Senarai Pakej Internet Murah: Pilih Telkomsel, Indosat atau XL?

Pakej Internet Murah

Pakej internet murah sememangnya menjadi sesuatu yang dicari oleh pengguna telefon pintar di Dunia. Apabila kuota internet habis, pengguna telefon pintar akan mati kerana tidak dapat menyambung ke internet.

Baru-baru ini, tiga penyedia selular terbesar di negara ini telah mengeluarkan beberapa pakej internet khas prabayar kos rendah, yang disebut sebagai pakej Combo. Dengan menggunakan pakej Combo, kita dapat memisahkan penggunaan kuota internet untuk menyemak imbas, aplikasi telefon pintar, dan streaming.

Baiklah, setiap kali kita membincangkan mengenai pakej Internet yang murah, maka perbahasan akan timbul. Sebilangan orang mengatakan pakej internet Indosat lebih murah daripada Telkomsel, dan ada juga yang mengatakan pakej internet XL adalah yang paling murah.

Agar tidak sibuk berdebat, saya akan berkongsi maklumat mengenai pakej internet murah dari setiap penyedia terbesar di Dunia. Berikut adalah ulasan;

Artikel lain:  1 NIK Boleh Mendaftar Banyak Nombor Selular

1. Pakej Internet Murah Telkomsel

Telkomsel, yang merupakan penyedia internet terbesar di Dunia, mengeluarkan pakej internet dengan kuota yang besar, iaitu Simpati Combo. Pakej kuota internet Combo dari Telkomsel terbahagi kepada beberapa pilihan, lihat gambar berikut:

Pakej Internet Murah Telkomsel

Dari beberapa pilihan pakej, pengguna Telkomsel dapat memilih pakej internet yang sesuai dengan keperluan mereka.

Artikel lain:  Kuota dan Ejen Kredit Murah ini Menggabungkan Tindakan Beli dengan Tindakan Sumbangan

2. Pakej Internet Murah Indosat Ooredoo

Pada masa ini Indosat Ooredoo juga mempunyai pakej Combo yang disebut Freedom Combo. Tidak seperti Telkomsel, dalam paket Freedom Combo Indosat Ooredoo pengguna boleh melanggan Spotify Premium selama sebulan dan dapat mengakses Iflix Tanpa Had selama tiga bulan.

Lihat beberapa pakej internet murah yang ditawarkan oleh Indosat Ooredoo di bawah:

Selain itu, dengan menggunakan paket Freedom Combo, pengguna Indosat Ooredoo juga mendapat kuota aliran percuma untuk YouTube, Video, Instagram, Iflix, Spotify, dan lain-lain.

Bukan itu sahaja, dengan pakej ini anda juga dapat mengakses pelbagai media sosial seperti Twitter, Facebook, Path, Whatsapp, BBM, FB Messenger, dan Grab, tanpa menggunakan kuota.

3. Pakej Internet Murah XL

Tidak mahu dikalahkan oleh Telkomsel dan Indosat, XL kini mempunyai pakej internet bernama Xtra Combo. Dengan pakej internet ini, pengguna XL dapat mengakses YouTube tanpa menggunakan kuota, yaitu dari pukul 1:00 hingga 6:00. Di samping itu, terdapat bonus telefon untuk pengguna Indosat selama 24 jam, dan langganan kandungan Liga Inggeris di Genflix.

Berikut adalah beberapa varian pakej Kombo XTRA yang ditawarkan oleh XL

Pakej Internet Murah XL

Pilih Telkomsel, Indosat Ooredoo, atau XL?

Setelah melihat perkhidmatan dan harga pakej internet dari ketiga-tiga penyedia tersebut, ternyata setiap penyedia mempunyai kelebihan tersendiri. Sekiranya anda melihat dari sisi harga, Telkomsel mempunyai pakej internet termurah, tetapi sayangnya kuota hanya 6GB.

Sebaliknya, Indosat Ooredo dan XL menawarkan pakej internet dengan harga Rp59 ribu. Namun, dari segi kuota, pakej internet dari Indosat masih lebih menguntungkan, iaitu sehingga 12 GB.

Pakej internet termahal dipegang oleh XL dengan Kombo 56GB dengan harga Rp239 ribu. Kemudian diikuti oleh Freedom XXL 65GB dari Indosat Ooredoo yang berharga Rp199 ribu. Walau bagaimanapun, kedua-dua penyedia ini menawarkan kuota yang cukup besar iaitu 56 GB dan 65 GB.

Tambahan pula, jika anda melihat pakej internet dari Simpati, pakej internet 14 GB berharga Rp130 ​​ribu. Bagi mereka yang kerap melakukan streaming, harganya agak mahal, pakej ini adalah tanggungjawab.

Baca juga:  Beli Penjimatan Super Online Kredit dan Hanya Tiga Minit melalui Traveloka

Pilih Pakej Internet Murah Seperti Yang Diperlukan

Sekiranya anda sering membuka YouTube atau aplikasi penstriman lain yang menggunakan banyak kuota, disarankan untuk menggunakan XL. Namun, jika anda lebih kerap mendengar muzik di Spottify dan menonton filem di Iflix, maka pakej internet dari Indosat Ooredoo adalah pilihan terbaik.

Dan bagi anda yang suka melepak di media sosial, maka pakej internet dari Indosat Ooredo adalah yang terbaik. Anda boleh memainkan Facebook untuk isi hati anda tanpa kuota, dan anda juga boleh membuat panggilan percuma ke pengguna Indosat yang lain. Ingin menggunakan Freedom M, L, XL, atau XXL, semuanya tidak terhad.

Nah, sekarang anda sudah tahu penyedia mana yang menawarkan pakej internet murah yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Artikel Berkaitan