4 Sebab Mengapa Tweet Perniagaan Kami Tidak "Memukul"

Imej dari Telegraph.co.ukImej dari Telegraph.co.uk

Sejak memasuki persaingan perusahaan sosial #media beberapa tahun yang lalu, Twitter boleh dikatakan semakin menunjukkan ketajamannya dengan pelbagai inovasi yang dijalankan. Bermula dari akses dan ciri yang melimpah, perkhidmatan lain seperti Iklan Twitter sebenarnya turut menyumbang kepada peningkatan populariti laman rangkaian burung biru.

Khususnya penggunaannya dalam perniagaan, Twitter sebenarnya memiliki potensi besar sebagai media promosi digital. Tetapi masalahnya adalah, masih banyak pemilik perniagaan yang melihat potensi ini di pihak yang salah.

Sama ada kita menyedarinya atau tidak, #Twitter bukanlah media yang tepat untuk menawarkan penjualan langsung kepada pengguna. Sedikit berbeza dengan perkhidmatan seperti Google Adword atau platform media pengiklanan lain, strategi yang tepat untuk Twitter lebih kepada pengenalan jenama dan menjalin hubungan dengan pengguna. Oleh itu, selalunya pelbagai tweet perniagaan yang kami hantar tidak memberi kesan positif terhadap perkembangan perniagaan kami.

Nah, dalam artikel ini kita akan membincangkan 4 sebab mengapa tweet perniagaan kita tidak berjaya menarik minat pengguna dan berakhir dengan sia-sia.

1. Tidak Memberi Nilai Lebih

Sebab pertama mengapa tweet perniagaan kami berjaya adalah kerana tidak ada nilai tambah atau faedah yang akan diperoleh oleh bakal pelanggan. Di tengah-tengah penyelidikan media sosial Twitter, hampir 80% pengguna Twitter aktif mengakses media sosial melalui peranti mudah alih. Ini menyebabkan mereka mudah memeriksa kandungan garis masa akaun peribadi mereka kapan saja dan dengan cara yang selamat.

Masalahnya ialah jika Tweet kami yang memasuki garis masa pengguna tidak memberikan lebih banyak nilai seperti pengetahuan atau hiburan, maka hanya menunggu masa tweet anda akan segera tenggelam dan tidak diendahkan. Oleh itu, untuk membuat tweet perniagaan yang berkesan menarik pelanggan, jangan siarkan perkara yang kurang relevan dengan perniagaan, terutama jika kandungannya disediakan secara berterusan.

Artikel lain:  Banyak Jenis Kandungan Retweet di Twitter

2. Tweet Perniagaan Gagal Mencetuskan Respons

Sama seperti media dalam talian yang lain, Twitter sebagai media sosial juga merupakan lokasi maya bagi banyak orang untuk berkomunikasi antara satu sama lain, memberi tindakan dan ada yang bertindak balas. Sekiranya tweet perniagaan anda tidak dapat mencetuskan pengikut untuk bertindak balas, anda pasti akaun Twitter anda akan perlahan-lahan mati.

Lalu bagaimana anda dapat memicu pengikut untuk bertindak balas? Satu resipi yang mudah tetapi berkesan, iaitu dengan bertanya. Yup, soalannya seperti mata kail yang siap dicengkam oleh pengguna. Tetapi sudah tentu mata kail tidak akan dipandang tanpa umpan yang menarik. Umpan dengan pelbagai maklumat atau berita yang sedang dibincangkan hangat.

Sekiranya tidak ada maklumat atau berita terkini yang berkaitan dengan perniagaan anda, kami dapat memanfaatkan otak kami untuk membuat Tweets agar sesuai dengan perniagaan yang kami kembangkan. Perlahan-lahan, bahkan pengikut akan sedar walaupun menunggu tweet terbaru dari akaun perniagaan kami.

3. Pengikut Juga Perlu Dipertimbangkan

Selalunya dalam menguruskan akaun perniagaan, kita hanya tertumpu pada cara membuat kandungan dan bagaimana kandungan itu dapat dipertimbangkan oleh bakal pelanggan. Kita lupa bahawa apa yang kita hadapi juga adalah manusia dan sebagai manusia adalah wajar jika kita diperhatikan.

Rakan-rakan sekerja sudah tentu melihat penyebutan pengikut di akaun Twitter perniagaan. Tetapi tidak jarang penyataan itu hanya menguap tanpa sebarang tindak balas. Oleh itu, mulai sekarang, cuba mulakan perhatian walaupun semudah memberikan tag kegemaran misalnya.

Tetapi wajarlah kita dapat memberikan maklum balas mengenai respons masuk. Tetapi sekali lagi, dengan langkah mudah seperti membuat tweet yang berterima kasih atas input dan cadangan dapat memberi makna bagi pengikut perniagaan kami.

Baca juga:  Ingin Tahu Prestasi Anda di Twitter? Manfaatkan 5 Alat Analisis Laman Web berikut

4. Kegagalan Mengekalkan Identiti Perniagaan

Sebab terakhir mengapa tweet perniagaan kami tidak dapat menarik perhatian pengguna adalah kegagalan mengekalkan identiti perniagaan melalui tweet yang kami muat naik. Maksudnya ialah apabila seseorang mengikuti akaun perniagaan, tentu saja mereka melihat terlebih dahulu seperti apa perniagaan itu, tentang apa dan maklumat terperinci mengenai perniagaan tersebut.

Dari situ mereka akan mula berfikir kemudian maklumat yang kami berikan juga berkisar pada tema perniagaan kami. Sebagai contoh, jika kita membuat akaun Twitter dan ia ditulis sebagai pakar pemasaran #internet, sudah tentu pengikut kita mengharapkan untuk mendapatkan pelbagai maklumat kemas kini atau tip mengenai trik mengenai pemasaran internet.

Dan jika kemudiannya maklumat yang kami muat naik sangat jauh, misalnya membincangkan fesyen atau kuliner secara terperinci, tentu saja pengikut akan mula mempersoalkan kredibiliti perniagaan sehingga ia mengabaikan tweet perniagaan kami.

Artikel Berkaitan