5 Petua Meningkatkan Kepekatan Menulis Blogger

Imej dari Rawstory.comImej dari Rawstory.com

Sekiranya anda seorang #blogger, aktiviti menulis pastinya tidak akan terlepas dari agenda harian anda. Malangnya, tidak sedikit blogger yang mengalami kesukaran untuk menghasilkan penulisan secara produktif setiap hari kerana masalah tumpuan semasa menulis. Menulis, yang merupakan aktiviti untuk mengekspresikan idea dan menyusun kata, memang memerlukan tumpuan yang tinggi.

Hanya sedikit gangguan maka aktiviti penulisan anda akan berantakan dan mungkin tidak disedari. Oleh itu, bagi anda seorang blogger, tumpuan adalah perkara utama yang perlu anda teruskan secara berterusan untuk menghasilkan produktiviti.

Tetapi jika anda sering mengalami masalah tumpuan, anda mesti segera bergerak untuk mencari jalan keluar. Berikut adalah beberapa petua untuk blogger yang mempunyai masalah produktiviti untuk meningkatkan tumpuan penulisan.

1. Hilangkan Gangguan Sebentar Sebelum Menulis

Petua pertama untuk meningkatkan daya tumpuan ketika menulis adalah menghilangkan gangguan sebelum menulis. Secara amnya, gangguan yang sering menyelubungi blogger sebelum menulis adalah menonton televisyen, bermain playstation, meninggalkan rumah dan lain-lain. Semasa melihat televisyen, walaupun sekilas pandang, anda boleh didorong untuk terus menonton sekiranya memang program yang anda tonton adalah program yang anda minati.

Begitu juga dengan bermain PlayStation, walaupun anda hanya memerlukan masa yang singkat, tetapi jika kemudian anda menjadi serius maka aktiviti ini akan menjadi ketagihan bagi anda. Dan jika anda meninggalkan rumah, anda mungkin juga kehilangan tumpuan semasa menulis. Kerana di luar sana, mungkin anda bertemu rakan atau orang lain yang membuat anda terpaksa berlama-lama dalam berbual dan akhirnya aktiviti menulis menjadi dilupakan.

Artikel lain:  5 Aktiviti Positif untuk Menghilangkan Ketepuan Blogging

2. Simpan, Senyap atau Lumpuhkan Alat

#Gadget adalah peranti yang benar-benar akan mengganggu blogger ketika menulis. Bagaimana tidak, pemberitahuan atau pemberitahuan yang berterusan dari pesanan segera seperti WhatsApp, BBM, Line dan lain-lain pasti akan membuat anda tergoda untuk mencubanya.

Belum lagi pemberitahuan yang muncul dari e-mel dan #media sosial dan panggilan masuk, sudah tentu perkara-perkara ini akan mengganggu tumpuan anda semasa menulis. Oleh itu, untuk masalah alat ini, anda tidak boleh berkompromi untuk mengelakkannya. Dalam kes ini, anda boleh membuat alat anda jauh, senyap atau menyahaktifkan alat sebentar akan melakukan aktiviti penulisan.

3. Elakkan Mengakses Media Sosial

Kemunculan media sosial yang bersifat fenomenal pada masa ini sebenarnya akan mempengaruhi aktiviti penulisan bloggers. Ya, kebanyakan blogger yang masih menggunakan komputer riba untuk menulis kandungan akan selalu tergoda oleh media sosial yang boleh diakses secara langsung melalui peranti yang sama. Media sosial yang selalu menggoda blogger pasti akan mengganggu tumpuan anda ketika menulis.

Kerana mungkin ketika anda mengakses media sosial, anda akan terus menghabiskan masa anda di sana. Untuk mengelakkan akses ke media sosial yang mengganggu, anda boleh mengambil tindakan untuk tidak menyambungkan sambungan #internet sejak komputer dihidupkan. Dan bertekad untuk tidak menyambungkan sambungan internet sehingga sasaran penulisan anda tercapai.

4. Memastikan Semua Kerja Lain Diselesaikan

Sebelum memulakan aktiviti menulis, anda mesti memastikan bahawa semua atau aktiviti lain yang telah anda lakukan sudah lengkap. Kadang-kadang gangguan penumpuan juga disebabkan oleh banyak aktiviti lain yang masih mendorong blogger menulis.

Akhirnya mereka meninggalkan komputer riba mereka yang sudah mula melakukan kerja lain yang tidak dapat diselesaikan. Oleh itu untuk dapat menjadikan aktiviti penulisan anda penuh dengan tumpuan, selesa dan tanpa gangguan, anda mesti memastikan semua kerja lain telah disiapkan dengan baik.

Baca juga:  Ingin Menjadi Blogger yang Berpendapatan? Cuba Jalankan Sistem Ini

5. Cari lokasi yang sesuai dengan tumpuan penulisan

Akhir sekali, petua untuk blogger untuk meningkatkan tumpuan menulis adalah mencari yang selesa dan kondusif. Tempat ini memang sangat mendesak untuk menghasilkan tumpuan dan tumpuan yang tinggi.

Walaupun anda adalah orang yang tidak mempunyai masalah dengan tempat yang bising seperti apa pun, tetapi alangkah baiknya anda memilih tempat yang bebas dari kebisingan dan kondusif. Umumnya tempat yang mempunyai ciri-ciri ini akan menimbulkan rasa selesa dan menyeronokkan. Baiklah. Apabila anda merasa selesa, tumpuan dan tumpuan penulisan anda akan meningkat berkali-kali.

Artikel Berkaitan