Janet Yellen ~ Pemimpin Tertinggi Wanita Eksekutif Bank Pusat Amerika

Imej dari Investopedia.comImej dari Investopedia.com

Dalam keadaan ekonomi global yang tidak menentu sekarang, setiap negara mesti bersiap sedia untuk menyediakan pelbagai strategi untuk menjaga keselamatan ekonominya. Tidak terpisah dari negara berkuasa super, Amerika Syarikat.

Sebagai salah satu kuasa besar di dunia, Amerika memang terkenal kerana pandai menjaga keadaan ekonomi dengan pelbagai cara. Tetapi pernahkah kita berfikir bahawa ada otak luar biasa di sebalik kemajuan ekonomi Amerika setakat ini. Salah satunya adalah wanita yang memberi inspirasi bernama Janet Yellen.

Janet adalah Ketua Bank Pusat Amerika Syarikat (The Fed) yang kini menyokong banyak dasar penting untuk Amerika dan bahkan pada skala global. Ini dapat dibayangkan di sebalik sosok wanita, ada kemampuan dan kemampuan luar biasa untuk menguruskan kewangan negara kuasa besar. Lebih lengkap mengenai kisah dan perjuangan Janet Yellen, bolehkah anda merujuk pada artikel berikut.

Wanita dengan bakat luar biasa

Apa yang dicapai Janet Yellen hari ini adalah hasil perjalanan panjang dan kerja kerasnya. Tetapi nampaknya sejak dia masih muda, ternyata bakat Yellen mulai muncul terutama dalam bidang pengurusan dan ekonomi.

Yellen dilahirkan dalam keluarga yang boleh dikatakan cukup baik di kawasan Brooklyn, New York. Bapa adalah seorang doktor sementara ibunya mengambil kerjaya sebagai guru di salah sebuah sekolah menengah di kawasan kejiranan.

Setelah tamat sekolah menengah dengan nilai yang sangat memuaskan, wanita yang dilahirkan pada 13 Ogos 1946 itu kemudian melanjutkan pelajarannya di Brown University. Di sana dia belajar matematik yang telah menjadi "makanan" ketika dia di sekolah menengah. Dalam kajian linear, Yellen dapat menunjukkan pencapaian yang membanggakan.

Artikel lain:  Meg Whitman ~ CEO Wanita dengan gaji termahal di dunia

Tetapi tidak lama kemudian, dia memutuskan untuk pindah jurusan dalam bidang ekonomi. Pada waktu itu dia yang mulai memiliki pandangan masa depan merasa bahawa ekonomi lebih mampu memberikan keuntungan nyata.

Tahap pengajian seterusnya adalah memperoleh ijazah sarjana di Universiti Yale. Di sinilah dia nampaknya mampu naik level. Alasan menjadi mentor Yellen pada masa itu adalah tokoh ekonomi yang menerima hadiah Nobel, James Tobin.

Kerjaya Janet Yellen

Setelah menamatkan pengajian di kolej, kerjaya pertama Janet Yellen adalah menjadi penolong profesor di Universiti Harvard pada tahun 1971. Dari situ nama Yellen mula dikenali sehingga dapat memasuki barisan Bank Pusat Amerika.

Memulakan karier bermula dari akar umbi, perlahan kariernya mula meningkat. Dan salah satu batu loncatan terbesarnya adalah ketika dia dilantik oleh Presiden AS ketika itu, Bill Clinton sebagai anggota Majlis Penasihat Ekonomi yang menjadi badan penasihat peribadi presiden.

Dan pada tahun 2004, langkah Janet Yellen lebih mantap dengan pelantikannya sebagai Ketua Bank Pusat San Francisco. Kedudukan tersebut dikatakan juga merupakan salah satu jambatan untuk menjadi pemimpin Fed. Dan dia berjaya memanfaatkan peluang dengan masa yang baik.

Kemuncaknya adalah bahawa ketika Amerika Syarikat dilanda krisis kewangan pada tahun 2007, dia menjadi salah satu pembuat keputusan utama kenaikan kadar faedah penanda aras Bank Pusat AS pada tahun 2009. Setelah berjaya melepaskan perangkap krisis AS, kerjaya ibu satu anak lebih kukuh kerana dia terpilih sebagai wakil gabenor Fed pada tahun 2010.

Dan setelah menunjukkan kemampuannya, Janet Yellen secara rasmi menjadi wanita pertama yang berjaya mendahului kepemimpinan Fed pada akhir 2013.

Baca juga:  Cher Wang ~ Pengasas Eksekutif Wanita Cina HTC

Kehidupan peribadi

Di belakang tokohnya yang tegas dan berwibawa, sebenarnya pemenang Nobel dalam bidang ekonomi, George Akerlof juga seorang ibu yang hangat. Di tengah-tengah kehidupannya yang sangat sibuk, dia tidak pernah melupakan satu-satunya anaknya, Robert, yang kini berusia belasan tahun.

Yang menarik ialah Yellen mempunyai hobi unik yang sering dilakukan dengan anak, iaitu hobi memburu dan membuat masakan tradisional. Hobi ini pastinya menjadi salah satu kaedah untuk menghilangkan keletihan dirinya dengan keluarga kecil. Selain keluarga ahli ekonomi, dia juga mempunyai hobi mendaki yang telah diamalkan oleh Yellen sejak dia masih muda.

Artikel Berkaitan