Ini adalah 4 media sosial berpotensi yang sering digunakan oleh Travel Blogger

Media sosial untuk Perjalanan BloggerImej dari Travelappeal.com

Perkembangan media digital pada masa kini sangat mengejutkan. Bagaimana tidak, di sana-sini telah terjadi perubahan yang cukup besar dalam arah pertumbuhan media yang ada. Jika dulu media cetak menguasai pasaran, kini peranan mereka digantikan oleh media elektronik seperti televisyen dan media dalam talian, terutama media sosial.

Media sosial atau rangkaian sosial pada masa kini semakin teruk. Kesan media sosial itu sendiri telah dirasakan di hampir semua baris. Satu bidang yang terjejas adalah dunia blogging.

Ya, sekarang banyak #bloggers tidak mahu ketinggalan dengan perkembangan media sosial yang ada. Mereka (blogger) sibuk menggunakan media sosial untuk kepentingan mengembangkan blog mereka. Seorang blogger pelancongan adalah seseorang yang juga tidak mahu ketinggalan dengan trend media sosial ini. Untuk menjayakan blog, mereka sering menggunakan media sosial.

Lalu apa media sosial yang sering digunakan oleh blogger pelancongan ini? Berikutan kajian semula

1. Instagram

Media sosial pertama yang sering digunakan oleh blogger pelancongan adalah Instagram. Sebagai blogger yang semestinya diminta untuk mendokumentasikan hasil perjalanan mereka, blogger perjalanan akan sangat dibantu dengan adanya media sosial berasaskan gambar ini. Terutama pada masa ini Instagram juga menyokong kandungan video.

Dengan menggunakan #Instagram mereka, blogger perjalanan ini sangat membantu dalam memperkenalkan foto sehingga mereka lebih dikenali oleh orang lain. Apabila mereka dapat menarik pengguna Instagram yang lain, biasanya pengguna Instagram yang lain ini akan mengikuti akaun Instagram blogger perjalanan. Apabila blogger pelancongan ini mendapat banyak pengikut, mereka berpotensi untuk berjaya dan popular.

Artikel lain:  7 Petua Mengambil Diri Yang Sering Lupa oleh Blogger Perjalanan

2. Flickr

Walaupun tidak begitu popular seperti Instagram, media sosial yang digolongkan sebagai senior bernama Flickr juga sering digunakan oleh blogger pelancongan. Jumlah simpanannya sangat besar dan ciri galeri foto adalah sebab mengapa blogger pelancongan itu masih memilih Flickr sebagai media sosial untuk mengembangkan blog mereka.

Dengan simpanan yang banyak ini, blogger perjalanan pasti dapat memaparkan sebilangan besar karya mereka, baik gambar beresolusi kecil dan tinggi. Tetapi bagi anda yang tidak mahu dicuri oleh hak cipta foto mereka, disarankan agar mereka tidak memuat naik karya beresolusi tinggi, ya.

3. Google Plus

Seterusnya, media sosial yang sering digunakan oleh blogger pelancongan adalah # Google Plus. Walaupun tidak begitu popular seperti Facebook dan Twitter, Google Plus masih dianggap oleh blogger perjalanan sebagai media sosial yang mampu menyokong usaha mereka mengembangkan blog. Keupayaannya untuk berkongsi gambar dan maklumat menarik menjadikan rangkaian sosial Google sangat menarik untuk blogger perjalanan.

Belum lagi kemampuan Google Plus untuk mengindeks foto dengan cepat, Google Plus semakin menjadi pilihan blogger perjalanan untuk menjadikan kandungannya lebih terkenal dan popular.

4. Pinterest

Akhirnya, media sosial yang sering digunakan oleh blogger pelancongan adalah Pinterest. Media sosial yang agak baru ini memang identik dengan kemampuannya untuk memaksimumkan foto. Dengan konsep unik untuk berkongsi gambar atau gambar dalam bentuk Pinboard, blogger perjalanan akan berpuas hati.

# Visualisasi minat yang terdapat di pin gambar memang berpotensi besar untuk menarik perhatian orang untuk melihat pin tersebut. Untuk menjadikan foto anda menarik bagi banyak orang, anda mesti membuat Pinboard terlebih dahulu mengenai kategori / tema pin apa yang akan Pin Pin on Pinterest.

Pin boleh dimuat naik atau boleh dari pautan blog atau laman web kami, bergantung pada gambar mana yang ingin kami tambahkan. Selepas itu Pinterest akan berkongsi dan memaparkan kepada penyepit lain sesuai dengan kesamaan Pinboard.

Baca juga:  6 Perjalanan Dunia Blogger Paling Popular di Instagram

Itulah empat media sosial yang sering digunakan oleh blogger pelancongan. Dengan semua kelebihan dan keunikan, blogger perjalanan boleh menggunakannya untuk meningkatkan trafik gambar atau tulisan.

Oleh itu, jangan hanya bergantung pada blog atau galeri, tetapi tahap blogger semasa juga harus menggunakan media sosial yang mereka miliki untuk meningkatkan lalu lintas. Apabila trafik blog mereka meningkat, peluang besar untuk menjana pendapatan melalui pengewangan dan populariti blog akan menjadi lebih besar.

Artikel Berkaitan