarik banyak pengiklan sehingga usaha pengewangan yang dilakukan juga berjaya.

Oleh itu, apakah beberapa alat percuma yang boleh digunakan oleh blogger untuk menarik pengunjung blog? Berikutan kajian semula.

1. Perancang Kata Kunci Google AdWords

Alat pertama untuk menarik pengunjung blog ialah Perancang Kata Kunci Kata Adword Google. Dengan menggunakan Google Adword Keyword Planner anda akan dibantu untuk menyaring topik blog berdasarkan trafik carian. Cukup masukkan kata kunci yang anda mahukan, beberapa istilah atau variasi lain yang popular akan muncul dan siap digunakan.

Untuk menggunakan Perancang Kata Kunci #Google Adword ini dengan berkesan terdapat beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh blogger, pertama, jangan memilih kata kunci berdasarkan lalu lintas kerana sangat sukar bagi anda untuk bersaing dengan pesaing.

Artikel lain:  Cara Meningkatkan Trafik Pelawat Blog / Laman Web dengan Cepat

Kedua, anda mesti ingat bahawa persaingan dalam Keyword Planner bukanlah persaingan sebenar dalam mesin pencari, tetapi persaingan tertentu untuk Google AdWords yang benar-benar terpisah.

2. Topsy

Seterusnya, alat untuk menarik pengunjung blog adalah Topsy. Topsy akan membantu menyusun senarai orang yang berkongsi kandungan kami, sama ada mereka ditandai atau tidak.

Oleh itu, anda akan mudah berinteraksi dengan pembaca yang memberi komen secara langsung di laman web kami, atau memberi tag kepada kami di bahagian sosial mereka. Ini sememangnya alat yang sangat berguna untuk membina hubungan dengan pembaca blog anda yang baru.

3. Ubersuggest

Dengan memasukkan kata kunci tertentu, Ubersuggest akan menghadirkan senarai AZ semua kata dalam carian Google yang telah ditambahkan pada akhir frasa.

Dengan senarai ini # blogger akan dibantu mengarahkan catatan yang akan dibuat. Sekiranya kita menghadapi masalah untuk mencari topik blog baru, Ubersuggest juga dapat menolong kamu dengan memberi nasihat mengenai topik tertentu.

4. Aplikasi Hemingway

Sebelum menerbitkan kandungan, cuba periksa semula dengan alat Hemingway App. Untuk menggunakan Aplikasi Hemingway, yang harus anda lakukan ialah menyalin dan menampal kandungan anda ke dalam Aplikasi Hemingway, maka alat ini akan memberikan analisis lengkap mengenai ayat yang sukar dibaca, ayat yang sangat sukar dibaca, terlalu banyak kata tambahan dan juga kata atau frasa yang lebih sederhana .

5. MozBar

Dengan MozBar anda akan dapat menganalisis laman web atau blog anda untuk memastikan laman web #SEO asas seperti keterangan meta, semua teks, dll. Mozbar sememangnya cukup lengkap untuk menganalisis domain dan pihak berkuasa halaman, SEO di halaman, perkongsian sosial, dan banyak lagi.

Untuk mengaktifkan alat yang merupakan salah satu sambungan Chrome ini, anda hanya perlu memasukkan kata kunci yang kami mahukan. Tidak lama selepas itu MozBar akan memaparkan otoriti domain untuk ranking #website mengikut kata kunci yang kami pilih.

Sekiranya anda mengalami kesukaran berada di halaman pertama hasil carian di Google, anda dapat menggunakan variasi kata kunci ekor panjang yang mempunyai trafik dan persaingan yang rendah, jadi tembaklah untuk mendapatkan kedudukan teratas.

Baca juga:  5 Faedah dan Kelebihan Sertai Komuniti Blog

6. SlideShare

Akhirnya, alat untuk menarik pengunjung blog adalah SlideShare. Dengan SlideShare, blogger dapat mengubah salah satu catatan blog menjadi persembahan SlideShare. Setelah kandungan diunggah di SlideShare, anda dapat menyematkan dek SlideShare di LinkedIn, WordpPress dan laman web lain untuk meningkatkan lalu lintas ke jumlah pengunjung yang datang ke blog anda.

Ia benar-benar memerlukan beberapa jam untuk benar-benar membuat kandungan berkualiti. Tetapi dengan SlideShare anda akan dapat membantu membuat pemasaran semula kandungan yang berkesan.

Itulah beberapa alat percuma yang boleh anda gunakan untuk menarik pengunjung blog yang anda miliki. Tetapi anda masih harus ingat bahawa alat di atas hanyalah alat tambahan untuk membantu kerja. Usaha dan strategi blog kami tetap menjadi usaha utama dan terpenting dalam usaha menarik lebih ramai pengunjung.

Artikel Berkaitan