Medium vs Tumblr: Membandingkan Platform Blogging Popular

Platform blog seperti Blogger dan WordPress adalah platform yang paling banyak digunakan selama bertahun-tahun. Terdapat sekurang-kurangnya dua platform blogging yang lebih baru, Tumblr.com dan Medium.com .

Anda mungkin pernah mendengar bahawa Tumblr lebih disukai oleh blogger remaja, sementara Medium lebih banyak digunakan oleh orang yang bekerja di industri teknologi dan media. Itu mungkin benar, tetapi pastinya kedua-dua platform blogging ini adalah antara laman penerbitan sosial paling trendi dan berkembang pesat hari ini.

Walaupun kedua platform blog ini digunakan untuk tujuan yang sama, mereka sangat berbeza apabila anda membandingkan beberapa kualiti terbaik dari setiap platform. Berikut ini adalah perbandingan beberapa kualiti utama yang terdapat pada kedua platform blogging ini.

Bagaimana orang menggunakannya

Tumblr : Platform blogging yang sangat visual. Orang menggunakannya untuk berkongsi foto peribadi, koleksi foto, animasi GIF, dan video. Catatan dalam bentuk teks juga sering digunakan di Tumblr, tetapi kandungan visual adalah kekuatan platform ini.

Pengguna Tumbr suka menyemak semula catatan dari pengguna lain, dan menambahkan nota mereka sendiri ke bahagian kapsyen. Beberapa catatan popular dapat memperoleh ratusan ribu reblog dan juga perbualan yang ditinggalkan oleh pengguna lain dalam catatan ini.

Medium : Diiktiraf sebagai platform penerbitan berkualiti tinggi. Beberapa penulis berbakat menggunakan Medium sebagai media untuk menulis, menyusun kandungan dari hasil penyelidikan terperinci, bahkan cerita peribadi. Pengguna sederhana tidak boleh "reblog" siaran dari orang lain seperti di Tumblr, tetapi mereka dapat mengetuk ikon hati untuk mengesyorkan kandungan.

Medium agak serupa dengan Twitter, dan banyak blogger berkongsi catatan mereka di sana.

Adakah anda ingin menyiarkan lebih banyak kandungan visual seperti foto, video dan GIF? Sekiranya demikian, Tumblr mungkin merupakan pilihan terbaik untuk anda. Tetapi jika anda ingin menyiarkan lebih banyak kandungan dalam bentuk teks, maka Medium mungkin merupakan pilihan terbaik.

Artikel lain:  Adakah benar bahawa Single Blogger Lebih cenderung Mempunyai Blog yang Berjaya?

Ciri Reka Bentuk

Tumblr : Anda boleh merancang rupa blog anda menggunakan salah satu tema percuma atau premium, dan menyesuaikannya mengikut keinginan anda. Sekiranya anda mempunyai kemahiran mengekod, anda juga boleh membuat pengaturan lebih lanjut. Terdapat ribuan tema Tumblr yang tersedia dan dapat menjadikan blog anda kelihatan seperti laman web profesional, lengkap dengan bar sisi, butang media sosial, halaman khas, lajur komen, dan banyak lagi.

Medium : Ciri khas Medium adalah paparan yang sangat bersih dan minimum dengan ciri yang sangat terhad. Tidak seperti Tumblr, anda tidak dapat memasang tema baru dengan bar sisi, muzik, atau menu untuk mengubah penampilan keseluruhan. Reka bentuk blog sederhana kelihatan seperti Twitter. Anda boleh menyiarkan foto profil, foto sampul, keterangan ringkas bio yang akan dipaparkan di blog anda, itu saja.

Adakah anda ingin memiliki blog yang mempunyai banyak pilihan reka bentuk dan penyesuaian tema tersuai? Sekiranya ya, maka anda sesuai menggunakan Tumblr. Tetapi jika anda tidak begitu mementingkan reka bentuk dan lebih suka penampilan blog yang bersih dan minimalis, maka anda sesuai untuk menggunakan Medium.

Ciri Blogging

Tumblr : Dikenal dengan pelbagai jenis siaran multimedia. Anda boleh membuat catatan yang secara khusus menampilkan teks, foto, pautan, dialog sembang, fail audio atau video.

Tumblr juga baru saja memperkenalkan fitur pemformatan seperti Medium, yang dapat Anda akses dengan menekan tanda tambah (+) ketika Anda menulis pos, atau dengan menyoroti teks apa pun. Anda boleh menyimpan draf pos, dan menyusunnya dalam barisan untuk menghantar dalam jangka masa yang dipilih.

Medium : Dikenal dengan ciri pemformatan yang mudah dan intuitif (yang baru sahaja disalin oleh Tumblr). Klik tanda tambah (+) ketika membuat catatan baru untuk menambahkan foto, video, pautan atau untuk membagi perenggan. Sorot teks apa pun untuk menetapkan gaya atau perenggan judul, tambahkan petikan, sesuaikan penjajaran atau tambahkan pautan.

Draf akan disimpan secara automatik dan anda boleh mengklik untuk membagikannya sebagai draf jika anda mahukan input atau suntingan dari seseorang sebelum menerbitkannya.

Ciri Komuniti

Tumblr : Papan pemuka pengguna adalah tempat di mana semua keajaiban berlaku. Apabila anda mengikuti blog lain, anda boleh menatal semua yang anda suka, melakukan reblog, dan membalas catatan dari papan pemuka.

"Catatan", yang mewakili semua suka dan menyiarkan semula, dapat mencapai ratusan ribu ketika mereka melewati dan menjangkau pengguna yang mencukupi. Anda juga boleh menghubungi seseorang secara peribadi, baik anda sendiri atau tanpa nama, dan menghantar catatan ke blog lain untuk dipaparkan jika mereka mengaktifkan pilihan tersebut.

Medium : Anda tidak boleh melakukan reblog pada posting Medium, tetapi anda boleh mengesyorkannya agar ia muncul di profil anda dan di feed utama orang yang mengikuti anda. Apabila anda mengarahkan tetikus ke atas satu perenggan, anda akan melihat tanda tambah kecil (+) muncul di sebelah kanan, yang dapat anda tekan untuk meninggalkan catatan atau komen.

Ciri Aplikasi Mudah Alih

Tumblr : Sejauh ini aplikasi blog Tumblr adalah yang paling kuat. Sebilangan besar aktiviti Tumblr berasal dari peranti mudah alih, termasuk menghantar dan berinteraksi.

Tumblr sangat mirip dengan aplikasi Twitter, tetapi dengan lebih banyak ciri visual dan pengeposan. Anda boleh melakukan banyak perkara melalui aplikasi mudah alih Tumblr seperti yang anda dapat dalam versi web.

Medium : Ditujukan untuk melayari sahaja, tetapi ini mungkin akan berubah pada masa akan datang. Anda dapat melihat suapan rumah, cerita utama dan penanda halaman.

Pada masa ini tidak ada fungsi dalam Medium untuk membuat catatan dari aplikasi mudah alih, tetapi anda masih dapat berinteraksi dengan mengikuti pengguna lain, mengesyorkan posting dan membagikannya. Aplikasi mudah alih sederhana juga hanya tersedia untuk peranti iOS buat masa ini.

Baca juga:  Iklan Asli MediaVenus: Alternatif Terbaik untuk Menjana Wang dari Blog Anda

Kesimpulannya

Kedua-dua platform blog ini mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Seperti disebutkan sebelumnya, Tumblr lebih disukai oleh orang muda yang suka kandungan visual. Sedangkan Medium lebih disukai oleh penulis profesional dan juga mereka yang bekerja di industri media.

Artikel Berkaitan