4 Langkah Membuat Ilustrasi Catatan di Blog yang Baik dan Menarik

Imej dari Enigmawebinc.comImej dari Enigmawebinc.com

Blog pasti tidak akan terlepas dari beberapa komponen seperti penulisan, widget, templat dan sebagainya. Penulisan atau kandungan sebagai salah satu komponen blog ini nampaknya juga terdiri dari pelbagai bahagian untuk menjadikannya secara keseluruhan.

Sebagai bahagian yang sangat penting, penulisan memang memerlukan perhatian khusus oleh blogger. "Kandungan adalah raja," kata pepatah. Oleh itu, sebenarnya tidak ada alasan untuk anda tidak memperhatikan dan membuat penulisan yang baik untuk blog anda.

Untuk menjadikan penulisan yang baik ini #blogger pastinya mesti memahami selok-beloknya. Dan satu teknik membuat penulisan yang baik adalah dengan membuat ilustrasi penulisan yang baik. Adakah ilustrasi itu ditulis? Ilustrasi penulisan adalah gambaran gambar yang mewakili dan mencerminkan tulisan yang dibuat. Ilustrasi penulisan yang baik tentunya merupakan gambaran penulisan yang mencerminkan dan sesuai dengan tema yang dikemukakan.

Artikel lain:  Berikut adalah 5 faedah menulis artikel berkekalan untuk blog peribadi

Catatan tanpa gambar sememangnya akan terasa sangat membosankan dan membosankan. Maka anda sebagai blogger telah menjadi kewajiban untuk menambahkan ilustrasi bertulis (caption gambar) ke setiap isi yang anda tulis.

Dengan ilustrasi bertulis yang baik, pengunjung akan sangat senang dikunjungi dan anda akan berpeluang mendapat trafik baru yang dapat meningkatkan kedudukan blog anda di semua kategori carian. Lalu bagaimana membuat ilustrasi penulisan di blog yang bagus dan menarik? berikutan kajian semula.

1. Sesuaikan Tema

Langkah pertama untuk membuat ilustrasi penulisan menarik dan menarik di blog adalah menyesuaikannya dengan tema penulisan. Ini memang salah satu teknik utama membuat ilustrasi bertulis yang baik. Ilustrasi mesti disesuaikan dengan tema penulisan kerana ini akan memberikan sambutan yang baik dari pengunjung blog.

Jangan biarkan pengunjung kecewa kerana mereka tertipu dengan gambar atau ilustrasi yang tidak sesuai dengan kandungan yang ada. Oleh itu, untuk membuat ilustrasi penulisan yang sesuai dengan tema ini, anda mesti terlebih dahulu mempunyai penulisan atau kandungan yang siap diterbitkan.

2. Cari Gambar yang Betul

Sekarang kerana kandungan anda sudah siap untuk diterbitkan dan telah membayangkan gambar atau ilustrasi penulisan, inilah masanya untuk mencari gambar. Gambar atau ilustrasi penulisan ini boleh didapati di banyak tempat.

Cara cepat dan mudah untuk mendapatkan ilustrasi gambar yang tepat adalah mencarinya dari # search engine. Dengan menaip kata kunci, maka anda akan mendapat banyak pilihan gambar mengikut apa yang anda mahukan. Sekiranya anda ingin mencari gambar berkualiti dengan resolusi dan piksel yang baik, anda boleh menaip kata kunci dalam bahasa Inggeris.

Sekiranya anda mempunyai bakat untuk membuat gambar anda sendiri akan lebih baik kerana ia akan menjadikan kandungan dan ilustrasi tulisan anda lebih baik dan lebih menarik bagi pengunjung blog.

3. Penyuntingan

Memang, tidak semua tulisan yang diperoleh dari pencarian akan sesuai dengan apa yang diharapkan. Kemudian peringkat seterusnya untuk membuat ilustrasi bertulis yang baik adalah melakukan penyuntingan (pengubahan) pada beberapa bahagian yang dirasakan masih belum tepat.

Dengan beberapa perisian seperti Adobe Photoshop, Pengurus Gambar Microsoft Office, Corel Draw dan aplikasi dari telefon pintar yang ada seperti, PicsArt dan lain-lain, anda boleh melakukan tahap penyuntingan ini dengan bebas dan cepat dan mudah.

Baca juga:  10 Faedah Blogging untuk Blogger Profesional

4. Memohon

Tahap terakhir untuk membuat ilustrasi penulisan menarik dan menarik di blog adalah menerapkannya ke blog. Setelah membuat kandungan, mencari dan mengedit gambar, sudah waktunya anda menerapkan ilustrasi teks yang telah anda buat ke blog.

Jangan lupa menulis kapsyen pada ilustrasi tulisan anda untuk menjadikannya lebih jelas dan difahami untuk akhir blog anda. Jangan lupa juga memasukkan sumber gambar yang anda ambil secara langsung dari enjin carian #website orang lain.

Berikut adalah beberapa langkah untuk menulis ilustrasi penulisan yang baik dan menarik untuk blog anda. Sekali lagi menulis tanpa gambar tidak lengkap seperti sayur tanpa garam. Oleh itu, untuk menjadikan penulisan yang anda tulis menjadi lebih baik, gambar atau ilustrasi penulisan akan menjadi senjata yang tepat untuk menjadikan pengunjung blog lebih selesa berada di blog anda.

Artikel Berkaitan